De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE."— Transcript van de presentatie:

1 Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE

2 Vermindering van aantal snelle tests in kader van actief epidemiologisch toezicht bij runderen Verschillende mogelijkheden : (1) steekproefsgewijze bemonstering in bepaalde streams (bvb. gezonde slachtrunderen > 30 mnd) (2) snelle test op ‘gepoolde’ stalen (1 test/10 stalen) - nieuw ontwikkelde test ondergaat momenteel validatieprocedure door EFSA (3) Combinatie van (1) en (2) Belangrijke boodschap : voedselveiligheid en volksgezondheid worden gegarandeerd door het correct verwijderen van het GRM, en niet in eerste instantie door het uitvoeren van snelle tests!

3 Maatregelen in kader van versoepeling van de feedban Geen prioriteit voor BE - voorzichtigheid is geboden! De FOD is bevoegd voor productnormering 1.Tolerantiedrempel voor dierlijke eiwitten, waaronder vismeel, in diervoeders :  Vaststellen van drempel FOD (normering)  Controle : FAVV kwantitatieve en/of kwalitatieve analysemethode nodig 2.Vismeel aan jonge herkauwers :  Definitie ‘jonge herkauwer’?  Controle van kanalisatie van vismeel

4 Maatregelen in kader van versoepeling van de feedban (2) 3.Opnieuw toelaten van eiwitten niet-herkauwers aan niet-herkauwers : performante analysemethoden nodig die speciespecifiek zijn momenteel nog geen gevalideerde methoden beschikbaar 4.Info: hiervoor zal een opsplitsing van de sector naar diersoort nodig zijn. Op vrijwillige basis kan een categorie 3-verwerker reeds in zijn erkenning (van OVAM) de diersoort laten specifiëren.

5 Opruiming cohorte  Het probleem stelt zich minder in BE  Beslissing om de cohorte ad hoc te doden en op te ruimen overlaten aan LS ( beslissing geval per geval)  Probleem van opvolging van producten afkomstig van dieren van de cohorte (enkel nationale handel?)


Download ppt "Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE."

Verwante presentaties


Ads door Google