De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Buitenplaatsen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Buitenplaatsen."— Transcript van de presentatie:

1 buitenplaatsen

2 hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen
inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats hoofdstuk 2: een liber amicorum hoofdstuk 3: buitenplaats kasteel Sterkenburg

3 inleiding Breukelen, Gunterstein

4 opdracht Hier volgen drie voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen. Wat valt je op?

5 kijk en lees. wat valt je op?

6 kijk en lees. wat valt je op?

7 kijk en lees. wat valt je op?

8 wat is je opgevallen?

9 hoofdstuk 1: ontstaan van buitenplaatsen
klik op het plaatje om het filmpje te starten

10 het ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting
Historische buitenplaatsen waren van rijke Amsterdamse kooplieden. In de zomer ontvluchtten zij de volle, stinkende stad en gingen op hun buitenplaats wonen. Alles werd meegenomen, ook de bedienden. Bij de buitenplaatsen waren mooie tuinen om in te wandelen. Ook waren er moestuinen, visvijvers, boomgaarden en vaak ook boerderijen, want lekker eten was heel belangrijk!

11 het ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting
De rijke buitenplaatsbewoners lieten prachtige meubels, schilderijen, behang en andere mooie dingen maken om hun woning te verfraaien. Vaak kregen de buitenplaatsen ook kunstenaars op bezoek, die tekeningen, schilderijen en gedichten voor hen maakten, vaak met de buitenplaats als onderwerp. En de buitenplaats was ook belangrijk om te netwerken! Tijdens een gezellig en sportief middagje, werden banden aangehaald, nieuwtjes uitgewisseld en deals gesloten.

12 bekijk deze plattegronden van tuinen.
Links zie je een tuin in Franse stijl, rechts in Engelse stijl. Welke verschillen zie je?

13 welke verschillen zag je?
Franse tuin Engelse tuin tip Trek een (denkbeeldige) lijn precies door het midden (van boven naar beneden) door het huis en de tuin. Zijn links en rechts gelijk?

14 hoofdstuk 2: een liber amicorum
tekening van het slot van een van de (Engelse) gasten ‘met Eijgen handt gemaeckt’ Uit: Album Amicorum ( ) van Michael van Meer. (Bron: Wikipedia)

15 wat is een liber amicorum?
Een liber amicorum is een soort gastenboek dat op buitenplaatsen werd gebruikt. Gasten konden in een Liber Amicorum een gedicht of lijfspreuk schrijven, een tekening maken, een familiewapen tekenen, of een bedankje voor de logeerpartij schrijven.

16 voorbeeld van een familiewapen

17 voorbeeld van een tekening en familiewapen

18 tekening van het kasteel van een van de gasten

19 een eigen liber amicorum

20 boeken die lijken op een liber amicorum
poëziealbum receptieboeken of gastenboeken vriendenboek

21 voorbeeld 1: vrolijk boekje
Basis: dubbelgevouwen, stevig papier materiaal om mee te werken: tekeningen, vindsels, lapjes, gekleurd papier, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: perforatie en lint

22 voorbeeld 2: boek in doos, nostalgisch en geheimzinnig
basis: bewerkte doos (om alles in te leggen), diverse losse bladen (karton, papier, stof) in een mapje materiaal om mee te werken: plankje met foto en tekst (voorkant doos), tekeningen, vindsels, lapjes, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: opgeplakt biasband

23 voorbeeld 3: leporello in natuurlijke kleuren
basis: stevig karton en bruin, breed plakband materiaal om mee te werken: stempels, beschilderd papier, tekeningen, vindsels, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: losse touwtjes

24 hoofdstuk 3: buitenplaats kasteel Sterkenburg

25 geschiedenis buitenplaats kasteel Sterkenburg
Het kasteel in 1657

26 geschiedenis buitenplaats kasteel Sterkenburg
Het kasteel in 1868, met bovenop de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen Het kasteel in 1868, met op de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen Het kasteel in 1905, links de nieuwe vierkante toren.


Download ppt "Buitenplaatsen."

Verwante presentaties


Ads door Google