De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b"— Transcript van de presentatie:

1 Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b
Piet Hein Eek Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b

2 Inleiding Piet Hein Eek is een ontwerper die veel gebruik maakt van afvalmateriaal, zoals sloophout, restjes metaal en oude buizen. Hij hergebruikt zelfs zijn eigen afvalhout (afval van afval). Zijn uitgangspunt is dat het materiaal waardevol is, maar dat er wel veel werk in een product gestoken mag worden. Ook maakt hij gebruik van mensen die anders niet aan het arbeidsproces kunnen deel nemen (social economics).

3 Meubels van sloophout Een kenmerk van Piet Hein Eek is dat hij het liefst geen standaard massa geproduceerde onderdelen gebruikt. Die zouden zijn uitgangspunt van het ontwerp niet goed benadrukken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de meubels van sloophout. Toch was het bij een aantal kasten zo (de onderste foto’s bijvoorbeeld), dat het frame, de achterkant en de planken van binnen van nieuw hout bleken te zijn. De voorkant en de zijkanten, waar je eigenlijk naar kijkt zijn wel van sloophout.

4 Balkenkast Ook deze kasten zijn van oud hout gemaakt
Balkenkast Ook deze kasten zijn van oud hout gemaakt. Dit keer van balken. De balken worden alleen afgekort, maar houden in de breedte hun oorspronkelijke maat. Door de manier van bouwen bepaalt de maat van de balken daardoor ook de maat van de kast. Dit zijn hele zware robuuste kasten met zwaar hang- en sluitwerk. Ook zijn ze allemaal verschillend door de verschillende balken.

5 Meubels van metaal De grote eettafel (rechtsboven) bestaat uit doosjes van reststukjes plaatstaal. Je kunt aan de onderkant (rechtsonder) zien hoe de doosjes met puntlassen aan elkaar zitten. Ook leuk is het bijzettafeltje (linksonder) waarbij zware stukjes metaal aan elkaar gezet zijn. Verder is er de Philipskast (linksboven) ook leuk. Een industrieel ontwerp, waarbij de delen met popnagels aan elkaar gemaakt zijn. Oorspronkelijk waren de deurtjes hergebruikt uit oude Philipskasten. De kasten bleken zo populair dat ze de deurtjes zelf namaakten toen de originelen op waren.

6 Afval-Afval 40x40 Hier is het idee dat zelfs het afval dat vrijkomt bij het maken van meubels van afval waardevol is. Piet Hein Eek maakt hier kleine stukjes van 40x40 mm van en die gebruikt hij als bekleding van de meubels. Je kunt zelfs het nageltje waarmee ieder stukje is vastgezet zien en voelen. Overigens zijn veel tafels van Piet Hein Eek ook aan de onderkant perfect afgewerkt!

7 Buizenstoel Het idee van de buizenstoel kwam er toen ze een pand opkochten en het verbouwden. Ze kregen hierdoor veel (lekker koel aanvoelende) metalen buizen en besloten deze maar te gebruiken voor stoelen en voor een aantal andere soort meubels die ik niet meer heb gezien. Ik vond het vooral leuk dat ze de stikkers op de buizen hadden achtergelaten (vacuüm, onbrandbaar menggas…). De buizen zijn ook mooi aan de binnenkant met moeren vastgezet, wat de stoel ook makkelijker vervoerbaar maakt.


Download ppt "Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b"

Verwante presentaties


Ads door Google