De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Na deze les: Kan je de onderdelen van een verslag uitleggen Kan je bij een onderzoek een materialenlijst opstellen Kan je bij een onderzoek een opstellingstekening.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Na deze les: Kan je de onderdelen van een verslag uitleggen Kan je bij een onderzoek een materialenlijst opstellen Kan je bij een onderzoek een opstellingstekening."— Transcript van de presentatie:

1 Na deze les: Kan je de onderdelen van een verslag uitleggen Kan je bij een onderzoek een materialenlijst opstellen Kan je bij een onderzoek een opstellingstekening maken Kan je zelf een simpele nask onderzoeksvraag opstellen NASK – Het Verslag

2 Perongeluk Wens op verbetering Wens op mogelijkheden NASK – EEN GOED VERSLAG Ontdekken/Uitvinden 1 1. Onderzoeksvraag 2. Hypothese 3. Planning 4. Uitvoering 5. Uitwerking 6. Conclusie Stappenplan Onderzoek 2 1. Titelpagina Naam, klas, datum, titel 2. Inleiding Korte beschrijving 3. OnderzoeksvraagOnderzoeksvraag Vraag waarop antwoord wordt gezocht 4. HypotheseHypothese Verwacht antwoord op de onderzoeksvraag 5. theorietheorie Wat weet je al over het onderwerp. 6. WerkwijzeWerkwijze Lijst met het materiaal dat nodig is Stappenplan voor de uitvoering 7. Waarnemingen/MetingenWaarnemingen/Metingen wat je waargenomen hebt, in verhaalvorm de gemeten waarden, meestal in tabelvorm 8. UitwerkingUitwerking berekeningen, grafieken, analyses 9. Conclusies / DiscussiesConclusiesDiscussies antwoord op de onderzoeksvraag 10. Bronnen Punten van een verslag 3 Voortbouwen op eerder onderzoek Je onderzoek aan anderen uit leggen Nieuwe ontdekkingen is teamwork Voor de docent ter beoordeling Leren logisch denken Leren reflecteren Waarom een verslag 4

3 NASK – Het Verslag Hoe worden ontdekkingen gedaan? Perongeluk (luchtballon, amerika, magnetron, gele post-it) Door de wens op verbetering/gemakzucht (naaimachine, koffiezetapparaat, mobiele telefoon) Door de wens op mogelijkheden (auto, graafmachine, vliegtuig)

4 NASK – De onderzoeksvraag Een goede onderzoeksvraag kan maar maar op een manier uitgelegd worden. 1) Niet te algemeen formuleren. fout: Wat is de invloed van licht op plantengroei? goed: Wat is de invloed van zonlicht op de lengtegroei van bonenplanten? 2) Maar één probleem tegelijk. fout: Vindt er verdamping plaats aan de bovenzijde van het blad, aan de stengel en aan de bloemen? goed: Op welke gedeelten van het blad vindt er verdamping plaats? 3) Er mogen geen details over uitvoering van het experiment vermeld worden. fout: Wat is de invloed van 10 °C. 15 °C, 20 ° C op het kiemingspercentage van bonen? goed: Wat is de invloed van de temperatuur op het kiemingspercentage van bonen? Mogelijk ga je op zoek naar een verband tussen meetbare grootheden. Een goede onderzoeksvraag begint meestal met: Hoe, Wat, Waarom, Welke, Wat, Waneer

5 NASK – Hypothese  Dit is een voorlopig antwoord op de onderzoeksvraag.  Mag maar één oplossing bevatten. (Deze kan bestaan uit een theoretisch afgeleid verband)  Moet aansluiten op de probleemstelling.  Moet onderbouwd worden.

6 NASK – Theorie  Een opsomming van wat al bekend is over het onderwerp, en wat je aan het begin van het onderzoek als theorie aanneemt. (Kenmerken en definities)  Eventueel formules en bekende waarden.  De groot- en eenheden die gebruikt worden.

7 NASK – uitvoering De werkwijze moet bevatten:  Lijst met gebruikte materialen. (bv. onderzoeksmateriaal. instrumenten, chemicaliën)  Tekening / schema van de opstelling.  De werkvolgorde. (methode. welke metingen er verricht zijn etc.)  Hoe de gegevens worden verwerkt. ( bv. gemiddelde waarden, staafdiagrammen, grafieken)  Aandacht voor de veiligheid.

8 NASK - Resultaten De Resultaten:  Deze moeten op een overzichtelijke manier gerangschikt worden. (bv. tabellen, grafieken, figuren)  De figuren e.d. moeten een onderschrift of titel hebben.  De grootheden en de eenheden moeten erbij staan.  Vermeld alle resultaten, dus ook fouten en onverwachte of negatieve resultaten.  Eventuele waarnemingen in de vorm van bijvoorbeeld omschrijving, tekeningen of foto's.  Pas op dat je hier nog geen conclusies aan de resultaten verbindt.

9 NASK - Resultaten De Resultaten:  Deze moeten op een overzichtelijke manier gerangschikt worden. (bv. tabellen)  De figuren e.d. moeten een onderschrift of titel hebben.  De grootheden en de eenheden moeten erbij staan.  Vermeld alle resultaten, dus ook fouten en onverwachte of negatieve resultaten.  Eventuele waarnemingen in de vorm van bijvoorbeeld omschrijving, tekeningen of foto's.  Pas op dat je hier nog geen conclusies aan de resultaten verbindt.

10 NASK - Uitwerking Uitwerking:  Berekening van waarden  Grafieken.

11 NASK - Conclusie Conclusie:  Een antwoord op de onderzoeksvraag op basis van de resultaten (Dit kan in de vorm van een formule zijn die is gevonden)  Let op geen uitgebreide uiteenzetting.

12 NASK - Discussie Discussie:  Je geeft hier een korte nabeschouwing van je werk.  Je moet je conclusies vergelijken met de theorie.  Op- of aanmerkingen geven op jouw manier van werken.  Suggesties voor verbeteringen of verder onderzoek. Eventueel een foutenanalyse (bijv. welke meetonnauwkeurigheden spelen een cruciale rol en in hoeverre?)  Eventueel: mogelijke toepassingen van je resultaten.

13 NASK – Het Verslag Hoe zit een goed onderzoek in elkaar? Onderzoeksvraag De vraag waarop je antwoord wilt krijgen door het onderzoek Hypothese Een voorspelling van het antwoord Planning Welk materiaal heb je nodig en hoe ga je te werk Uitvoering Je voert het plan uit Uitwerking Je bekijkt en analyseert de gegevens Conclusie Heb je nu antwoord op de vraag? Zo niet, verzin je iets nieuws Kan ik hout laten branden? Ik denk het wel als je er een vlam onder houd. Ik heb een stuk hout en een lucifer nodig Ik hou het hout omhoog, steek de lucifer aan en houd deze onder het hout. Het hout ging niet aan voordat de lucifer op was. De lucifer brand niet lang genoeg, volgende keer gebruik ik een aansteker.

14 NASK – Het Verslag Waarom maken we verslagen? Voor jezelf om terug te kunnen kijken op eerdere probeersels Om je onderzoek aan anderen uit te leggen Nieuwe ontdekkingen is teamwork (spaceshuttle, lorenzo’s oil) Voor de docent ter beoordeling


Download ppt "Na deze les: Kan je de onderdelen van een verslag uitleggen Kan je bij een onderzoek een materialenlijst opstellen Kan je bij een onderzoek een opstellingstekening."

Verwante presentaties


Ads door Google