De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Conflicten bij ruimtelijke projecten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Conflicten bij ruimtelijke projecten"— Transcript van de presentatie:

1 Conflicten bij ruimtelijke projecten
Tom Coppens

2

3 Populaire zienswijze over bewonersprotest
Protest is gevolg van NIMBY gedrag (Not in My Backyard) Egoïsten Angsthazen Verzuurden De rechtspraak is wereldvreemd. Er zijn geen projecten meer mogelijk in functie van het algemeen belang Bananenland weg met de procedures!

4 Stellingen De overheid creëert zijn eigen stilstand.
Overheid dwingt burger tot juridische middelen NIMBY = “blaming the victim” Rechtspraak leidt niet tot een duurzame oplossing van conflicten Bemiddeling kan een alternatief zijn voor juridische procedures bij conflicten

5 De overheid creëert zijn eigen conflict: theorie van conflictescalatie

6 Sociale psychologie van conflict escalatie
Rationeel model Contender – defender model Conflict spiral model Psychologische model Psychologische veranderingen bij partijen Doelveranderingen van het conflict

7 Case: Gent Sint Pieters
Renovatie stationsgebouw/ tram en busstation Parking 2800 wagens m² ontwikkeling Nieuwe weg en tunnel Openbaar domein Natuurontwikkeling 554 bezwaarschriften 56% zou deelnemen aan protestacties Actiecomité buitensporig Raad van State + Milieustakingsvordering Europese commissie Petities, betogingen, website, nationale en lokale pers, ….

8

9

10

11 …Wat we het meest vervelend vonden is dat we nooit informatie kregen
We strijden al jaren voor het behoud van de Schoonmeersen als natuurgebied. Wij waren verbaasd te horen dat de stad een weg door het gebied wilde leggen. …Wat we het meest vervelend vonden is dat we nooit informatie kregen Er is als zoveel sluipverkeer. We vreesden dat onze wijk door dit project nog extra verkeer zou krijgen. Toen we de plannen zagen organiseerden we prompt een petitie en hebben die aan de schepen overhandigd. De schepen heeft ons verzekerd dat ze ook niet te vinden was voor hoogbouw. De buurt reageert…

12 Die ochtend op de stuurgroep
Ok. Eindelijk groen licht van de Federale en Vlaamse overheid. Wat moest er nu nog allemaal gebeuren? Het ontwerp beantwoordt nog niet aan onze eisen. En ik wil nog wel eens een woordje over de centen. Er moet een MER, MOBER en hoogbouwstudie worden opgestart. We moeten nog een RUP maken en een natuurcompensatiedossier Die ochtend op de stuurgroep

13

14 Ondertussen in de stationsbuurt
Uit de adviesraden komen onheilspellende berichten. Als de stad niet communiceert doen we het zelf verdorie. Wij zullen een handje helpen omdat wij vinden dat fijn stof meer aandacht verdient!

15 Het waren erg moeilijke onderhandelingen
Het waren erg moeilijke onderhandelingen. We waren al blij dat de partners wilden investeren. Ik zag niet echt een opportuniteit voor participatie. Participatie en communicatie heeft geen zin, zolang er hier geen definitieve overeenkomst is We moeten de buurt niet ongerust maken. We moeten hen toch overtuigen waarom dit project nodig is.

16 Die zomerdag in Gent… ….met torens van 90 meter hoog en een megaparking eronder! Komt er dan geen sluipverkeer? Wablieft??? We starten een actiecomité IK HAAT TORENS!

17

18 Maar waarom die weg en die megaparking?
En dat stond allemaal in het structuurplan van de stad. Dat zijn keuzes die reeds lang gemaakt zijn. Maar waarom die weg en die megaparking?

19 Over wat dan nog wel? Dit is schijninspraak Dat gaat niet.
Wij willen in de stuurgroep van het project Over wat dan nog wel? Dit is schijninspraak We willen geen weg, een halvering van het programma en geen hoogbouw. En jullie zijn geïnfiltreerd door groene extremisten, en u procedeert voor de sport. Dat gaat niet. We kunnen over alles discuteren, maar niet over de basisuitgangspunten van het plan.

20 Verzoekschrift vordering tot schorsing RUP
Brief Gouverneur Verzoekschrift vordering tot schorsing RUP Verzoekschrift vordering tot schorsing bouwvergunning Milieustakingsvordering Brief Europese commissie

21 Als jullie nu al eens eerst zouden stoppen met procederen.
We gaan niet akkoord met deze klankbordgroep, en krijgen nog steeds geen antwoord op onze vragen. Als jullie nu al eens eerst zouden stoppen met procederen.

22 Deze klankbordgroep heeft ons sterk ontgoocheld
Deze klankbordgroep heeft ons sterk ontgoocheld. Er is slechts éénrichtingscommunicatie. … Als we kunnen procederen we terug.

23 Besluit Overheid dwingt bewoners in oppositie
Motieven om geen interactie aan te gaan Focus besluitvorming Ideologisch Participatie en communicatie in onzekerheid Procedures als strategische escalatie bij gebrek aan alternatief Oppositionele tactieken creëren nieuwe conflicten Inhoudelijk -> procedureel -> relationeel Rechtspraak creëert geen oplossing voor inhoudelijke bezwaren.

24 Bemiddeling als alternatief?
Bemiddeling als strategie tegen escalatie en juridisering van conflicten Vrijwillig proces (met of zonder derde partij) Zoeken naar win –win situaties Bv aanleg OD, verkeerssituatie, publieke ruimte Ontwerpend onderzoek als instrument Joint fact finding


Download ppt "Conflicten bij ruimtelijke projecten"

Verwante presentaties


Ads door Google