De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet."— Transcript van de presentatie:

1 Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet over Gezond leven. Dat doen we met een quiz. Instrueer hoe de quiz gespeeld wordt. De vragen zijn zodanig opgesteld dat er steeds gekozen moet worden uit verschillende opties. In een kleinere groep (minder dan 10 deelnemers) kun je ieder voor zich laten spelen, en per vraag ieders score bijhouden. Is de groep groter, kun je ook in groepen laten spelen, en de score per groep bijhouden. Als je het geheel een dynamisch aanzien wil geven, kun je de individuen of groepen laten ‘rennen’ naar een bepaalde plek voor een bepaald antwoord. Bijvoorbeeld: wie het eens is met a gaat links van mij staan, en wie denkt dat het antwoord b is gaat rechts van mij staan (en dan aanwijzen wat links en rechts is!) Realiseert u zich dat de assistent het in dat geval lastiger krijgt om de score bij te houden. Een variant kan een afvalrace zijn: als een grote groep ieder voor zich speelt, waarbij degenen die het goed hebben steeds mogen blijven staan. Nadeel van deze variant is dat de interesse van degenen die afvallen vaak ook meteen weg is, met alle rumoer van dien. Alleen doen als u denkt dat u dit in de hand kunt houden. Zorg voor een leuk prijsje op het eind. Iets dat gezond is bovendien!

2 De basis voor gezond oud worden leg je in je jongere jaren
Waar Niet waar Een beetje waar Antwoord c. Natuurlijk is het moeilijker om van bv. etensvoorkeuren te veranderen als je het al van jongsaf aan gewend bent. Maar het loont altijd, ook als je ouder bent, om je leefstijl gezonder te maken. Iedere kilo die je afvalt betekent iets langer leven, je longen worden weer schoner als je stopt met roken, je conditie wordt beter als je meer gaat bewegen en daardoor worden je aderen (belangrijk voor hart en hersenen) beter. Antwoord a klopt in zoverre, dat wie in zijn jeugd een gezonde basis legt, later minder kans loopt in ongezonde gewoonten te vervallen. Maar dat zit ook wel een beetje in de genetische aanleg.

3 Vraag 2. Welk van onderstaande antwoorden is het gezondst?
Iedere dag 30 minuten matig bewegen, genoeg slapen en minstens twee stuks fruit eten ‘s Ochtends ontbijten met meergranenontbijt, iedere dag minstens 400 gr. groenten, bij de lunch een glas jus d’orange. Antwoord a. Antwoord b niet want: In meergranenontbijt zit vaak veel suiker, lees de verpakkingen! - minstens 400 gr. Groenten is wel heel goed - in jus dórange uit een pak zit vaak ook weer veel suiker

4 Iedere week 1x gaan fitnessen Iedere dag 30 minuten flink wandelen
Vraag 3. Wat is beter? Iedere week 1x gaan fitnessen Iedere dag 30 minuten flink wandelen Antwoord b.

5 Een waterijsje Een Magnum of Cornetto
Vraag 4. Wat is slechter? Een waterijsje Een Magnum of Cornetto Antwoord b

6 Vraag 5. Wat is beter bij Chinees eten?
Nasi Bami Witte rijst Antwoord c

7 Vraag 6. Welke maaltijd is gezonder?
Een kant en klaarmaaltijd uit de supermarkt Frietjes met een salade van ijsbergsla en zelfgemaakte gegrilde hamburger van rundergehakt Gebonden soep, varkenhaas met champignonsaus, aardappelpuree met kaas en erwtjes. Antwoord b. Frietjes zijn wel minder goed dan gekookte aardappelen, maar met een flinke salade zonder veel dressing, geen mayonaise en gegrilde hamburger erbij is dit de gezondste maaltijd. Een kant en klaarmaaltijd is vaak te zout, te weinig en naar verhouding te veel koolhydraten en te weinig groenten. Wat betreft antwoord c: Gebonden soep is slechter dan heldere soep; in soepen uit de winkel zit vaak veel zout. Champignonsaus is vet en zout, voor aardappelpuree heb je méér aardappel nodig dan als je ze bv. kookt, waardoor dat vaak te veel is. Kaas is vrijwel altijd erg vet. Van alle groenten zijn erwtjes het minst gezond, want bestaan uit een groot deel koolhydraten.

