De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa."— Transcript van de presentatie:

1 Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa

2 Autismespectrumstoornis ? pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag.

3 Inleiding ASS wordt steeds vroeger vastgesteld.  Voordeel : ▫ interventie wordt vroeg ingezet  effectief om de vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het functioneren van kinderen met ASS te verbeteren.

4 Vroegtijdige interventie Vb. intensieve gedragstherapie ▫gebaseerd op principes van de leertheorie ▫wordt ook wel Applied Behavior Analysis (ABA) of toegepaste gedragsanalyse genoemd

5 Intensieve gedragstherapie = Discrete Trial Training (DTT) ▫Kindercentra & ZMLK-scholen ▫Kind leert onvoldoende van het reguliere groepsprogramma?  DTT ?  Door middel van observaties, een trainingssessie en een dossieranalyse beoordeelt een gedragskundige of het kind in aanmerking komt voor DTT

6 Kenmerken van DTT intensieve één-op-ééntraining, 5 en 20 u/week; training gegeven door trainers, groepsleiding en ouders die, onder supervisie, zijn geschoold in de principes van DTT; veel aandacht voor de generalisatie van vaardigheden.

7 Generalisatie vindt plaats als het kind de vaardigheid tijdens de training zelfstandig uitvoert. belangrijke fase voor ASS’ers.

8 Studies naar de effectiviteit van DTT Basis voor dit onderzoek vormt de studie van Lovaas (1987). Kanttekeningen bij deze studie. Geen significante verschillen op taalbegrip en non-verbale vaardigheden gevonden.

9 Studie binnen Stichting de Driestroom Situatie wijkt af van voorgaande studies ▫Minder intensief getraind ▫Kinderen met ASS en een verstandelijke beperking ▫Veel ruimte voor generalisatie ▫Ouders meer actief betrokken ▫Jongere leeftijd van kinderen

10

11 Einde


Download ppt "Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa."

Verwante presentaties


Ads door Google