De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Code Groen voor het HACCP certificaat Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Code Groen voor het HACCP certificaat Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009."— Transcript van de presentatie:

1 Code Groen voor het HACCP certificaat Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009

2 VMT Food Event Samenvatting Vertrouwen komt te voet en gaat te paard Vertrouwen komt te voet en gaat te paard

3 3 maart 2009 VMT Food Event Peilers van het vertrouwen Degelijk certificatieschema, opzet breed gedragen. Degelijk certificatieschema, opzet breed gedragen. De risico analyse staat centraal. De risico analyse staat centraal. Blijvend gericht op het product. Blijvend gericht op het product. Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie tussen CI’s en de auditoren. Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie tussen CI’s en de auditoren. Terugrapportage aan het CCVD. Terugrapportage aan het CCVD. Goede afstemming met de RvA. Goede afstemming met de RvA.

4 3 maart 2009 VMT Food Event Degelijk certificatieschema Basis gevormd door de HACCP van de Codex Basis gevormd door de HACCP van de Codex Input van verschillende stakeholders Input van verschillende stakeholders Onafhankelijke, Onderzoeksinstituten, Inspectie, CI’s, Bedrijfsleven (producenten en retail)Onafhankelijke, Onderzoeksinstituten, Inspectie, CI’s, Bedrijfsleven (producenten en retail) Geen commerciële intenties Geen commerciële intenties

5 3 maart 2009 VMT Food Event Risico analyse Risico analyse centraal Risico analyse centraal Zware eisen aan de vakdeskundigheid van de auditor. Zware eisen aan de vakdeskundigheid van de auditor. Minimaal gebruik van checklijsten Minimaal gebruik van checklijsten De vakbekwaamheid van de auditor moet garanderen dat de door het bedrijf uitgevoerde risico analyse met diepgang wordt beoordeeld. De vakbekwaamheid van de auditor moet garanderen dat de door het bedrijf uitgevoerde risico analyse met diepgang wordt beoordeeld.

6 3 maart 2009 VMT Food Event Het veilige product centraal Certificering van het HACCP systeem van levensmiddelenbedrijven: Certificering van het HACCP systeem van levensmiddelenbedrijven: bereiding, ver- en bewerking, productie, verpakken, opslag, transport,distributie, verkoop of toelevering in elke sector van de voedselketen, inclusief de primaire productiebereiding, ver- en bewerking, productie, verpakken, opslag, transport,distributie, verkoop of toelevering in elke sector van de voedselketen, inclusief de primaire productie Geen diensverlenende bedrijven Geen diensverlenende bedrijven Zoals Verpakkingsmiddelen, procesapparatuur, reinigingsbedrijven.Zoals Verpakkingsmiddelen, procesapparatuur, reinigingsbedrijven.

7 3 maart 2009 VMT Food Event Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie Basis van het systeem Basis van het systeem Auditoren met aantoonbare branche ervaring Auditoren met aantoonbare branche ervaring Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen. Gezamenlijke behandeling van casussen.

8 3 maart 2009 VMT Food Event Taken CCVD Inhoud van het certificatieschema Inhoud van het certificatieschema Voelt zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het schema Voelt zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het schema Volgt de harmonisatie Volgt de harmonisatie Volgt de uitvoering d.m.v. jaarlijkse rapportage. Volgt de uitvoering d.m.v. jaarlijkse rapportage. Feed back door de leden. Feed back door de leden.

9 3 maart 2009 VMT Food Event Contacten met de RvA Centraal college een Nederlandse vinding en veel toegepast. Centraal college een Nederlandse vinding en veel toegepast. Organisatie onder toezicht RvA Organisatie onder toezicht RvA CCVD heeft de RvA nodig om CI te controleren CCVD heeft de RvA nodig om CI te controleren

10 3 maart 2009 VMT Food Event Uitstraling van ons schema Basis voor ISO Basis voor ISO Benchmarkd door Global Food Safety Initiative samen met 3 commerciële schema’s Benchmarkd door Global Food Safety Initiative samen met 3 commerciële schema’s 12 certificatie instellingen 12 certificatie instellingen Ongeveer 2000 certificaten Ongeveer 2000 certificaten

11 3 maart 2009 VMT Food Event Pilot HACCP-VWA Stuurgroep VWA/CI’s/CCVD met werkgroep CI’s/VWA Stuurgroep VWA/CI’s/CCVD met werkgroep CI’s/VWA Zoeken naar de overeenkomsten Zoeken naar de overeenkomsten Inzicht geven in elkaars systemen. Inzicht geven in elkaars systemen. Conclusie eerste fase: Eigenlijk niet zo verschil in uitvoering. CI moeten breed werken, VWA kan sneller de diepte in. Conclusie eerste fase: Eigenlijk niet zo verschil in uitvoering. CI moeten breed werken, VWA kan sneller de diepte in.

12 3 maart 2009 VMT Food Event Tweede fase Stuurgroep CCVD, CI en VWA Stuurgroep CCVD, CI en VWA 3 werkgroepen, CI’s VWA, VAI, Productschappen, 3 werkgroepen, CI’s VWA, VAI, Productschappen, Hamonisatie,Hamonisatie, Logboek,Logboek, Registratie.Registratie.

13 3 maart 2009 VMT Food Event Registratie De VWA wil gemakkelijk inzicht hebben in wie gecertificeerd is. De VWA wil gemakkelijk inzicht hebben in wie gecertificeerd is. Hoe organiseer je dat?Hoe organiseer je dat? Wat leg je precies vast?Wat leg je precies vast? Hoe houd je het up-to-date?Hoe houd je het up-to-date? Concurrentie gevoelige informatie Concurrentie gevoelige informatie

14 3 maart 2009 VMT Food Event Logboek De VWA heeft graag inzicht in wat er zo speelt rond een certificaat De VWA heeft graag inzicht in wat er zo speelt rond een certificaat AuditsAudits Afwijkingen en de vervolgacties eropAfwijkingen en de vervolgacties erop Niet geïnteresseerd in de specifiek afwijking, wel in het verloop er omheen Niet geïnteresseerd in de specifiek afwijking, wel in het verloop er omheen

15 3 maart 2009 VMT Food Event Harmonisatie Uitbreiding met VWA auditoren Uitbreiding met VWA auditoren Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallenHarmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen.Gezamenlijke behandeling van casussen. Sturing CCVD Sturing CCVD Verbreden van de gezamenlijk kennisbronnen (o.a. VWA data base) Verbreden van de gezamenlijk kennisbronnen (o.a. VWA data base)

16 3 maart 2009 VMT Food Event Toekomst VWA bezig met het identificeren van groene groepen van bedrijven. VWA bezig met het identificeren van groene groepen van bedrijven. Registratie op orde krijgen Registratie op orde krijgen Harmonisatieoverleg een semi- permanent karakter geven. Harmonisatieoverleg een semi- permanent karakter geven. 100 % harmonisatie blijft een moeilijk te verwezenlijken doelstelling.100 % harmonisatie blijft een moeilijk te verwezenlijken doelstelling.

17 3 maart 2009 VMT Food Event Toekomst Extra verantwoordelijkheden voor het CCVD Extra verantwoordelijkheden voor het CCVD Sturing bij de harmonisatieSturing bij de harmonisatie Zorgen dat de juiste informatie binnenkomt bij het college.Zorgen dat de juiste informatie binnenkomt bij het college. Nog meer dan vroeger, opletten dat ieder zijn rol goed blijft spelenNog meer dan vroeger, opletten dat ieder zijn rol goed blijft spelen


Download ppt "Code Groen voor het HACCP certificaat Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google