De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde. 2 Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost.

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde. 2 Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde

2 2 Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost is in het bloed en wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l).glucosebloed Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 6,4 mmol/l. Indien de 'nuchtere' waarden bij een onbehandeld persoon boven de 6,9 mmol/l en 'niet-nuchter' boven de 11,0 mmol/l liggen, spreekt men van diabetes mellitus (suikerziekte).diabetes mellitus

3 3 Oorzaak Diabetes Mellitus Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte:stofwisselingsziekte Het lichaam haalt onvoldoende energie uit glucose (suikers).glucosesuikers Suikers kunnen in de meeste cellen alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline (hormoon), als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn.celleninsulinereceptoren

4 4 Soorten Diabetus Mellitus Diabetus Mellitus type 1: onvoldoende of geen productie van insuline. Diabetus Mellitus type 2: een probleem met betrekking tot de insuline- receptoren; Er wordt voldoende insuline gemaakt, maar lichaamscellen reageren onvoldoende op insuline.

5 5 Behandeling Diabetus Mellitus Diabetus Mellitus type 1: Een combinatie van medicatie (insuline), dieet en bewegen. Diabetus Mellitus type 2: Een combinatie van medicatie (tabletten), dieet en bewegen.

6 6 Symptomen Diabetus Mellitus Veel mensen met lichte diabetes zijn geheel of nagenoeg symptoomloos. Veel plassenVeel plassen en veel drinken treedt op bij hoge tot zeer hoge bloedglucosewaarden (boven de 13mmol/l).veel drinken Patiënten hebben bij slechte glucoseinstelling (te hoog) vaker dan gemiddeld last van blaasontsteking, witte vloed, en/of steenpuisten.blaasontsteking witte vloedsteenpuisten

7 7 Symptomen Diabetus Mellitus Soms kan men aceton ruiken in de adem van patiënten met diabetes,aceton (nl. als glucose door het insulinetekort zo slecht kan worden verwerkt dat het lichaam overgeschakeld is op vetverbranding, waarbij ketonen als nevenproducten ontstaan, waarvan aceton er één is).ketonen De bloedglucosespiegel in het bloed is dan meestal veel te hoog. Bij hoge bloedsuikers en ernstige uitdroging kan een levensgevaarlijk coma optreden.coma

8 8 Hyperglykemie Te hoge bloedsuikerspiegel (BSS) Wat kun je hieraan doen? Koolhydraten vermijden. Wat zijn de gevaren? De BSS veroorzaakt als hij hoog genoeg is glucosurie (suikerverlies via de urine) wat in ernstige gevallen een merkbare polyurie (veel urineren) zowel als polydipsie (veel drinken) ten gevolge heeft.glucosuriepolyurie polydipsie In het meest erge geval kan dit leiden tot coma.

9 9 Hypoglykemie Te lage bloedglucosespiegel. Wat kun je hieraan doen voordat je gaat sporten? Koolhydraten eten, zodat je bloedsuikerspiegel goed is en je voldoende energie hebt om te sporten.

10 10 Insuline Insuline verlaagt het glucosegehalte van het bloed BSS ‘meter’ Insulinepomp

11 11 Gevolgen DM Aderverkalking (bloedvaten sluiten af) Hierdoor meer kans op; hartinfarct, beroerte, nierfalen en amputatie van bijvoorbeeld een voet, dan bij gezonde mensen.hartinfarctberoertenierfalen Ook het netvlies kan schade lijden waardoor op den duur blindheid kan ontstaan.netvliesblindheid ImpotentieImpotentie en incontinentie is eveneens een vaak voorkomend gevolg van diabetes door neuropathieincontinentieneuropathie ( = het niet goed functioneren van zenuwen)

12 12 Gezonde levensstijl met DM Niet roken,roken een normaal gewicht handhaven, aan lichaamsbeweging doen en een eventuele hoge bloeddruk en hoog cholesterol laten behandelen.hoge bloeddruk


Download ppt "‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde. 2 Diabetes Mellitus De Bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose (brandstof voor je lichaam) die opgelost."

Verwante presentaties


Ads door Google