De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem."— Transcript van de presentatie:

1 delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem

2 delft 1884: In opdracht van de fabrikant J. van Marken maakt L. P. Zocher een plan voor een park met ruim 80 woningen voor de arbeiders van de gist- en spiritusfabriek. Het park is ontworpen in de Engelse landschapstijl.

3 delft Het Agnetapark, genoemd naar de vrouw van van Marken, werd voorzien van verschillende typen huizen. Kleine voor de minst verdienende arbeiders, een maatje groter voor de iets beter betaalden en de ruimste voor de wat hogere ambtenaren.

4 delft Van Marken wilde niet alleen dat zijn arbeiders een betere huisvesting kregen dan voorheen maar ze ook de mogelijkheid bieden in een riant huis te wonen. Deze grote panden bestonden elk uit vier boven en vier benedenwoningen.

5 delft De winkel. Behalve woningen heeft van Marken ook een aantal voorzieningen in het park laten bouwen. Een drukkerij, het gemeenschapshuis, het ontspanningsgebouw “De Tent” en bij de entree van het park een winkel (gesloopt in 1963).

6 delft De villa “Rust Roest” voor het echtpaar Van Marken, gebouwd door prof. E.H. Gugel, stond midden in het park tussen de arbeiderswoningen. (gesloopt in 1980)

7 delft Tussen werd het park uitgebreid. Binnen een geometrische opgezet parkplan ontwierp architect Gratama ongeveer 100 woningen in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse school.

8 delft Ook het nieuwe gedeelte van het Agnetapark heeft woningen van verschillende grootte zodat zowel meer als minder verdienende arbeiders er een betaalbare woning kunnen vinden.

9 delft Beneden- en boven-woningen. Alle bewoners beschikten net als in het oude park over een eigen tuin. Bij de bovenwoningen leidde zelfs een trap vanaf het balkon naar de achtergelegen percelen.

10 “Het Gemeenschapshuis”
delft 1892: Architect Schelling ontwierp in het oude park het gemeenschapshuis als een multifunctioneel gebouw Het is het pand waar TAK architecten nu zijn intrek in heeft genomen.

11 delft Omdat de leerplichtwet nog niet bestond werden in het verleden in het gemeenschapshuis naai- brei- en haaklessen gegeven (afb. links), was er een bewaarschool in ondergebracht (rechts) en kregen een vergaderruimte, leeszaal en bibliotheek er een plek.

12 delft Het multifunctionele gemeenschapshuis: Door vier verplaatsbare binnenwanden konden ruimten vergroot worden. Dat maakte het mogelijk een groot publiek deel te laten nemen aan concerten, toneelvoorstellingen en gymnastiekuitvoeringen.

13 delft In juli 2009 heeft Tak architecten zijn intrek genomen in het voormalige “Gemeenschapshuis”.


Download ppt "Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem."

Verwante presentaties


Ads door Google