De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug."— Transcript van de presentatie:

1 Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug

2 De Utrechtse Heuvelrug was: Een woest gebied van zand en heide Weinig inwoners, vooral boeren en schapen

3 De Heuvelrug ontsloten door: Stenen verharding van het oude karrenspoor tussen Utrecht en Rhenen in 1808: tegenwoordig de Rijksstraatweg (N225). Aanleg nieuwe spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem rond 1845 Komst van (paarden)trams omstreeks 1880

4 Na 1750 Rijke stadsmensen bouwden een buitenplaats. Een buitenplaats is: een tweede (zomer)huis met bijgebouwen en een riante tuin, gelegen buiten de stad.

5 Waarom wilden ze zo’n chique zomerhuis? Om de stinkende, warme stad ontvluchtten. En te genieten van rust, ruimte, schone lucht en natuur.

6 Stichtse Lustwarande Een lint aan buitenplaatsen tussen De Bilt en Amerongen. De bijnaam Stichtse Lustwarande: Stichts betekent Utrechts, een warande is een wandelpark, en lust betekent plezier.

7

8 Maar waarom juist daar? Grond goedkoop waardoor eigenaren grote stukken grond kochten. Na 1750 was Engelse landschapstuinen in de mode. De glooiingen van en het water op de Utrechtse Heuvelrug waren hiervoor heel geschikt.

9 Engelse tuinen Kenmerkend voor de Engelse landschapstuin: Afwisseling van heuvels en dalen A-symmetrie Waterpartijen: kronkelige meertjes, sierlijke vijvers en watervallen Open grasvelden en dichtbegroeide bosjes Lange, rechte lanen afgewisseld door slingerende paadjes Verrassende doorkijkjes op grappige gebouwtjes en bruggetjes

10 Frans: strak, geordend, geometrisch Engels: glooiend, slingerend, a-symmetrisch

11 Van kale zandvlakte naar bosrijke Heuvelrug Karakter van de Heuvelrug veranderende ingrijpend door aanleg van tuinen, parken én complete bossen. Bossen om in te wandelen en te jagen, maar ook voor houtproductie – verkoop van hout.

12 Vandaag de dag Buitenplaatsen te duur als zomerhuis. Sommige huizen afgebroken en tuinen volgebouwd met woonwijken. Gelukkig nog altijd voldoende buitenplaatsen die nu vaak dienst doen als kantoorruimte, trouwlocatie, gemeentehuis of congrescentrum. Zo is tegenwoordig landgoed de Reehorst in Driebergen een congres- en cultuurcentrum.

13

14


Download ppt "Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug."

Verwante presentaties


Ads door Google