De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW"— Transcript van de presentatie:

1 Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW

2 Oplossingsgericht werken met kinderen.

3 Over KIDS’SKILLS Wat is KIDS’SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische benadering om kinderen vaardigheden aan te leren. Gedragsproblemen te helpen overwinnen met de steun van hun gezin,vrienden en andere mensen die hun dierbaar zijn.

4 Voor welke leeftijdsgroep is Kids Skills geschikt?
KIDS SKILLS is ontwikkeld voor kinderen tussen de drie en twaalf jaar. De principes zijn ook toepasbaar op tieners en zelfs op volwassenen.

5 Wie kan het gebruiken? Kids Skills is ontwikkeld als gereedschap voor maatschappelijkwerkers , therapeuten, RTérs., Ibérs ,enzovoort.

6 Wat is het basisprincipe van Kids Skills?
Volwassenen hebben de neiging problemen te zien als symptomen van een onderliggende stoornis die moet worden behandeld,terwijl kinderen het probleem zien als een gebrek aan vaardigheden,die geleerd kunnen worden. Kids Skills gaat uit van het perspectief van het kind. Doel is om vaardigheden te leren die hen helpen het probleem meester te worden Er wordt gebruik gemaakt van de steun van gezin, school en vrienden. Daarom heeft het invloed op het hele sociale netwerk van het kind

7 Wat is bijzonder aan KIDS SKILLS?
Het grote voordeel is dat kinderen het aan leren van vaardigheden leuk en bevredigend vinden in plaats van te praten over problemen. Kids Skills bevordert de samenwerking met ouders door hen te beschouwen als partners. Ouders fungeren als supporters van het kind.

8 Wat voor problemen kunnen met Kids Skills worden aangepakt?
Een breed scala aan problemen. Bijvoorbeeld: angsten;ongewenst gedrag;concentratieproblemen;slechte gewoontes;woedeaanvallen;eetproblemen; slaapproblemen; e.d. Kids Skills is geschikt als het probleem kan worden opgelost of verbeterd door en specifieke vaardigheid aan te leren.

9 De vijftien stappen van Kids Skills.
1. Je begint met brainstormen met de volwassenen die bezorgt zijn om het kind over de specifieke vaardigheden het kind moet leren om zijn probleem te overwinnen of gelukkiger te zijn. 2. je maakt een afspraak met het kind over een specifieke vaardigheid te leren. 3.Je voert een gesprek met het kind over de voordelen die het heeft om de vaardigheid onder de knie te hebben

10 Stappen vervolg 4.Je vraagt het kind de vaardigheid een naam te geven.
Bijvoorbeeld:luistervaardigheid werd hondenvaardigheid genoemd. Naar anderen luisteren werd kitty (genoemd naar de kat) Negeren van de zus werd zingen genoemd.

11 Stappen 5. je vraagt het kind een totemfiguur(dier’wezen of held) te kiezen als zijn denkbeeldige hulpje. *Een kind noemde als totemfiguur zijn grote herdershond Max. * Een ander nam superman als totemfiguur omdat die altijd een uitweg weet te vinden uit moeilijke situaties.

12 Stappen 6. je vraagt het kind een aantal mensen te benoemen als zijn supporters. Bijvoorbeeld: vader,moeder,opa,oma,vrienden,de hond,juffrouw .

13 Stappen 7. je helpt het zelfvertrouwen te versterken door de supporters te laten vertellen waarom zij geloven dat het de vaardigheid kan leren. De supporters vertellen of schrijven het in het vaardighedenboek waarom zij vertrouwen hebben dat het kind de vaardigheid kan leren. Bijvoorbeeld: hij heeft laatst een moeilijk opdracht goed gemaakt. Hij heeft laten zien dat hij doorzettingsvermogen heeft.

14 Stappen vervolg 8. je overlegt met het kind hoe het wil gaan vieren als de vaardigheid eenmaal geleerd is. 9. je vormt samen met het kind een helder beeld van hoe het precies gedraagt in een gegeven situatie als het de vaardigheid onder de knie heeft. Voorbeeld: klas die van elkaar afblijven wilde leren. Oefende bij de tafeltennistafel 10. je bedenkt hoe je de belangrijke mensen in het leven van het kind over het nieuwe project informeert

15 Stappen vervolg 11. je ontwikkeld samen met het kind een plan over wat het kind gaat doen om de vaardigheid te leren of te verbeteren. 12. je vraagt het kind te vertellen hoe het wil dat anderen hem/haar aan zijn/haar vaardigheid helpen herinneren als het die een keer vergeet. 13. als het kind de vaardigheid onder de knie heeft,vier je dat op de van te voren bedachte manier en zorg je ervoor dat het kind al zijn supporters bedankt.

16 Laatste twee stappen 14. als de mogelijkheid bestaat om het kind een ander de vaardigheid aan te leren,geef het die kans. 15. als het kind zijn vaardigheid beheerst,geef je het de mogelijkheid een volgende aan te leren.

17 Training Oplossingsgericht werken met kinderen. KIDS SKILLS
Utrecht Open inschrijving. 6 oktober 2010 10 november 2010 9 februari 2011 In company trainingen zijn ook mogelijk. Info op


Download ppt "Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW"

Verwante presentaties


Ads door Google