De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Caroline Baerten Pilootstudie 2010-2011.  Motieven 1. Overgewicht en obesitas 2. Efficiëntie van bestaande voedingsprogramma’s 3. Verschillen tussen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Caroline Baerten Pilootstudie 2010-2011.  Motieven 1. Overgewicht en obesitas 2. Efficiëntie van bestaande voedingsprogramma’s 3. Verschillen tussen."— Transcript van de presentatie:

1 Caroline Baerten Pilootstudie

2  Motieven 1. Overgewicht en obesitas 2. Efficiëntie van bestaande voedingsprogramma’s 3. Verschillen tussen klassieke benadering - MB-EAT  Mindfulness, mechanismen en focuspunten  De pilootstudie

3 1. Voorkomen van  overgewicht : 30,3 %  obesitas : 10,7 % (gebaseerd op Be. Voedselconsumptiepeiling) 2. Efficiëntie van voedingsprogramma’s  Meta-analyse van 29 studies Gemiddeld gewicht: 100kg Gemiddeld gewichtsverlies na 5 jaar: 3 kg (Anderson,J.W., et al., Longterm weight-loss maintenance: a meta-analysis of US studies, Am.J.Clin.Nutr., 2001, 74, ) 3. Lacunes in klassieke benadering

4 Oorzakelijke factoren die leiden tot gewichtstoename ;  Te hoge calorie-inname  Te laag calorie-verbruik

5 MB-EAT Disregulatie model Lichamelijk Emotioneel Cognitief Omgeving Te hoge calorie- inname Te laag energieverbruik

6 Extern gemotiveerd Intrinsieke motivatie Gezondheidseducatie Voedingsrichtlijnen Klassiek Bewust van interne drijfveren Acceptatie Zelfzorg MB-EAT

7 “…a way of paying attention that is taught through the practice of meditation or other exercises, in which participants learn to regulate their attention by focusing non-judgmentally on stimuli such as thoughts, emotions, and physical sensations.”

8 Exposure Self-focused attention Reperceiving

9 = Aandacht geven aan : Zintuiglijke eetervaring Eet-triggers intern/extern Eetdrang Lichaamssignalen Honger/verzadiging

10 Doelgroep Training Methode Resultaten Besluit

11 Deelnemers tijdens training = 6 Afwezigen: 3 familiale problemen, 1 ziekte Registratie = vrouwen-2 mannen Voor de start van de training = 10 1 annulatie (werk), 1 weerhouden (psycho-sociale problemen) Follow-up na 6 maanden = 6 Follow-up na 4 maanden = 6

12  8 weken training met 2 follow-ups (Na 4 en 6 maanden)  1x/week, 2 ½ u.  Basis: MB-EAT, MBSR en MBCT  Aangepast werkboek en instructie-CD’s

13 Voor sessie 1Sessie 1Sessie 8 Follow-up 6 m. Algemene vragenlijst (motivatie, fysieke activiteiten) XXX Eetdagboek XXX Five Facet Mindfulness Quest. XXX Mindful Eating Questionnaire XXX Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag XXX Gewichtsmetingen XXX

14 DeelnemersPre-trainingPost-trainingNa 6 maanden S.C.VoorbereidingActie D.V.G.ContemplatieActieVolharding A.W.VoorbereidingActieVolharding G.VDB.Volharding A.V.V.VoorbereidingActieContemplatie A.V.H.Actie Volharding

15 DeelnemersBaselineFollow-up 6 maanden S.C.Occasioneel - licht Regelmatig – licht (3x/week,30min) D.V.G.Occasioneel – matig (1x/week)Occasioneel – licht (1x/week) A.W.Occasioneel – licht (1x/week)Regelmatig – licht (3x/week,20min) G.VDB. Regelmatig – matig (1x/week,1u30) Regelmatig – matig (1x/week,1u30) A.V.V.Geen activiteit A.V.H.Occasioneel – lichtRegelmatig – matig (3x/week,8u)

16 Gewichtsdaling Deelnemers/gewichtBaseline8 weken 6 m.Pre-post %Pre-6 m. % 1 S.C %5.5% 2 D.V.G.8580,7825.1%3.5% 3 A.W % 4 G.VDB.8479,5 5.4%5.3% 5 A.V.V.9896,1952.0%3.1% 6 A.VH %16.5% Gemiddelde %6.2% SD Deelnemers/BMI Gemiddelde SD

17 1. Honger –en verzadigingssignalen herkennen 2. Eten zonder te vervallen in oordelen over goed of slecht 3. Voedsel niet gebruiken om emoties of gedachten weg te eten/te versterken 4. Voedsel aandachtig eten zonder afleiding, met gebruik van alle zintuigen

18 MEQ

19  Doelstelling: Voedsel niet gebruiken om emoties weg te eten of net te versterken  NVE

20  Voedsel aandachtig eten zonder afleiding, met gebruik van alle zintuigen  MEQ

21  NVE  MEQ

22  NVE

23 MEQFFMQ

24  Bewustwording wat eten en voedsel voor hem/haar betekent. A-ha-moment = intrinsieke motivator  Bij stress-gerelateerd eten; MF is een strategie om de automatische reactiepatronen te doorbreken  Verhoogd gevoel van zelfcontrole en significante daling van eetbuien  Lichamelijke en zintuiglijke verzadiging kan -door aandachtig te zijn- ook met kleinere porties bereikt worden.  MF skills acceptatie en niet-oordelen= hulpmiddel bij herval


Download ppt "Caroline Baerten Pilootstudie 2010-2011.  Motieven 1. Overgewicht en obesitas 2. Efficiëntie van bestaande voedingsprogramma’s 3. Verschillen tussen."

Verwante presentaties


Ads door Google