De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Functies van de nier Uitscheiden van afvalstoffen. Productie van urine. Waterhuishouding. Mineraalhuishouding. Regelen van de bloeddruk. Regelen van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Functies van de nier Uitscheiden van afvalstoffen. Productie van urine. Waterhuishouding. Mineraalhuishouding. Regelen van de bloeddruk. Regelen van."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Functies van de nier Uitscheiden van afvalstoffen.
Productie van urine. Waterhuishouding. Mineraalhuishouding. Regelen van de bloeddruk. Regelen van de productie van rode bloed-lichaampjes (erytrocyten).

4

5 Chronische nierinsufficiëntie
Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd (insufficiënt = onvoldoende).

6 Symptomen door ophoping van
afvalstoffen vermoeidheidsklachten en algehele malaise en ziek vergeetachtigheid, misselijkheid en verminderde eetlust. vatbaarheid voor infecties verhoogd. jeuk en spierkrampen. Symptomen door problemen met de vochtbalans Wanneer de nieren hun vochtregulerende functie verliezen kunnen zowel verschijnselen van vochtophoping als uitdroging optreden. Symptomen door hormonale stoornissen Bij verminderde nierwerking maakt de nier extra hormonen aan die de bloeddruk verhogen. De productie van andere hormonen neemt juist weer af. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan vermoeidheid. Een ander gevolg is botontkalking.

7

8

9 Dialyse Met hemodialyse met behulp van de kunstnier wordt een overmaat aan afvalstoffen en vocht uit de patiënt verwijderd tijdens een behandeling. Normaal gesproken duurt de behandeling 3 tot 4 uur, en dit 3 tot 4 maal per week.

10

11

12 Dialyse Peritoneaaldialyse (ook wel: buikspoeling) is een dialysemethode waarbij eigen buikvlies wordt gebruikt als membraan waardoor de afvalstoffen worden opgenomen door de dialysevloeistof. Hiertoe wordt de dialysevloeistof in de buikholte gebracht via een katheter waarna het diffusieproces zich in enkele uren voltrekt. Vervolgens wordt de vloeistof in een uitloopzak opgevangen, en begint het proces opnieuw.

13 Naast deze methode, die ook wel Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse of CAPD wordt genoemd, is er ook Automatische Peritoneaal Dialyse (APD). In deze dialysemethode wordt de buikkatheter 's nachts aan een apparaat (de cycler) gekoppeld, waarna de buikspoeling automatisch wordt uitgevoerd.

14

15


Download ppt "Functies van de nier Uitscheiden van afvalstoffen. Productie van urine. Waterhuishouding. Mineraalhuishouding. Regelen van de bloeddruk. Regelen van."

Verwante presentaties


Ads door Google