De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

[datum].

Verwante presentaties


Presentatie over: " [datum]."— Transcript van de presentatie:

1 <Gezond eten @ work>
[datum]

2 Doelen meeting Voorstel stappenplan <gezond eten @ work>
Stuurgroep: advies & mandaat

3 Waarom is het nodig om aan gezonde voeding te werken in kader van het gezondheidsbeleid?
Voeding en ziekte Bij ruim 1/3 van de overlijdens door kanker speelt voeding een rol 52% van de werkende mannen en 37% van de werkende vrouwen heeft overgewicht (IDEWE, 2000) 2/3 gebrek aan lichaamsbeweging, eet te veel verzadigde vetten, ½ weet niet of zijn of haar cholesterol te hoog ligt (onderzoek bij ingenieurs in 2002) Gezond eten leidt tot betere arbeidsprestaties (werkkracht, productiviteit)

4 Werken aan gezonde voeding: nodig?
Eetgewoonten 18% van de bevolking ontbijt ‘s morgens niet, in de werkende bevolking loopt dit op tot 33% 19% van de bevolking eet dagelijks geen groenten 39% van de bevolking eet dagelijks geen fruit 24% van de bevolking drinkt of eet dagelijks geen melkproducten

5 Werken aan gezonde voeding: nodig?
Voeding en bedrijfscultuur Werknemers waarderen het wanneer hun werkgever niet alleen aandacht heeft voor hun productie of prestatie, maar ook voor hun welzijn, met als resultaat een hogere jobtevredenheid, motivatie, en verbeterde werknemersrelaties. Gezonde werknemers zijn een kapitaal voor het bedrijf of organisatie. Gezonde voeding draagt sterk bij tot de gezondheid.

6 Werken aan gezonde voeding: ook bij ons nodig?
Bedrijfsgegevens …. % van de werknemers is zwaarlijvig (BMI tussen 25 en 30) …. % van de werknemers met obesitas (BMI > 30) = totaal van ….. % van de werknemers met een te hoog gewicht (BMI > 25) ….% werknemers met spijsverterings- of slaapklachten … % werknemers met voedingsgerelateerde ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

7 De voordelen van gezond eten op het werk
Gezonde voeding op het werk heeft een positieve invloed op: het behoud of het verkrijgen van een gezond gewicht; zorgt voor een fittere werknemer, minder ziekteverzuim, minder gewichtsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of overbelastingsletsels.

8 Misverstanden op een rijtje
Een gezond voedingsaanbod is niet duurder dan een gewoon menu Er bestaan goedkope en dure interventies, niet alle activiteiten moeten geld en tijd kosten Niet alles moet op 1 dag gerealiseerd worden, maak een goede werkplanning en zorg voor continuïteit

9 Werken aan gezonde voeding: hoe?
Doel: voedingsbeleid opzetten Zorgen voor een gezond voedingsaanbod (in het restaurant, in de cafetaria, in de automaten of andere verkooppunten) Aanmoedigen en stimuleren van de werknemers die aan hun gezondheid willen werken, om gezond te eten Aandacht voor gezonde voeding bij dienstfeesten, recepties, medische check-up/controle, verga-deringen, e.a. door o.a. interventies op te zetten

10 Stappenplan: inhoud per stap
Geen stappenplan zonder aandacht Creëer een draagvlak voor gezonde voeding op uw werk Stap 2 De aanpak Het ontwerpen van een overlegstructuur voor een gezond voedingsbeleid STAP 1 Link VIG Belangrijkste eetfouten : dranken, vv, vv, g, f, G Overtuigde directie Implicatie werknemers STAP 2 Back up door stuurgroep Communicatiemiddelen : geschreven (internet, labelling, prikbord), verbaal (informeel, voedingsdeskundige) Informeren werknemers

11 Stappenplan Stap 3 Stap 4 Wat is het belang? Things to do
Het in kaart brengen van het voedingsaanbod & de behoeften van de werknemers Stap 4 Things to do Korte én langetermijnplanning: prioriteiten stellen. Actieplan opstellen. Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

12 STAP 4 Actieplan: 3 onderdelen Beschikbaarheid
Sensibilisatie & motivatie Interventies Beschikbaarheid overal een evenwichtig en gevarieerd aanbod? Sensibilisatie en motivatie labelling, affiches, intranet,… Interventie folder, testen, incentives, link, raadpleging voedingsdeskundige,...

13 Stappenplan Stap 5 Stap 6 Actie ! Doelen bereikt?
De uitvoering van het actieplan. Het opstellen van het implementatieplan. Stap 6 Doelen bereikt? De evaluatie van het voedingsbeleid Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

14 Stappenplan Stap 7 Eén actie is nog geen gezondheidsbeleid
Het aanpassen en verankeren van het plan. Behoeften en voedingsaanbod werknemers in kaart Bestaande voedingsaanbod in kaart

15 Besluit In een gezonde bedrijfsfilosofie:
Maakt de gezondheid van de werknemers integraal deel uit van de organisatie Vormen mensen het belangrijkste kapitaal Levert elke werknemer, op elk niveau, een unieke bijdrage aan de verantwoordelijkheid om een gezonde werkomgeving te creëren en te onderhouden en om een gezonde levensstijl te promoten Is de zorg voor de gezondheid van de werknemers essentieel voor het succes van de organisatie Verbeteren gezonde werknemers de competitieve positie van het bedrijf


Download ppt " [datum]."

Verwante presentaties


Ads door Google