De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gedragsflucuaties bij kinderen met ADHD: een literatuuroverzicht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gedragsflucuaties bij kinderen met ADHD: een literatuuroverzicht"— Transcript van de presentatie:

1 Gedragsflucuaties bij kinderen met ADHD: een literatuuroverzicht
Inge Antrop & Mieke Geernaert

2 ADHD tijdens de les Wiskundeles: ADHD kinderen=actief (onrustig)
Turnles: Alle kinderen actief Tijdens een turnles valt het minder op wie ADHD heeft.

3 Structuur Goed gestructureerde lessen
Kinderen met ADHD zijn geconcentreerd Minder goed gestructureerde lessen/ zelfstandig werk Kinderen kunnen zich niet concentreren

4 Periode De concentratie van kinderen met ADHD valt weg naar mate de les vordert. Kinderen met ADHD ‘s morgens het best geconcentreerd. Ze zijn ook duidelijk minder rustig na een middagpauze.

5 Beloningen Beloningen hebben een positief effect op het gedrag van kinderen met ADHD. Ze verkiezen een directe beloning boven een langdurige beloning. Zo is het bv. beter om meteen een snoepje te geven dan op het einde van de week een doos snoepen.

6 Stimulatie Stimulatie van een taak is in beperkte mate positief voor de concentratie. Zo kunnen ze zich beter concentreren als er achtergrond muziek speelt. Opgelet: de taak mag wel niet te moeilijk zijn.

7 Taakstimulatie Het kan verwarrend zijn voor een kind met ADHD als je kleuren of afbeeldingen toevoegt aan de taak. Omdat het kind moeite heeft om de relevante zaken van de irrelevante zaken te onderscheiden.

8 5 Modellen Er bestaan 5 modellen over de stimulatie van kinderen met ADHD. Het eerste model beweert dat kinderen met ADHD een verhoogde beloningsdrempel hebben (Haenlein en Caul) Het tweede model stelt dat kinderen met ADHD ongewoon gevoelig zijn voor beloningen (Douglas) Een hogere mate van bekrachtiging leidt tot meer mogelijkheden om inspanningen te leveren. (Sergeant) Een vierde model veronderstelt dat uitgestelde beloningen resulteren in een verminderde taakprestatie bij kinderen met ADHD (Luman) Het laatste model veronderstelt dat kinderen met ADHD een zwakker gedragsinhiberend neurobiologisch systeem hebben (Quay)

9 Besluit Samenvattend kunnen we besluiten dat de gedragsfluctuaties bij kinderen met ADHD naargelang situationele kenmerken onomwonden vast staat, maar dat het complex samenwerken van diverse omgevingsfactoren een juiste interpretatie en conclusie ervan bemoeilijken.


Download ppt "Gedragsflucuaties bij kinderen met ADHD: een literatuuroverzicht"

Verwante presentaties


Ads door Google