De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding www.ilvo.vlaanderen.be Is alkalische fosfatase de juiste parameter in rauwmelkse.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding www.ilvo.vlaanderen.be Is alkalische fosfatase de juiste parameter in rauwmelkse."— Transcript van de presentatie:

1 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding Is alkalische fosfatase de juiste parameter in rauwmelkse kazen en in hittebehandelde melk van andere diersoorten?, Jan De Block 12 december 2014, Melle, 2e CONTACTDAG MELK & ZUIVELPRODUCTEN

2 Wat is Alkalische Fosfatase? Dimeer enzym (EC )  Hydrolase enzym verantwoordelijk voor het wegnemen van fosfaatgroepen (defosforylatie) van verschillende moleculen (bv. nucleotiden, proteïnen, alkaloïden,…)  Meest actief in een alkalisch milieu  Dit enzym komt ook in de melk terecht Indicator voor correcte pasteurisatie  Batch Pasteurisatie: 68°C gedurende 30 min  HTST Pasteurisatie: 72°C gedurende15 sec  Wanneer melk is gepasteuriseerd wordt, worden de meeste enzymen geïnactiveerd of hun activiteit in belangrijke mate verminderd

3 Waarvoor wordt de AF test gebruikt? Indicator voor een succesvolle pasteurisatie  De meest hittestabiele bacterie die in de melk wordt gevonden, met name Mycobacterium paratuberculosis, wordt uitgeschakeld bij temperaturen die vereist zijn voor het inactiveren van AF (echter: bacteriële sporen kunnen overleven) Indicator voor contaminatie met rauwe melk  Reeds vanaf 0,01% of minder rauwe melkcontaminatie (fluorimetrische methode)  Reeds vanaf een daling van 1°C drop in processing temperatuur

4 Vals positieve resultaten mogelijk? Kunnen voorkomen  Zure of aangezuurde producten  Hoog vetgehalte  Toevoeging van rauwe melk na pasteurisatie  Microbiële contaminatie Reactivatie van fosfatase  Na UHT (bij bewaring bij omgevingstemperatuur) Residuele alkalische fosfatase  Hittestabiel microbieel alkalische fosfatase Toepasbaar op kaas? Ja, maar mogelijkheid tot vals positieve resultaten  Schimmels  Toegevoegde culturen  Aangezuurd product

5 Methode  DRAFT INTERNATIONAL STANDARD ISO/DIS IDF Milk and milk products – Determination of alkaline phosphatase activity Part 2: Fluorimetric method for cheese (Voting terminated on ) Principe Alkalische fosfatase activiteit wordt uitgedrukt als milliunits enzymactiviteit per gram staal (mU/g) Definitie: 1 Unit van alkalische fosfatase activiteit is de hoeveelheid enzym dat de omzetting van 1 µmol substraat katalyseert gedurende 1 minuut Een niet-fluorescerend substraat (2’-[2-benzothiazolyl]- 6’-hydroxybenzothiazole phosphate) ondergaat afsplitsing (hydrolyse) van zijn fosfaatgroep zodat een fluorescerend product bekomen wordt

6 DRAFT INTERNATIONAL STANDARD ISO/DIS IDF Scope De standaard beschrijft een fluorimetrische methode voor de bepaling van alkalische fosfatase (ALP, EC ) activiteit in kaas De methode kan gebruikt worden voor: zachte kazen (bv. Brie, Camembert) halfharde (bv. Emmental, Gouda) harde kazen(e.g. Parmesan) schimmels enkel op het oppervlak en niet in het binnendeel (bv. geaderde kazen zoals Roquefort, Gorgonzola)

7 DRAFT INTERNATIONAL STANDARD ISO/DIS IDF Opmerking Bij grote harde kazen waar wrongel gekookt wordt bij temperaturen boven 50°C, is speciale staalname nodig Piave (Italy)Gruyere (Switzerland)

8 Staalvoorbereiding Proper mes Contaminatie met oppervlaktemicroflora vermijden

9 Staalvoorbereiding

10

11 Maisons-Alfort Laboratory for Food Safety EU-RL MMP European Union Reference Laboratory for Milk and Milk Products PROFICIENCY TESTINGS Determination of Alkaline Phosphatase activity in cheese Reporting PT 2013 & PT 2014 Anne-Cecile BOITELLE, Caroline DESBOURDES, Hanene GHEZZAL, Marina NICOLAS 17thWorkshop of the NRLs on Milk & Milk Products, October 2014 French Agency for Food, Environmental and Occupational Health Safety – Maisons-Alfort Laboratory for Food Safety 23, avenue du Général de Gaulle - F94706 Maisons-Alfort Cedex - Telephone: Fax:

12 COUNTRY (CITY)LABORATORY NAMEPT1PT2 Austria (Vienna)AGES - INZT Belgium (Melle)ILVO T&V Cyprus (Nicosia)LCFAO - VETERINARY SERVICES2013- Czech Republic (Praha)State Veterinary Institute Prague-2014 Finland (Helsinki)Finnish Food Safety Authority Evira2013- France (Maisons-Alfort)Anses, Food safety laboratory of Maisons-Alfort2013- Germany (Kiel)MRI, Max Rubner-Institute Hungary (Budapest) Food Analytical National Reference laboratory, Food and Feed Safety Directorate, NFCSO Ireland (Co. Kildare)Dairy Science Laboratory Italy (Brescia)IZSLER - Reference Centre for Bovine Milk Quality Italy (Milan)State University of Milan - DeFENS Netherlands (Wageningen)RIKILT Poland (Pulawy) National Veterinary Research Institute, department of Hygiene of Food of Animal Origin Portugal (Lisboa) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária (INIAV), IP Slovenia (Ljubljana) University Of Ljubljana, Veterinary Faculty / National Veterinary Institute Unit Kranj Spain (Santander)Laboratorio Agroalimentario de Santander Switzerland (Berne)Agroscope Liebefeld Posieux United Kingdom (Belfast)UK NRL participating laboratories

13

14 Alkalische fosfatase in hittebehandelde melk van andere species: paardenmelk

15

16 conclusie In paardenmelk is het AF gehalte ongeveer 1000 keer lager dan in rundermelk. (ook in geitenmelk lager AF) De detectielimiet is bijgevolg veel lager dan in rundermelk Kleine contaminaties met rauwe melk (<0,2%) kunnen niet opgespoord worden. AF kan gebruikt worden als test of de melk werd gepasteuriseerd, maar niet als test of ze goed werd gepasteuriseerd

17 Dank U voor uw aandacht! Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding Onderzoeksdomeinen 'Agrotechniek' en 'Productkwaliteit en -innovatie' Burg. Van Gansberghelaan 115 bus Merelbeke T Onderzoeksdomeinen 'Voedselveiligheid' en 'Productkwaliteit en -innovatie' Brusselsesteenweg Melle T


Download ppt "Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding www.ilvo.vlaanderen.be Is alkalische fosfatase de juiste parameter in rauwmelkse."

Verwante presentaties


Ads door Google