De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nagelverzorging.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nagelverzorging."— Transcript van de presentatie:

1 Nagelverzorging

2 Vijlen Het is altijd beter je nagels te vijlen, dan te knippen! Een vijl bevordert de groei van je nagels en het maakt ze sterker. Ook is het beter om een papieren vijl te gebruiken dan een metalen, want dan beschadigen je nagels minder. Vijl van binnen naar buiten en ga niet zitten 'zagen’ Veel mensen knippen hun teennagels , ook voor teennagels het advies om te vijlen

3 Voordelen : De voordelen van het vijlen van de teennagels zijn dat de nagels een mooie, gelijkmatige vorm krijgen ( met een nagelknipper of schaartje vrijwel onmogelijk) en dat de nagel niet beschadigd wordt. Door te vijlen blijven er geen haakjes achter die sokken of kousen kunnen beschadigen. Verder wordt een ingegroeide teennagel voorkomen als de nagels netjes recht en niet te kort afgevijld worden.  

4 Vijl je nagels nooit als je net uit bad komt, ze zijn dan te zacht
Vijl je nagels nooit als je net uit bad komt, ze zijn dan te zacht. Vijl ook niet helemaal vanuit de hoeken, dan scheuren ze sneller in. En vijl niet heen en weer, maar strijk de vijl steeds in één richting.

5 Nagelriemen De nagelriemen van de teennagels krijgen over het algemeen weinig aandacht. En dit terwijl de functie van de teennagelriem net zo belangrijk is als die van de vingernagel. Een vastzittende nagelriem remt de groei van de nagel en kan onregelmatigheden in het nagelbed veroorzaken. Bovendien bepaalt de conditie van de nagelriem voor een groot deel de uitstraling van de voeten; droge, harde huiddeeltjes of vastzittende nagelriemen maken het onmogelijk om de nagels mooi te lakken en getuigen niet van een goede persoonlijke verzorging.

6 Oliebadje Heb je nagels die om de haverklap scheuren
Oliebadje Heb je nagels die om de haverklap scheuren? Geef ze een oliebadje in lauwwarm water met een klein scheutje nagelolie. Laat je nagels vijf minuten weken voor een goed resultaat.

7 Ook de teennagelriemen dienen met zorg behandeld en teruggeduwd te worden. Aan de hand van het 3 stappenplan voor nagelriemverzorging wordt de conditie van de teennagelriemen binnen no time hersteld.

8 Nagel en voetproblemen
Gespleten nagel Beschrijving: Hierbij is de nagel in de lengte richting gespleten. De oorzaak kan liggen in een huidziekte, ouderdom of trauma (letsel). Aanvankelijk kan de nagel in de lengterichting groeven en richels vertonen die later inscheuren en een gespleten nagel veroorzaken.

9 Behandeling: Om verder inscheuren te voorkomen kan men zelf tijdelijk de nagel met een pleister verstevigen. Let op: bij het lostrekken kan de nagel verder uitscheuren. De voetverzorger behandelt de nagel door deze glad te frezen en kort te houden. Met behulp van kunsthars of speciale lijn kan men de twee nagelhelften aan elkaar bevestigen. Uiteindelijk kan de scheur er op deze wijze uitgroeien.

10 Gespleten nagel behandeld
Gespleten nagel behandeld. De nagelhelften zijn van elkaar gescheiden (foto Pediroda)

11 De aangebrachte prothesenagel (foto Pediroda)

12 De groene nagel Beschrijving: De groene nagel is een bacterie-infectie. Behandeling: In dit geval moet men zich onder behandeling van een arts stellen.

13 Hoornnagel Beschrijving: Een hoornnagel is een verdikte nagel, waarbij verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. De nagel vertoont meestal geelachtige tot bruine verkleuringen. Deze nogal vaak voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma (een letsel opgelopen aan de teen), ouderdom of te krappe schoenen. Behandeling: De voetverzorger freest de nagel dunner, en maakt vervolgens de nagel en omgeving goed schoon, waarna de nagel geknipt kan worden. De behandeling moet van tijd tot tijd herhaald worden. Hierdoor kan na verloop van tijd verbetering optreden.

14 Schimmelnagel Beschrijving: De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren.

15 Behandeling schimmelnagel: De voetverzorger freest de nagel zo dun mogelijk af en maakt de omgeving van de nagel goed schoon. Verder wordt het advies gegeven om de arts een schimmeldodend recept te vragen. Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen. Nieuw is de behandeling met een prothesenagel "soft". De pasta die daarbij wordt gebruikt bevat een schimmeldodend bestanddeel. Hier worden goede resultaten mee geboekt.

16 Huidschimmel Beschrijving: Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen.

17 Voorbeeld van voetschimmel die zich heeft uitgebreid over de hele voet

18 Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloed worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel bijna de helft van alle Nederlanders besmet is met een voetschimmel.

19 Behandeling: Wat kunt u zelf doen? Niet teveel met zeep baden! Koop bij uw voetverzorger, drogist of apotheek anti-voetschimmel crème zoals bijvoorbeeld miconazolnitraat of fungicide crème. Dit moet twee maal daags ingesmeerd worden, tot tien dagen nadat de aandoening is verdwenen. Verder kan men een poeder gebruiken om in de schoenen te strooien. Als de behandeling met anti-schimmel crème niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen. Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten: schimmelnagels.

20 Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast zoals deze patient laat zien

21 Schimmelinfectie tussen de tenen met uitbreiding op de huid (foto Pediroda

22 Ingegroeide nagel Beschrijving: Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. zijn:

23 De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels
Verkeerde schoenen (te smal of te kort) Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes) Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol) Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet)

24 Platvoet De zogenaamde platvoet komt in verschillende vormen voor: - De plat-knikvoet Bij deze meest voorkomende vorm is het hielbeen naar binnen gekantel (planus valgus). Deze klacht kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd verworven. Verder zijn de banden en spieren slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar

25 - De platvoet De banden en spieren zijn slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar. De platvoet hoeft niet persé tot klachten te leiden.

26 Zowel bij de platvoet als de plat-knikvoet komen als klachten voor: snel vermoeide voeten, pijnklachten onder de hiel, onder de bal van de voet, op de voetrug, onder , binnen, of buiten de enkel, soms ook het kuitbeen, het dijbeen, de heup en de rug.

27 Behandeling: Draag verantwoorde veterschoenen
Behandeling: Draag verantwoorde veterschoenen. Deze moeten goed om de hiel aansluiten en liefst zonder hakje. Bij klachten kan de voetverzorger met certificaat "Officieel aanmeetpunt PCZ" een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met correctie/steunzolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.

28 Ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers
Ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei). Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

29 Behandeling: Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de voetverzorger behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen. Voetbaden met (zee)zout

30 Ingegroeide teennagel met drukontlasting op de tweede teen (foto Pediroda)


Download ppt "Nagelverzorging."

Verwante presentaties


Ads door Google