De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Chineese restaurants onhygiënisch

Verwante presentaties


Presentatie over: "Chineese restaurants onhygiënisch"— Transcript van de presentatie:

1 Chineese restaurants onhygiënisch
Afgelopen weken is er heel wat commotie ontstaan onder de Chinese gemeenschap in Nederland, nadat verschillende landelijke media een berichtgeving hadden gepubliceerd over de slechte hygiënische toestand in Chinese restaurants. Het onderzoek is gebaseerd op boeterapporten en processen-verbaal die opgevraagd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2011 en In deze periode werden er in totaal 31 restaurants gesloten, waaronder 23 Chinese restaurants. Hiermee stelt de NVWA dat de helft van alle Chinese restaurants in Nederland onhygiënisch werkt. Deze conclusie is echter onvolledig en slechts gebaseerd op een eenzijdig onderzoek.

2 Wat doet de voedsel- en warenautoriteit.
De missie van de NVWA luidt: "De NVWA bewaakt de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, en handhaaft de natuurwetgeving". Meer concreet gesteld houdt de dienst toezicht op de veiligheid van eet en drinkwaren, roken op de werkplek, roken in de horeca en in openbare gebouwen. Ook de veiligheid van speelgoed, cosmetica, machines, elektrische apparaten, gastoestellen, kermisattracties en attractieparken, speeltoestellen, huishoudchemicaliën, ladders en trappen, kinderbedden en -boxen, kleding en textiel, valt onder het toezicht van de NVWA. Sinds 2011 is ook de controle op het energielabel van huishoudelijke apparatuur een taak van de NVWA (daarvoor werden de controles door de Belastingdienst verricht).

3 Labelen van producten:
Voor het labelen van producten is een groot aantal verschillende labeling machines beschikbaar. Verschillende technieken voor het aanbrengen van de labels zijn wipe blow, air blow en tamp blow. De keuze is afhankelijk van labelformaat, productiesnelheid en positionering van het aan te brengen label. Inbouw in de labelmachines van een printengine voor zowel thermal transfer als thermal direct behoort tot de mogelijkheden.

4 Waar moet het keukenpersoneel aan voldoen
Haren vast. Handen grondig schoonmaken. Schort of schone kleding dragen.

5 Snijplanken. Een snijplank is een uit hout, kunststof of (hard)glas vervaardigde onderlegger waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Argument voor het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne. Uiteraard dient de snijplank na gebruik te worden gereinigd. Snijplanken kunnen rond of rechthoekig van vorm zijn, al naargelang hetgeen erop gesneden wordt. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin. Door de snijplank op te pakken aan het handvat kunnen de gesneden ingrediënten direct in de pan worden gedeponeerd. Het gat kan tevens dienen als ophangoog: de snijplank kan, na te zijn afgewassen, te drogen worden gehangen zonder dat er stof of vuil valt op de oppervlakken waarop gesneden wordt. In professionele keukens, zoals van een restaurant, worden gekleurde snijplanken van polyethyleen of HDPE gebruikt. De kleur duidt dan aan waar de plank voor mag worden gebruikt. Die kleuren staan vast in de HACCP-normen: Rood voor rauw vlees Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren Groen voor groenten en fruit Geel voor gevogelte Bruin voor gebraden vlees en worst Wit voor kaas en brood De bedoeling van dit systeem is om kruisbesmetting en -verontreiniging te voorkomen.


Download ppt "Chineese restaurants onhygiënisch"

Verwante presentaties


Ads door Google