8 Vraag 7. De schijf van 5 Met de schijf van 5 kun je ervoor zorgen dat je gevarieerd en gezond eet. Welke 5 ingrediënten staan er in de schijf van 5? Voor ieder ingrediënt krijg je 1 punt. Groente en fruit Brood, (ontbijt)granen,aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten Zuivel, vlees(waren), vis, ei, vleesvervanger Vetten en olie dranken

9 Vraag 8. De schijf van 5: in welk vak hoort jus d’orange?
a. Groente en fruit b. Valt buiten de schijf van 5 c. Dranken Antwoord a en c zijn beide juist. Uit een pak:antwoord c (dranken). Echter: uit een pak is het niet de meest aanbevolen vorm, liever vers geperst. I.v.m. suiker toevoegingen in een pak. Daarom is antwoord a ook juist: als het vers geperst is valt het onder groente en fruit. Antwoord b is onjuist, hoewel bepaalde vruchtensappen wel buiten de schijf van 5 kunnen vallen omdat er heel weinig fruit in zit of zelfs alleen maar smaakstoffen, maar wel vaak veel suiker. Groente en fruit Brood, (ontbijt)granen,aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten Zuivel, vlees(waren), vis, ei, vleesvervanger Vetten en olie dranken

10 Vraag 9. Gezonde voeding, wat is waar?
Diepvriesgroente is net zo goed als verse groente Tomatenpuree uit blik is net zo goed als puree van verse tomaten Appelmoes is net zo goed als appel Antwoord b is juist. Antwoord a is wel bijna goed, maar verse groente is toch wel het beste omdat er geen vitamines en mineralen verloren gaan door het bewerkingsproces. Echter: diepvriesgroenten worden vaak verser verwerkt dan dat ‘verse’ groenten uiteindelijk in de winkel liggen. Doordat sommige verse groenten soms lang onderweg zijn, en daarbij ook nog soms lang in koelcellen worden bewaard, gaan daar soms ook te veel goede voedingsstoffen verloren. Antwoord c is echt fout: in appelmoes zit veel suiker, in een appel niet.

11 Vraag 10. Waarvan word je het dikst?
Een bruin broodje kroket Een anderhalve literfles sinas Vier witte boterhammen met pindakaas Antwoord b, vanwege alle suiker die erin zit. Antwoord c is een goede tweede, vanwege dat de boterhammen wit zijn (minder vezels) en de pindakaas (veel calorieën). De kroket komt nog als het gezondst uit de bus, hoewel je dat ook niet iedere dag moet eten natuurlijk.

12 Vraag 11. Welk vet is het slechtst voor je bloedvaten?
Verzadigd vet Onverzadigd vet c. Transvet Antwoord c. Onverzadigd vet is het beste, dat is vet dat nog niet be- of verwerkt is voordat jij het eet. Je lichaam heeft ook vet nodig, kies dan het liefst voor deze vetten. Ze zitten bijvoorbeeld in vis, magere vlees- en zuivelvarianten, vloeibare bak- en braadproducten.

13 Vraag 12. U heeft een te hoog cholesterolgehalte. Wat betekent dat?
Dat het over gaat als ik daarvoor pillen slik Dat ik een grotere kans op een hart- of herseninfarct heb c. Dat ik geen dieet hoef Antwoord b. Antwoord a is niet juist. Door medicijnen kan het wel verminderen, maar je moet ook anders gaan eten anders gaat het niet over. Antwoord c is ook niet juist: je moet anders gaan eten, minder tot geen verzadigde en transvetten eten.

14 Vraag 13. U heeft diabetes type 2 volgens de dokter. Wat betekent dat?
Dat ik erop moet letten dat ik zo eet, dat mijn suikerspiegel niet te hoog en niet te laag wordt Dat ik nooit meer iets met suiker erin mag eten Dat ik gewoon alles mag eten als ik mijn medicijnen maar inneem en goed spuit Antwoord a is juist. De waarden mogen tussen 4 en 7 liggen. De suikerwaarden variëren de hele dag, onder invloed van eten, beweging en bv. ook stress. Antwoord b klopt niet: je mag best nog wel eens iets met suiker eten, het is alleen niet aan te bevelen. Als je iets met suiker eet, moet je bv. extra insuline spuiten of extra veel bewegen om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Antwoord c is ook niet juist: medicijnen proberen wat er in je lichaam niet meer goed functioneert een beetje te compenseren, maar kunnen dat nooit 100%. Het is verstandig om er door goed eten, bewegen en goed op stress te letten voor te zorgen dat je suikerwaarden bij voorbaat al niet te hoog worden (preventie).

15 Vraag 14. Waarmee helpt u iemand die diabetes type 2 heeft NIET?
Hem of haar steeds te pushen om ook een lekker stukje gebak te nemen als er iemand jarig is Hem of haar mee te nemen om tussen de middag een stukje te lopen Niet te reageren als hij/zij anders doet dan normaal Antwoord c. Anders doen dan normaal kan erop duiden dat iemand met diabetes een te lage suikerspiegel heeft (onder de 4). Daardoor kan hij/zij in een coma raken. Dien snel iets met suiker toe (een glaasje fris, een druivesuikertablet, een suikerklontje). Antwoord b helpt iemand met diabetes juist wel, want beweging is goed. Trouwens ook voor iemand die geen diabetes heeft! Maar maak het niet meteen te dol, ook een klein stukje lopen is goed. Iemand met diabetes voor flauwerik uitmaken dat hij/zij geen gebak wil is erg vervelend, want hij lust dat gebak best wel en vindt het al moeilijk genoeg om er nee tegen te moeten zeggen. Wie gaat pushen maakt dat alleen maar moeilijker.

16 Vraag? Antwoord…


Download ppt "Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet."

Verwante presentaties


Ads door Google