De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is de zin van ons leven?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is de zin van ons leven?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat is de zin van ons leven?
Verschillende religies proberen antwoord te geven

2

3 Wereldgodsdiensten

4 Ontstaansgeschiedenis van de 5 grote religies

5 Hindoeïsme en Boeddhisme
Wat weet jij er al van?

6 zo'n 15% van de wereldbevolking gelooft in het hindoeïsme.
Al 5000 jaar geleden waren er mensen die in het Hindoe-geloof geloofden. Omdat deze mensen langs de rivier de Indus woonden, werd de godsdienst van deze mensen Indus of Hindoe genoemd.

7

8 Polytheïsme - veelgodendom
De Hindoeïsten geloven in verschillende goden

9 Oppergod Brahma wordt ook wel de schepper van de wereld genoemd. Volgens het hindoesme leeft hij in een hemels paradijs en vertoont hij zich bijna nooit op de wereld. Hij is een soort adviesgever van de andere goden.

10 Veda's Het hindoeïsme kent veel oude geschriften die duizenden jaren oud zijn. De oudste zijn de vier. Veda betekent 'weten'. Deze vier veda's gaan over: Samenleving Wetenschappen Geneeskunde Religieuze handelingen

11 Het geloof Karma het geloof dat alle menselijke daden een gevolg zullen hebben in de toekomst. Als je een goede daad verricht en aan al je godsdienstige plichten voldoet zul je beloond worden met een goede wedergeboorte, als je daarentegen slecht leeft, andere mensen doet lijden of je godsdienstige plichten verwaarloost zul je gestraft worden met een slechte wedergeboorte. Karma, rencarnatie en Dharma zijn een van de belangrijkste geloofspunten van het Hindoeïsme

12 Kastensysteem 1) Dit is de hoogste kaste. Ze bestuderen heilige teksten en verrichten religieuze handelingen. 2) Dit is de politieke macht. Ze besturen en verdedigen het land. 3) Ook wel de boeren en handelaren. Zij vormen het economische draagvlak voor de bevolking. 4) Ook wel arbeiders of slaven. Deze zijn in dienst van de hogere kasten. 5) Dit is de laagste kaste. Deze mensen hebben niet echt een taak maar moeten zorgen dat ze in een volgend leven in een hogere kaste belanden. Rencarnatie is het geloof dat de ziel van mens en dier na de dood het lichaam verlaat en opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. Als je wedergeboren wordt kom je in een bepaalde kaste terecht. Het Hindoesme heeft een kastensysteem. Het kastensysteem heeft vijf hoofdkasten. Deze hoofdkasten zijn ook weer te verdelen in specifieke kasten. In totaal zijn dat er ongeveer 3000.

13 Hindoes kunnen in de tempel bidden of thuis bij het huisaltaar

14 Bijzonderheden Tijdens de zwangerschap moet de aanstaande moeder verschillende heilige teksten voorlezen, zodat de baby door hun gunstige invloed wordt beschermd. Tijdens de echtste maand van de zwangerschap wordt er rijst aan Vishnu geofferd. Op deze manier worden de krachten van Vishnu op het ongeboren kind overgedragen.

15 Siddharta Doordat hij, ondanks de verboden van zijn vader, buiten de paleismuren in aanraking kwam met ouderdom, ziekte en dood, veranderde hij zijn leven en werd hij een sadhoe. Hij deed afstand van al zijn bezittingen en leed een moeilijk en sober bestaan. Toch vond hij op deze manier geen verlossing.

16 Boedisme Op een dag ging Siddharta onder een Bodhiboom zitten (vijgenboom) hij dacht na wat hij kon doen tegen de erge armoede in India. Na 49 dagen te zitten denken wist hij een oplossing, er kwam een licht op. Dat noemen we de verlichting. Zo werd Siddharta, Boeddha. Boeddha betekent De Verlichte. Boeddha wilde toen aan iedereen vertellen wat hij had ontdekt. Hij hield toespraken in gebouwen en zei toen “het leven is lijden”. Iedereen krijgt te maken met een ziekte of een teleurstelling in het leven . ‘De mens wil altijd veel geld hebben en veel macht krijgen. Als onze wensen niet vervult zijn worden we boos.’ De boeddhisten geloven in leven na de dood, als je dood gaat komt je ziel in een ander lichaam en dan kom je in een ander leven met weer pijn en verdriet. Elke keer als Boeddha een toespraak hield tekende hij een wiel in het zand met acht spaken. Het wiel met de acht spaken is daarom het symbool voor het Boeddhisme. Het wiel staat voor het leven dat steeds ronddraait. De cirkel met de acht spaken staan voor de acht leefregels. Waaraan je je als Boeddhist moet houden. Maar je kunt ook uit de cirkel gaan . Dan wordt je ziel niet meer in een ander lichaam gestopt, maar dan kom je in het Nirvana. Het Nirvana is het hoogste doel door een boeddhist en dan kan je in vreugde en blijheid rusten.

17

18 Boeddha +/- 560 v. Chr De verlichte
De verlichte


Download ppt "Wat is de zin van ons leven?"

Verwante presentaties


Ads door Google