De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hindoeïsme en reïncarnatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hindoeïsme en reïncarnatie"— Transcript van de presentatie:

1 Hindoeïsme en reïncarnatie
Wegen naar verlossing Hindoeïsme en reïncarnatie

2 Hindoeïsme en reïncarnatie
In het hindoeïsme en boeddhisme is het geloof in reïncarnatie een van de kenmerken. Reïncarnatie=op nieuw vlees worden. De menselijke ziel, de atman, wordt na de dood opnieuw in een ander lichaam geboren.

3 Hindoeïsme en reïncarnatie
Hoe een mens terugkomt hangt af van zijn karma, de goede of slechte daden uit het vorige leven. De voortdurende cyclus van leven en sterven en weer geboren worden noemen de hindoes samsara, wiel der wedergeboorte. De god Mara houd deze cyclus in stand.

4 Hindoeïsme en reïncarnatie

5 Hindoeïsme en reïncarnatie
Reincarnatie heeft tot doel de uiteindelijke verlossing in Nirvana.(brahman) Verlossing heet Moksja voor een hindoe. Alles komt voort en keert terug naar het brahman. Brahman is één, eeuwig, onvergankelijk, oneindig en onveranderlijk. Het is de schepping in haar continuïteit. Uit het brahman is alles ontstaan, maar aangezien het hier niet gaat om een persoonlijke god, is de schepping noch bewust gewild noch doelgericht.

6 Hindoeïsme en reïncarnatie
Alles in deze wereld is sacraal van oorsprong, dus ook de mens. In zijn diepste innerlijk bestaat de mens uit atman. Deze ziel is de onsterfelijke goddelijke vonk. Brahman is als atman in ons tegenwoordig, zodat het hier niet gaat om twee te onderscheiden eenheden. Vanuit dit besef van eenheid, wordt de Hindoe aangezet tot het zich volledig onthechten van dit aardse bestaan.

7 Hindoeïsme en reïncarnatie
Meditatie en volgen van dharma zijn het pad dat leidt naar moksja. Meditatie is in deze religie een techniek om de ware aard van de eigen geest en de wereld om ons heen te ontdekken en de sluier van Maya af te doen. Maya=Sanskriet voor illusie.

8 Hindoeïsme en reïncarnatie
Dharma is het vervullen van de plichten die zorgen voor het evenwicht in de natuur en in het ritme. Voor een hindoe liggen deze plichten vast in tien vaste plichten.

9 Hindoeïsme en reïncarnatie
onderwerping (aan de schepper) het vergelden van het kwaad met goed (vergeven) matigheid (een simpel bestaan leiden) reinheid (van zowel lichaam als geest) braafheid (trouw zijn aan je partner) het beteugelen van de zinnen kennis van de heilige boeken kennis van de hoogste ziel waarheidsliefde (de waarheid vertellen) beheersing van woede en boosheid


Download ppt "Hindoeïsme en reïncarnatie"

Verwante presentaties


Ads door Google