De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De aanvaardbaarheid van een betoog

Verwante presentaties


Presentatie over: "De aanvaardbaarheid van een betoog"— Transcript van de presentatie:

1 De aanvaardbaarheid van een betoog
Wie geloof jij?

2 Hoe toets je de aanvaardbaarheid van een betoog?
Autoriteit van de argumentatie – is de betoger de partijdig, deskundig en wat zijn zijn/haar en motieven? Bronnen – is de bron waarop de betoger zich beroept recent en belangwekkend? Kwaliteit van de argumenten – zijn de argumenten waar en/of aannemelijk? Kwantiteit van de argumenten – zijn er voldoende argumenten? Relevantie van de argumenten – hebben de argumenten direct betrekking op het onderwerp?

3 Aanvaardbaarheid toetsen
Stap van de argumenten naar het standpunt – sluiten de argumenten logisch aan bij het standpunt en is het standpunt aannemelijk of waar?

4 Kritische vragen Oorzaak of reden en gevolg Vergelijking Voorbeelden
- zijn er andere oorzaken of redenen denkbaar? - kan de oorzaak ook voorkomen zonder dit gevolg? Vergelijking - zijn de twee zaken goed vergelijkbaar? - zijn er belangrijke verschillen aan te tonen? Voorbeelden - zijn de voorbeelden regel of uitzondering?

5 Kritische vragen -2- Voor- en nadelen
– doet het voordeel (nadeel) zich werkelijk voor? Gezaghebbende bron – is de genoemde persoon/bron een autoriteit op het betreffende gebied? - aanvaard ik hem of haar ook als autoriteit? Kenmerk/eigenschap - gaat de genoemde eigenschap/kenmerk (bijna) altijd samen met wat in het standpunt wordt beweerd over die persoon of zaak? – is het verband tussen de eigenschap/kenmerk en het standpunt logisch?


Download ppt "De aanvaardbaarheid van een betoog"

Verwante presentaties


Ads door Google