De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Srednja šola Zagorje - Hygiene van groot keukenmateriaal -

Verwante presentaties


Presentatie over: "Srednja šola Zagorje - Hygiene van groot keukenmateriaal -"— Transcript van de presentatie:

1 Srednja šola Zagorje - Hygiene van groot keukenmateriaal -

2 Inleiding Voedingshygiëne begint reeds bij het reinigen van al onze apparaten en hulpmiddelen. Door dit zorgvuldig te doen vermijden we dat schadelijke micro-organismen een kans krijgen. We gebruiken zeer veel apparaten in de keuken om voedsel te bereiden. Voor verder te gaan maak een lijst met alle beschikbare keukenapparatuur....

3 Hygiëne van groot keukenmateriaal... Salamander Vacuüm machine Vleessnijmachine Frituur IJsroommachine Cutter Keuken robot Mixer IJsblokjes machine Vleesmolen

4 Reiniging en desinfectie Hoeveel apparaten ken je al ??? Deze apparaten moeten grondig gereinigd worden na gebruik. Dit is de enige mogelijkheid om een goede kwaliteit en optimale hygiëne te waarborgen. Zowel apparaten als keukenpersoneel kunnen een bron zijn van besmetting door micro-organismen of schadelijke microben..

5 Vacuüm machine 1. Open het deksel van de machine 2. Verwijder de binnenplaat 3. Reinig het binnenreservaoir met heet water en reinigingsmiddel. 4. Reinig de binnezijde van het deksel 6. Reinig de binnenplaat grondig met heet water en reinigingsmiddel. Als het sterk vervuild is gebruik een stalen sponsje. 5. Reinig grondig de buitenzijde van het apparaat. 7. Droog alle delen van dit apparaat grondig. 8. Zie je het verschil?

6 4 reiniging-parameters Er zijn 4 parameters welke een invloed hebben op het reinigingsproces: Tijd Chemicaliën Mechanische hulp Temperatuur

7 Mogelijke combinaties Afhankelijk van wat je verwacht te bereiken zijn de volgende combinaties mogelijk… 1.Als je weinig tijd hebt om uw gereedschap te reinigen: Kies of voor hoge temperatuur of voor een hoge concentratie van het reinigingsmiddel of zet meer druk op je reinigsmechanisme 2.Als je slechts weinig reinigingsmiddel wenst te gebruiken: Verhoog de tijd of de temperatuur. 3.Je will vermijden dat er krassen op je apparaten komen: Verhoog de tijd en gebruik geen aggressieve reinigingsmiddelen.

8 Salamander 1. Trek de stekker uit het stopcontact 2. Breng het verwarmingsgedeelte in de hoogste stand. 3. Verwijder de grill 4. Reinig de grill met heet water en reinigingsproduct. 5. Laat bij sterke verontreiniging het reinigsproduct langer inwerken. 6. Verwijder loszittende delen om de vervuilde onderdelen beter te kunnen reinigen 7. Maak grondig droog en reinstalleer de verwijderde onderdelen.

9 Stappen in het reinigingsproces Reinig de oppervlakken Maak grondig schoon Verwijder het reinigingsmiddel Desinfecteer Enkel fysische reiniging is onvoldoende. Niet alles wat schoon lijkt is ook schoon volgens hygiënestandaards. Je moet alle apparaten grondig reinigen na gebruik. Verwijder zoveel onderdelen als mogelijk om optimaal te kunnen reinigen. Verwijder na de reiniging het reinigingsproduct met veel heet water. Vermijd altijd dat voedsel in contact komt met reiniging- of desinfecterings- middel.

10 1. Trek de stekker uit het stopcontact Vleessnijmachine 2. Plaats de machine zodanig dat alle onderdelen gemakkelijk te bereiken zijn. 3. Verwijder de handgreep 4. Verwijder de afdekplaat van het mes 5. Zet alle schroeven los en verwijder het laadplateau 6. Reinig alle onderdelen grondig met heet water en reinigingsmiddel 7. Droog alle onderdelen grondig af 8.Zet de machine terug in een.. en lach!!

11 Diverse vormen van vervuiling Het succes van je reiniging is afhakelijk van de samenstelling vanhet vuil op je apparaat. De voornaamste elementen van vuil zijn: EiwittenVet Proteïnen Zouten Gebruik van heet water kann het reinigsproces hinderen. Resten van eiwitten kunnen bijeen klitten en aan het gereedschap blijven hangen. Spoel daarom eerst met lauw water (30 tot 35°C) en dan met warm water (45°C) en reinigingsmiddel.

12 Wie ? Documentatie ? Hoe dikwijls ? Waarmee ?


Download ppt "Srednja šola Zagorje - Hygiene van groot keukenmateriaal -"

Verwante presentaties


Ads door Google