De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het kloppend maken van reactievergelijkingen De regels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het kloppend maken van reactievergelijkingen De regels."— Transcript van de presentatie:

1 Het kloppend maken van reactievergelijkingen De regels

2 Stappenschema 1Schrijf het reactieschema op in woorden. 2Vervang de woorden door symbolen. 3Bekijk in de formules hoeveel atomen er van elke atoomsoort links en rechts van de pijl staan. Atoomsoorten die alleen staan maak je als laatste kloppend. 4Om het aantal atomen kloppend te krijgen, moet je het aantal moleculen veranderen door voor de moleculen een getal te zetten. Let op dit moeten gehele getallen zijn (bij een ½ alle moleculen vermenigvuldigen met 2!)

3 Wat je moet weten. -De symbolen van de atoomsoorten van Tabel 99. -De symbolen van de atoomsoorten uit de wet van Brutus -Bij een verbranding moet er O 2 voor de pijl staan. -De formules van de eerste acht alkanen (C n H 2n+2 ) -Verbranding van alkanen geeft altijd na de pijl CO 2 + H 2 O

4 Opgaven  Geef de kloppende reactievergelijking voor de volgende reacties:  De ontleding van calciumjodide, CaI 2 (s) in jood (s) en calcium (s).  De vorming van chloormethaan CH 3 Cl (l) ­ uit koolstof, waterstof en chloor.  De verbranding van ethanol (C 2 H 6 O (l) ) tot koolstofdioxide en water.  De verbranding van propaan (l).


Download ppt "Het kloppend maken van reactievergelijkingen De regels."

Verwante presentaties


Ads door Google