De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Escher.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Escher."— Transcript van de presentatie:

1 Escher

2 M.C. Escher Nederlandse kunstenaar. Beroemd om onmogelijke tekeningen. Volledige naam: Maurits Cornelis Escher.

3 Studie Escher begon met lessen bouwkunde. Hij kon niet zo goed leren maar wel heel erg goed tekenen. Na een week wilde hij geen bouwkunde meer studeren maar grafische kunst. Zo ontwikkeld Escher zijn kunst.

4 Ontwikkeling kunst Escher verhuisd naar Italië. Daar trouwt hij en tekent landschappen, stillevens en portretten. Toen kwam de tweede wereldoorlog. Hij verhuisde met zijn gezin naar Nederland. Sinds die tijd ging hij steeds meer onmogelijke prenten maken.

5 Ontwikkeling kunst Vanaf zijn 40e maakt hij zijn beroemde onmogelijke prenten. Het zijn prenten omdat hij de afbeeldingen meestal niet tekent maar er een soort stempel van maakt. Hij maakt verschillende soorten prenten, zie volgende dia’s.

6 Metamorfose In deze serie prenten laat hij figuren zien die van de ene in de andere vorm over gaan. Dit gebeurt via vierkanten, dieren en soms gebouwen.

7

8 Kringlopen In deze serie prenten komt een dier tot leven, ontwikkeld zich en keert weer terug. Hij tekent dus de kringloop van een dier.

9

10 2D of 3D? 2D = lengte en breedte 3D = lengte, breedte en diepte Bij een afbeelding in 3D lijkt het dus alsof je ook de diepte in gaat. Escher maakt prenten waarbij beide (2D en 3D) in één prent zitten. (Vorige prenten bij ‘kringlopen’ zijn ook 2d en 3D).

11 Regelmatige prenten Een prent die volledig is gevuld met dezelfde figuren. Escher gebruikt hier meestal dieren voor.

12

13 Onmogelijke prenten Prenten die niet kloppen, kijk maar naar de volgende prenten. Wat klopt er niet?

14

15

16 Spiegelingen In deze serie prenten zijn twee soorten te vinden:
Drie werelden in één prent De wereld in een bol

17 Filmpjes Tentoonstelling Escher (oud filmpje): Allerlei prenten (met muziek): Waterval in het echt gebouwd:

18 Opdracht 1 – regelmatige prenten
Nodig: Kleurplaten kleurpotloden Opdracht: Kies een kleurplaat en kleur deze in. Je kan kijken hoe Escher deze prenten maakte bij de dia over ‘regelmatige prenten’. Let op: geef elk figuur één kleur!

19 Opdracht 2- regelmatige prenten
Nodig: Escher figuren - Schaar Wit papier - Kleurpotloden Potlood Opdracht: Knip je gekozen Escher figuur (of figuren) uit. Trek de omtrek van het figuur over met potlood en maak zo je eigen ontwerp, geïnspireerd door Escher. Kleur je tekening in.

20 Opdracht 3 – onmogelijke prenten
Nodig: Strook (gekleurd) papier Potloden Stiften of kleurpotloden Lijm Opdracht: Buig en draai je strookje zo dat het lijkt op het plaatje. Klopt het? Plak de uiteinden dan aan elkaar. Teken met potlood de mieren op de vorm en kleur de mieren in.

21 Opdracht 4 - spiegelingen
Nodig: Tekening hand met bol Wit A4 papier Potlood Kleurpotlood Opdracht: Teken de hand en de bol van de tekening van Escher over. In de bol maak je zelf een vervorming van de plek waar je zit/het klaslokaal. Moeilijkheid: probeer te kijken alsof jij de bol vast houdt.


Download ppt "Escher."

Verwante presentaties


Ads door Google