De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede

2 Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost is in het bloed en wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 6,4 mmol/l. Indien de 'nuchtere' waarden bij een onbehandeld persoon boven de 6,9 mmol/l en 'niet-nuchter' boven de 11,0 mmol/l liggen, spreekt men van diabetes mellitus (suikerziekte).

3 Oorzaak Diabetes Mellitus
Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte: Het lichaam haalt onvoldoende energie uit glucose (suikers). Suikers kunnen in de meeste cellen alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline (hormoon), als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn.

4 Soorten Diabetus Mellitus
Diabetus Mellitus type 1: onvoldoende of geen productie van insuline. Diabetus Mellitus type 2: een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren; Er wordt voldoende insuline gemaakt , maar lichaamscellen reageren onvoldoende op insuline.

5 Behandeling Diabetus Mellitus
Diabetus Mellitus type 1: Een combinatie van medicatie (insuline), dieet en bewegen. Diabetus Mellitus type 2: Een combinatie van medicatie (tabletten), dieet en bewegen.

6 Symptomen Diabetus Mellitus
Veel mensen met lichte diabetes zijn geheel of nagenoeg symptoomloos. Veel plassen en veel drinken treedt op bij hoge tot zeer hoge bloedglucosewaarden (boven de 13mmol/l). Patiënten hebben bij slechte glucoseinstelling (te hoog) vaker dan gemiddeld last van blaasontsteking, witte vloed, en/of steenpuisten.

7 Symptomen Diabetus Mellitus
Soms kan men aceton ruiken in de adem van patiënten met diabetes, (nl. als glucose door het insulinetekort zo slecht kan worden verwerkt dat het lichaam overgeschakeld is op vetverbranding, waarbij ketonen als nevenproducten ontstaan, waarvan aceton er één is). De bloedglucosespiegel in het bloed is dan meestal veel te hoog. Bij hoge bloedsuikers en ernstige uitdroging kan een levensgevaarlijk coma optreden.

8 Hyperglykemie Te hoge bloedsuikerspiegel (BSS) Wat kun je hieraan doen? Koolhydraten vermijden. Wat zijn de gevaren? De BSS veroorzaakt als hij hoog genoeg is glucosurie (suikerverlies via de urine) wat in ernstige gevallen een merkbare polyurie (veel urineren) zowel als polydipsie (veel drinken) ten gevolge heeft. In het meest erge geval kan dit leiden tot coma.

9 Hypoglykemie Te lage bloedglucosespiegel. Wat kun je hieraan doen voordat je gaat sporten? Koolhydraten eten, zodat je bloedsuikerspiegel goed is en je voldoende energie hebt om te sporten.

10 Insuline Insuline verlaagt het glucosegehalte van het bloed BSS ‘meter’ Insulinepomp

11 Gevolgen DM Aderverkalking (bloedvaten sluiten af) Hierdoor meer kans op; hartinfarct, beroerte, nierfalen en amputatie van bijvoorbeeld een voet, dan bij gezonde mensen. Ook het netvlies kan schade lijden waardoor op den duur blindheid kan ontstaan. Impotentie en incontinentie is eveneens een vaak voorkomend gevolg van diabetes door neuropathie ( = het niet goed functioneren van zenuwen)

12 Gezonde levensstijl met DM
Niet roken, een normaal gewicht handhaven, aan lichaamsbeweging doen en een eventuele hoge bloeddruk en hoog cholesterol laten behandelen.


Download ppt "‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede."

Verwante presentaties


Ads door Google