De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

STERKER SAMEN Coaching en training voor Kinderen en opvoeders NIEUWSBRIEF 2 30-05-2013 Onderwerp: conflicten Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?

Verwante presentaties


Presentatie over: "STERKER SAMEN Coaching en training voor Kinderen en opvoeders NIEUWSBRIEF 2 30-05-2013 Onderwerp: conflicten Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?"— Transcript van de presentatie:

1 STERKER SAMEN Coaching en training voor Kinderen en opvoeders NIEUWSBRIEF 2 30-05-2013 Onderwerp: conflicten Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling? Ruzie tussen broertjes en zusjes, conflicten op school. Bijna ieder dag komt het wel voor. Niet altijd gezellig, maar over het algemeen wel leerzaam. Dat is makkelijk gezegd maar wat leren kinderen eigenlijk van een conflict… Wat kan je oefenen tijdens een conflict:  voor jezelf op komen  je behoeften en gevoelens onder woorden brengen  creatief denken en onderhandelen  rekening houden met de gevoelens en wensen van jezelf en van een ander  de rangorde in je gezin of een groep testen  leren omgaan met kritiek Als je de kans krijgt zelf je conflicten op te lossen draagt dit bij aan de ontwikkeling van een positiever zelfbeeld en een groeiend gevoel van eigenwaarde. Dat gun je toch iedereen (en zeker je eigen kind). Machtsstrijd of leermoment? Maar een conflict kan ook een enorme kans tot ontwikkeling zijn. En wat is er mooier dan dat we onze kinderen mee kunnen geven hoe je conflicten kunt oplossen zonder in de problemen te komen. En zelfs kunnen bijdragen aan een positiever zelfbeeld en een beter gevoel van eigenwaarde. Lees de 10 tips om te kijken wat je al doet en nog kunt doen om bij te dragen aan een opbouwende manier van omgaan met conflicten. Helaas ontaarden veel conflicten tussen kinderen, maar ook tussen volwassenen (kijk en luister maar eens in je eigen omgeving), in ruzie, verwijdering of zelfs agressie. Vaak zijn er verliezers of is er machtsmisbruik in het spel. Er is dan altijd sprake van verlies, afbreuk van zelfvertrouwen, ongelijkheid of andere negatieve gevolgen.

2 Karien van Gijn Mobiel 0653567784 karien@sterkersamen.com www.sterkersamen.com karien@sterkersamen.com www.sterkersamen.com Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen stuur dan een mail naar karien@sterkersamen.com waarin je aangeeft de nieuwsbrief niet te willen ontvangen.karien@sterkersamen.com 5. Gebruik de geen-verlies methode. Deze methode houdt in dat je samen bepaalt wat nu precies het conflict is, welke oplossingen er mogelijk zijn en beslist welke oplossing de beste is voor alle partijen om te voeren. Dit wordt verder uitgelegd in de oudercursus. Zie http://sterkersamen.com/ouders/ http://sterkersamen.com/ouders/ 6. Kinderen zijn bij een ruzie vaak meer gericht op praktische oplossingen, terwijl wij als volwassenen vaak willen praten ….. (Daarom zuchten kinderen altijd zo en draaien ze ‘ raar ’ met hun ogen als wij het weer eens uit willen praten) 2. Zeker bij heel jonge kinderen zijn we geneigd zelf een oplossing aan te dragen. Maar ook peuters zijn in staat mee te denken over een oplossing. Je zult alleen moeten helpen met verwoorden en/of suggesties geven. 3. Grijp ook bij een fysieke ruzie niet te snel in. Kijk eerst of ze er samen uit komen. Lukt dat niet, leg de ruzie dan stil, verwoord hun probleem en vraag hoe ze het gaan oplossen. (Maar houdt natuurlijk wel de veiligheid in de gaten!) 8. Durf je eigen manieren van conflicthantering onder de loep te nemen als je merkt dat je kinderen vaak vastlopen in ruzies. Dat wat je goed voordoet, doen kinderen makkelijk na. 9. Aarzel niet om in te grijpen als de veiligheid van kinderen in gevaar komt! 10. Bedenk dat elke ruzie een kans op verbetering of verandering kan zijn of worden. 7.Als dezelfde soort ruzies zich vaak herhalen is er meestal een andere, onderliggende oorzaak. Probeer deze samen met je kind of met hulp van een kindercoach te achterhalen. 4. Geef kinderen letterlijk en figuurlijk ruimte om ruzie te maken. Als je zelf last hebt van het gekibbel, ga dan even weg of vraag je kinderen op een andere plek verder te gaan met ruzie maken. Dat kan soms al genoeg zijn om de ruzie te stoppen. Tien Tips: 1. Bedenk goed wie eigenlijk het probleem heeft/hebben en laat diegene(n) ook een oplossing bedenken. Daarmee neem je verantwoordelijkheid niet over en laat je het kind in zijn of haar waarde.


Download ppt "STERKER SAMEN Coaching en training voor Kinderen en opvoeders NIEUWSBRIEF 2 30-05-2013 Onderwerp: conflicten Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?"

Verwante presentaties


Ads door Google