De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Engelse tuinen & Het hemels paradijs

Verwante presentaties


Presentatie over: "Engelse tuinen & Het hemels paradijs"— Transcript van de presentatie:

1 Engelse tuinen & Het hemels paradijs
Door: Rianne Schenk & Annelieke Oosterom

2 De tuinen van Alhambra liggen rondom het hele paleis
De tuinen van Alhambra liggen rondom het hele paleis. In deze tuin komen een tal van vijvers, fonteinen en een hoop verschillende planten en bloemen voor. De tuinen en de vijvers zijn zo aangelegd dat water door heel het paleis en rondom het paleis kan stromen. De binnenplaats van de tuin is dichtbegroeid. De planten in de tuinen kunnen verschillende functies hebben, zoals voedsel verschillende planten kan je eten. Planten kunnen geneeskrachtige werkingen hebben. De functie van de vijvers is verkoeling en het uitstralen van rust. Ook heb je water nodig om de planten in de tuin in leven te houden.

3 De tuin is kleurrijk. Er zijn vrij strakke lijnen met wat er is gebouwd. De inrichting van is duidelijk. De vijvers zijn strak en recht aangelegd. Het is een voorstelling van een paradijs. Het paradijs staat voor het verheerlijkte leven, vroeger noemden men verre exotische landen als paradijs. De tuin is vreedzaam en rustig tonend. Gebruik van water en vijvertjes en fonteinen. De tuin moet voldoen aan het idee dat het leven in die tuin verheerlijkt is. Het moet vrede en rust uitstralen. De functie van de tuin is het tot rust komen van de geest en het dienen als uitval basis.

4 Gebruik van water en vijvertjes en fonteinen
Gebruik van water en vijvertjes en fonteinen. Duidelijke indeling, bomen bij elkaar, bloemen en planten bij elkaar. Mozaïeken stenen op de looppaden. Gebouwen zijn in zachte kleuren geschilderd. Lichtbruin en wit zijn de basis kleuren voor het steen van deze tuin. Ronde bogen als ingangen. Tuin is niet symmetrisch, de ene kant is niet het zelfde als de andere kant. Vrij veel rode en paarse kleuren, die afsteken tegenover het groen van de planten. Een van de oudste Moorse Tuinen. De indeling van de tuin is niet altijd het zelfde geweest. Het Alhambra diende in zijn vroegere periode namelijk ook als legerbasis.

5 Je ziet dat de hogere bomen en de lagere planten elkaar afwisselen
Je ziet dat de hogere bomen en de lagere planten elkaar afwisselen. Maar je ziet wel de duidelijke ordening.

6 Je ziet op deze afbeelding dat de tuin een duidelijke indeling heeft
Je ziet op deze afbeelding dat de tuin een duidelijke indeling heeft. Het is netjes en geordend. De afgebeelde planten zijn geometrisch neergezet en afgebeeld. Er is duidelijk voor gezorgd dat deze planten zo zijn neergezet en bewerkt.

7 Hier zie je de duidelijke indeling van de tuin van het hemels paradijs
Hier zie je de duidelijke indeling van de tuin van het hemels paradijs. De ordeningslijnen zijn verticaal en horizontaal. Dit is duidelijk te zien op deze afbeelding. De tuin loopt rondom het paleis heen, en je ziet dat de structuur van de tuin overal vrij veel op elkaar lijkt. De figuren van planten lijken op elkaar maar zijn toch steeds weer anders. De vijvers zijn strak en recht. Er komt veel groen in de tuin voor, maar er is een zekere diversiteit qua kleur in de tuin

8 Het Alhambra is niet op een bepaald moment tot stand gekomen, het is het resultaat van 300 jaar bouwen. De tuinen werden eerst gebouwd door de moslims en het werd later voortgezet door de christenen. De islamitische bouwkunst die in de tuinen werden toegepast heeft de oorsprong in Perzie en Noord-Afrika. Het Alhambra diende voor latere vorsten als waar paleis met prachtige tuinen. In zijn vroegere periode is het Alhambra ook een legerbasis geweest en heeft er daardoor niet altijd hetzelfde uitgezien. Na de islamitische bewoners van het paleis liet Karel V wanneer? een puur Renaissance gebouw bouwen. Ook bevinden zich er twee zuilen galarijen die doen denken aan de Romeinse tijd. Is dat te verklaren? Het Alhambra is dus in meerdere verschillende stijlen gebouwd, maar voor het grootste deel volgens de Islamitische cultuur. Het paleis bevat een groot aantal kamers met marmeren zuilen. Het structurele sierwerken en vrolijke kleuren, beeldhouwwerken en schilderijen.

