De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Autisme en Mindmap Thuis en op School Vraagstelling: Werkt mindmappen om duidelijk structuur aan te bieden? Hoe verhoudt zich dit tot autisme? Wat zijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Autisme en Mindmap Thuis en op School Vraagstelling: Werkt mindmappen om duidelijk structuur aan te bieden? Hoe verhoudt zich dit tot autisme? Wat zijn."— Transcript van de presentatie:

1 Autisme en Mindmap Thuis en op School Vraagstelling: Werkt mindmappen om duidelijk structuur aan te bieden? Hoe verhoudt zich dit tot autisme? Wat zijn de voordelen/nadelen?. Eric Maccare, januari 2014

2 Mindmap

3 Dag schema met Plan B

4  Schrijf het kernwoord 1.2 Hoe werkt mindmappen  vanaf je kernwoord richting de buitenrand  Gebruik bij iedere hoofdtak een kleur  Geef een onderwerp aan: Wat Waarom Hoe Toepassing Maak gebruik van Tekeningen/picto’s

5 Mindmap stimuleer je je eigen creativiteit  open staan voor nieuwe informatie,uit welke bron dan ook  open staan voor verrassingen  open oog hebben voor verbanden  concentreren op processen, niet op resultaten  keuzemogelijkheden in oplossingen

6 voor wie is het bestemd?  scholieren  studenten  leerkrachten  ontwerpers e.a.  Eigenlijk voor iedereen, die problemen wil oplossen, plannen wil maken, taken wil organiseren, inzichten wil krijgen in grote hoeveelheden informatie/lesstof e.d. Ook in complexe situaties.

7 Mindmap en Autisme  De volgende zaken zijn voor leerlingen met autisme belangrijk :  overzicht,  inzicht,  flexibel denken,  visuele ondersteuning, etc.  duidelijke en korte instructies.  plannen en organiseren  Plan B Wat als plan A niet werkt?

8  informatieverwerking voor kinderen met autisme moeilijk is  moeite met het leggen van verbanden  fragmentarische informatieverwerking  Kinderen met autisme blijken baat te hebben bij het gebruik van mindmaps  overzicht, inzicht, flexibel denken, visuele ondersteuning, etc. zijn voor leerlingen met autisme belangrijk  Een mindmap ondersteunt dus het juiste geheugenspoor te volgen 2.1 Hersenen en informatieverwerking

9 Nadelen  In het begin kan het moeite kosten, omdat het nieuw is. Dat kun je maar op één manier doorbreken. VEEL DOEN...  Een mindmap is nogal persoonlijk. De beste mind map is immers de map, die je voor jezelf maakt. 2.2 nadelen van mind maps.

10 Voordeel  Je gebruikt beiden hersenhelften  Het gaat sneller  Je ziet in één oogopslag wat belangrijk is  Het is leuk:je bent met een creatief proces  Onderscheid hoofd- en bijzaken  Toegankelijk  Makkelijk overdraagbaar  Compact en Overzichtelijk Snel 2.2 Voor-en nadelen van mind maps.

11 programma Imindmap,Imindmap,  www.imindmap.nl  dezelfde structuur biedt als het mindmappen op papier  Progamma is goed en in korte tijd te leren bedienen.  helpt je slimmer te denken en te werken  organiseert je gedachten en ideeën  presenteert informatie met een maximum impact  laat je sneller leren  verbetert je geheugen  iMindMap is een schitterende tool om snel en eenvoudig de meest fraaie en effectieve MindMaps te maken! 2.3 Computerprogramma.

12  De verbonden lijntjes word als prettig ervaren, want: de stof kan dan gemakkelijker onthouden worden.  Er kan makkelijk onderscheid gemaakt worden, welke informatie er bij de lijntjes en de woorden hoort.  Men hoeft niet te zoeken in een tekst, Je weet waar je bent.  Door het gebruik van kleuren krijgt je overzicht  Door de vorm van de Mindmap (per tak één onderwerp)  taken gevisualiseerd  Soms uitdagend om zelfstandig de juiste kernwoord te bedenken 2.4 wat zijn de resultaten In het Kort:

13  hapklare” brokken verdelen zodat de leerervaring gemakkelijker wordt.  Onderscheid hoofd- en bijzaken  korte teksten beter dan lange,  structuur beter dan chaos,  Plan B beter in beeld brengen  Mindmappen is allereerst een goed hulpmiddel om informatie te structureren, de hoofdgedachte en kernwoorden in een tekst te vinden en verbanden te leggen. 2.5 Conclusie ? De centrale onderzoeksvraag was: Werkt mindmappen om duidelijk structuur aan te bieden ? Hoe verhoudt zich dit? Wat zijn de voordelen/nadelen.

14  3. Mindmap voorbeelden  3.1.1 Dag schema  3.1.2 Chunken  3.2 School Speelproject  3.3 Plan B

15 DAG SCHEMA

16 Chunken

17 PLAN B

18 Mindmap School


Download ppt "Autisme en Mindmap Thuis en op School Vraagstelling: Werkt mindmappen om duidelijk structuur aan te bieden? Hoe verhoudt zich dit tot autisme? Wat zijn."

Verwante presentaties


Ads door Google