De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Comenius School Development Project 2006/07 Srednja šola Zagorje.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Comenius School Development Project 2006/07 Srednja šola Zagorje."— Transcript van de presentatie:

1 Comenius School Development Project 2006/07 Srednja šola Zagorje

2 Hoofdstuk 7

3  Slechte hygiëne in de keuken is in 60 % van de gevallen de oorzaak van voedselbesmetting  Hoge standaards in persoonlijke hygiëne zijn noodzakelijk om te vermijden dat voedsel besmet raakt  Micro-organismen kunnen via handen en lichaam op voedsel worden overgedragen  Daarom moeten we rekening houden met stricte maar eenvoudige regels

4  Zuivere en makkelijk te wassen koksvest, voorbinder en koksbroek  Een koksmuts of haarnetje moet gedragen worden – lange haren moeten samengebonden worden  Klompen of schoenen met slipvrije zool  Rubberen of wegwerpschort voor het reinigen van groenten en kuisactiviteiten  Gewone kleding opbergen in vestiairekastje en niet in aanraking laten komen met werkkleding

5  Wees proper en verzorgd  Neem elke dag een stortbad of een bad  Was je haar regelmatig  Houd de vingernagels proper, kortgeknipt en vrij van nagellak  Verander elke dag je ondergoed

6  Vuile handen zijn de hoofdreden van besmetting  Handen wassen voor  Het betreden van de werkruimte  Het eten  Handen wassen  Bij het wisselen van werkzaamheden  Handen wassen na:  Het verlaten van de keuken  Elke werkshift  Behandelen van rauwe voeding  Behandelen van rauwe eieren, gevogelte enz.  Het gebruik van het toilet  Het eten, drinken of roken  Hoesten of snuiten van de neus  het aanraken van rauw of bereid voedsel

7  Gebruik lavabo’s met stromend water via een pedaal of fotoelectrische cel  Gebruik desinfecterende zeep van een dispenser  Watertemperatuur 40 à 45°C.  Was grondig beide handen en onderarmen  Reinig je nagels met een nagelborstel  Droog je handen met een wegwerphanddoek

8

9  Voor het betreden van de keuken  Uitdoen van horloge, juwelen en piercings  Laat je GSM in de vestiaire  Bedek wonden met blauwe waterafstotende pleisters of draag handschoenen  Lik niet aan je vingers en raak je neus, mond of haar niet aan met je handen  Rook nooit tijdens voedselbereiding  Zit niet op werktafels  Gebruik steeds een zuiver propere lepel om te proeven

10  Rapporteer steeds ziekte of infecties  2 categorieën personeel  Personeel met een hoge besmettingsmogelijkheid ▪ Werken met rauwe voeding en direct contact met de voedingsmiddelen  Personeel met een lage besmettingsmogelijkheid ▪ Zij die niet rechtstreeks met voeding in contact komen maar er wel betrekking mee hebben

11 Comenius project


Download ppt "Comenius School Development Project 2006/07 Srednja šola Zagorje."

Verwante presentaties


Ads door Google