De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WERELD GODSDIENSTEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WERELD GODSDIENSTEN."— Transcript van de presentatie:

1 WERELD GODSDIENSTEN

2 Islam De islam komt het meest in Oost- Europa voor. De meeste moslims komen voor in landen waar het de officiële godsdienst is. Er wonen zo’n 1,2 miljard moslims op de aarde. Haast heel Midden Oost- Europa is moslim. Ook in Noord- Afrika is het grootste deel van de bevolking is Islamitisch. Vaak meer dan 95%.

3 De Koran De koran is een bijbel voor moslims.
Het is in het Arabisch geschreven. In de Koran staat wat je moet doen Bijv. 1keer in je leven een bedevaart Naar Mekka. Arme mensen aalmoes geven, En helpen,en er staat hoe je Moet leven.

4 Suikerfeest Met het suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid word er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal. De voorbereidingen voor het feest beginnen al tijdens de vastenmaanden ramadan. De kinderen krijgen nieuwe kleren en er worden cadeaus uitgezocht. Op het suikerfeest zelf kleedt iedereen zich netjes aan en worden er cadeaus gegeven.

5 Bidden De abdest is je lichaam schoonmaken voor je begint met bidden. Het eerste wat je moet doen is: 3x je handen wassen 3x je mond spoelen 3x je neus wassen 3x je hele gezicht wassen 1x je rechter arm wassen 1x je linker arm wassen 1x je haren wassen 1x je oren wassen

6 Verboden? WAT IS VERBODEN VOOR DE MOSLIMS ? De moslims mogen niet: sigaret roken. alcohol en drugs gebruiken drinken. varkensvlees eten. stelen.

7 Boeddhisme Waar wonen ze ?
Op de hele wereld leven ongeveer 400 miljoen boeddhisten. De meeste wonen in Azië, waar het boeddhisme is begonnen . In Thailand is ongeveer 90% van de bevolking boeddhist. In Japan wonen meer dan 40 miljoen boeddhisten. Ook in westerse landen wonen boeddhisten. In Nederland naar schatting zo’n De meeste zijn Chinees, Vietnamees of komen uit Thailand.

8 Feesten Eigenlijk zijn er het hele jaar door boeddhistische feesten. De belangrijkste festivals herdenken gebeurtenissen uit het leven van de boeddha. Veel van deze feesten worden gevierd tijdens volle maan. In het leven van de boeddha vonden tijdens volle maan vaak belangrijke gebeurtenissen plaats. Boeddhisten brengen op deze dagen offers en geschenken naar tempels en/of kloosters.

9 Ontstaan Ontstaan Ontstaan als reactie op en hervorming van het Hindoeïsme. Het Boeddhisme wijst het hele hindoeïstische godenpantheon af en is daarmee geen godsdienst in de strikte zin van het woord. Het kaartsysteem en priesterbemiddeling worden afgewezen.. Heilige boeken worden niet erkend en dus is er ook geen taak meer voor het Sanskriet. De kringloop der wedergeboorten kan op eigen kracht worden doorbroken waarmee het Nirwana binnen het bereik komt

10 Leer Centrale filosofie: het leven is een illusie. Geen Dharma (kasten). Vier waarheden: (1) Leven is lijden, (2) oorzaak lijden is het begeren, (3) Begeren moet worden overwonnen, (4) Middel daartoe is het 8-voudige pad. Eindoel is de verlichting en verlossing uit het rad der wedergeboorten.

11 Wat gebeurt er na het sterven?
Nirvana Hier naast zie je boeddha op het moment van zijn dood. Zijn werk als boeddha was voltooid, dus bereikte hij de vrede van het nirvana(het hoogste doel van de mens). Sommigen beschrijven het nirvana als een kaars die plotseling wordt uitgeblazen. Overblijfselen. Na zijn crematie werden de overblijfselen van de boeddha onder groepen volgelingen verdeeld. De overblijfselen werden in stoepa’s ondergebracht. Deze stoepa’s zijn een symbool voor het laatste nirvana van de boeddha.

12 Heilige boeken Het Boeddhisme is een 'godsdienst' zonder heilige geopenbaarde boeken. Wel zijn de leringen van de Boeddha in later tijd vastgelegd. In de loop van de tijd is aan de overlevering over het leven en de leer van Boeddha veel toegevoegd. De teksten werden alleen in de kloosters bewaard en zijn in de meeste gevallen met de invallen van de Islam verloren gegaan. Een reconstructie van de leer in zijn meest oorspronkelijke vorm is daarom echter niet goed mogelijk.

13 Wie is de Boeddha? Siddharta Gautama wilde weten waarom er verdriet in de wereld bestond. Daar kom hij niet achterkomen als rijk en machtig man, dus zei hij zijn vorstenleven vol pracht en praal vaarwel en werd een bedelende monnik. Na jarenlange omzwervingen zat hij onder een boom en opeens wist hij waarom verdriet bestond en hoe je er een eind aan kon maken.Vanaf dat moment noemde hij zichzelf Boeddha. Het woord komt uit het Sanskriet en betekend de volledig Ontwaakte. Het boeddhisme is dus eigenlijk geen godsdienst. Want Boeddha is gewoon een mens zoals wij.

14 Christendom Als je sterft dan kom je in de hemel/hel terecht.
Alleen als je gelooft in de drie-enige God dan kom je in de hemel. En Jezus als je redder ziet. Je ziel gaat naar de hemel.

15 Het Boek! Het van de Christenen heet: De Bijbel.
In de bijbel staat alles wat je moet weten over het geloof. God bepaalt wat er in moet staan.

16 Feesten We hebben allerlei feesten Kerstmis: geboorte van Jezus.
Goede vrijdag: kruisiging van Jezus Pasen: Opstanding van Jezus. Hemelvaart: Jezus vaart naar de Hemel. Pinksteren: Uitstorting van de Heilige Geest.

17 Waar vind je het Christendom?
Christendom vind je in: Noord en Zuid Amerika, Europa, Een deel van Azië, Een groot deel van Australië.

18 Jodendom Waar wonen de Joden?
Joden wonen op veel verschillende plekken op de wereld. Er zijn wereldwijd meer dan 15 miljoen joden. De meeste joden wonen in Amerika: Bijna 6 miljoen. In Israël wonen er bijna 5 miljoen. In Nederland, maar ook in Marokko, Frankrijk, Rusland, Zuid-Afrika en Australië zijn joodse gemeenschappen.

19 Sjawoe’ot Sjawoe’ot is zeven weken na Pesach. Met dit feest wordt gevierd dat de Tora aan het Joodse volk is gegeven. De synagogen worden op deze dag geheel versierd met bloemen. Op deze manier herinneren de Joden zich dat God de berg Sinaï ook helemaal had versierd met bloemen toen hij de Tora aan hen gaf.

20 Na de dood! De dood, Bij de dood horen veel verschillende rituelen. Na de begrafenis begint voor de familieleden een rouwperiode van 7 dagen.

21 EINDE


Download ppt "WERELD GODSDIENSTEN."

Verwante presentaties


Ads door Google