De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De lens: Bekijk het vooral positief

Verwante presentaties


Presentatie over: "De lens: Bekijk het vooral positief"— Transcript van de presentatie:

1 De lens: Bekijk het vooral positief
Gemaakt door Stefan en Desley

2 Lichtbreking BLIJF POSITIEF!
In het dagelijkse leven word licht vaak gebroken. zoals.. Een potlood in een glas water ziet eruit alsof het gebroken is. Een vis zie je in het water (van bijv. een kom) op een anderen plaats dan waar hij in werkelijkheid is. Op het grensvlak van twee stoffen kunnen lichtstralen een Anderen richting krijgen. Je zegt dan dat de lichtstralen Gebroken worden. Het verschijnsel van lichtbreking speelt een rol van een spectrum door een prisma.

3 Lenzen We zullen er is een lange PowerPoint van maken, toch een blokuur!  Met een brandglas kun je lichtstralen in één punt bundelen. Het punt waar de stralen samenkomen heet een.. BRANDPUNT In dat brandpunt kan een stukje papier zelfs gaan branden. (soms de oorzaak van de brand in de Euroborg?) Je hebt twee soorten lenzen: Een holle en een Bolle lens! Bolle lens: Is in het midden dikker als aan de rand en word ook wel een positieve lens genoemd. Holle lens: Een holle lens is in het midden dunner dan Aan de rand en wordt ook wel een negatieve lens genoemd.

4 Maar we blijven positief 
Nog meer lens..  De denkbeeldige lijn die door het midden van een lens gaat en loodrecht op die lens staat, noemt men de hoofdas Een Bolle lens breekt evenwijdige lichtstralen naar naar elkaar toe. (maar dat had je waarschijnlijk al gezien.) = een convergerende werking. Evenwijdige lichtstralen gaan na de breking door een holle lens van elkaar aflopen. = een divergerende werking. Alle lichtstralen die evenwijdig aan de hoofdas lopen gaan na een breking door één punt. Dit is punt (F). Een bolle lens komt voor in bijv. een fototoestel De afstand van het brandpunt tot het midden van de lens heet een Brandpuntsafstand (f). (zoals je ziet in het plaatje)

5 We blijven met die lens bezig 
We gaan nog niet naar huis De brandpuntafstand van een lens is de afstand van het brandpunt tot het Midden van die lens. Een sterk gekromde lens heeft een kleine brandpuntsafstand (f) en een grootte sterkte (S) want S = 1./f De eenheid van sterkte noemt men de dioptrie (= 1/meter). Een bolle lens vormt een reëel beeld van een voorwerp als je dit beeld op een scherm kunt opvangen. Zo’n reëel beeld is altijd omgekeerd: boven en onder en links en rechts zijn verwisseld Vergroting = Lengte van het beeld___ Lengte van het voorwerp Heb je het verhaal begrepen? Zo nee, dan ben je niet de enige .

6 Je kunt beeldvorming ook door lenzen construeren
Hehe KLAAR  Er zijn twee lichtstralen uit een bundel die je vaak gebruikt bij construeren (nauwkeurig tekenen). Deze stralen noem je constructiestralen. Met behulp van constructiestralen kun je het beeld P’ van een punt P construeren. Hoe kan je een heel beeld van een voorwerp construeren? Een voorwerp, getekend als pijl loodrecht op de hoofdas, staat voor een positieve lens. De lens heeft een bekende brandpuntsafstand (f) Door twee constructiestralen te tekenen, krijg je de top van het beeld. Als er geen scherm is gaan die stralen natuurlijk door. Op een scherm verschijnt het beeld als een omgekeerde pijl, loodrecht op de hoofdas.


Download ppt "De lens: Bekijk het vooral positief"

Verwante presentaties


Ads door Google