9 In reactie op de Franse tuin ontstond in de 18e eeuw de Engelse tuin
In reactie op de Franse tuin ontstond in de 18e eeuw de Engelse tuin. In tegenstelling tot de Franse tuin die symmetrisch en zeer strak georganiseerd was, had de Engelse landschapstuin een 'natuurlijker' karakter. Dit was om zich af te zetten tegen het strakke van de Franse tuin. Er moet de indruk gewekt worden van een natuurlijke omgeving, zo kon men de natuur bleven in haar vrije vorm. Ook kon door middel van een romantische tuin duidelijk worden gemaakt dat niet alles via strakke lijnen hoeft te gaan. Symmetrie werd absoluut niet nagestreefd. Waterpartijen hadden ronde en natuurlijke vormen en de beplanting mocht weelderig groeien. De strakke lijnvoering van rechte paden en geschoren heggen werd vervangen door de ‘serpentine line’, met slingerende paden en ‘vrij’ groeiende bomen en struiken

10 De tuin ziet er vrij rommelig uit
De tuin ziet er vrij rommelig uit. Je ziet geen duidelijke lijnen en de natuur groeit zoals hij wilt groeien. De vijver in de tuin valt erg op.

11 Grote grasvelden, afgewisseld met bomen en water
Grote grasvelden, afgewisseld met bomen en water. Er zit totaal geen symmetrie in. In een romantische tuin wordt de aandacht meer gelegd op het detail in plaats van het grotere geheel.

12 Ook hier geen symmetrie, grasvelden afgewisseld met groepjes bomen en water, dat rust en romantiek uitstraalt. De planten groeien niet op vast gestelde plekken maar groeien via de vrije loop. Er wordt niet veel aandacht besteedt aan het onderhouden of verzorgen van de planten.

13 Aanvankelijk lieten tuinontwerpers zich vooral inspireren door de overzichtelijke landschappen van de Franse schilders Claude Lorrain en Nicolas Poussin. Maar in de ‘picturesque garden’ (schilderachtige tuinen) kwam geleidelijk meer aandacht voor de natuur in de vorm van grote waterpartijen, golvende grasvelden en onregelmatig gevormde bosjes. Deze verschuiving had ook te maken met de opkomst van ander soort opdrachtgever: de aristocratie die met de klassieke oudheid was opgevoed en traditiegetrouw een ‘Grand Tour’ door Europa naar, bij voorkeur, Italië maakte, werd langzamerhand vervangen door een groep minder geleerde edellieden en rijk geworden burgers met andere interesses. Mensen trokken ook steeds meer zelf de natuur in om ‘nieuwe’, ‘schilderachtige’ landschappen te ontdekken, met het Lake District, de Schotse Hooglanden en de Alpen afbeeldingen Wordsworth als de grote favorieten. En ten slotte kwamen mensen die meereisden met de Oost-Indische Compagnie terug met verhalen en ideeën uit de meest exotische oorden (Nabije oosten, China, India), waarvan de invloed steeds dieper doordrong in het landschap van het thuisland. Deze verschillende oorden dienen als inspiratiebron voor zowel tuinontwerpen als architectuur aan het einde van de achttiende en aan het begin van de negentiende eeuw. Plaats beide tuinen in een historische context en bespreek de functie van de tuin. Plaats en tijd. Voeg hier en daar meer afbeeldingen in.

14 Wilde Engelsen tuinen als inspiratie

15 Functie van de Romantische tuin En historische context, plaats het in de tijd waarin deze tuinen erg bekend waren.


Download ppt "Engelse tuinen & Het hemels paradijs"

Verwante presentaties


Ads door Google