De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Epilepsie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Epilepsie"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Epilepsie
Wat heeft allemaal te maken met epilepsie?

2 Inhoudsopgaven: Omschrijving van het ziektebeeld.
Oorzaken van het ziektebeeld. Erfelijkheid. Vaststellen van epilepsie. Verschijnselen bij epilepsie. Aura. Soorten epilepsie. Behandelingen.

3 Omschrijving van het ziektebeeld:
Hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, die constant boodschappen aan elkaar doorgeven via elektrische stroompjes en chemische stoffen. Als dit systeem op de een of andere manier verstoord raakt, kan er een soort 'kortsluiting' ontstaan. Een aanval is dus een plotselinge kortsluiting of storing in de hersenen, waardoor het normale functioneren tijdelijk verstoord raakt. Iemand heeft pas epilepsie als hij of zij regelmatig last heeft van dit soort storingen. De plaats in de hersenen waar de storingen beginnen, hoe ze zich verspreiden en hoe snel deze uitbreiding verloopt, bepalen het patroon van een aanval.

4 Oorzaken van het ziektebeeld:
Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand epilepsie heeft gekregen, maar er zijn in het algemeen wel verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan ervan. Die oorzaak kan liggen in een hersenletsel. Zo'n hersenletsel kun je op verschillende manieren oplopen: Voor de geboorte…. Door zware hersenschudding… Oudere mensen, door herseninfarct… Niet vast te stellen is…

5 Erfelijkheid: Heel vaak krijgt iemand dus epilepsie zonder dat
hiervoor een duidelijke oorzaak aanwezig is. Dan kan erfelijke aanleg een rol spelen. Dat wil zeggen: sommige mensen hebben een grotere aanleg om epilepsie te krijgen dan anderen. Die aanleg tot het krijgen van epilepsie kan dan erfelijk zijn. Toch hoeft epilepsie over het algemeen geen belemmering te zijn om te trouwen en kinderen te krijgen. De kans dat de kinderen van iemand met epilepsie ook epilepsie krijgen, is nauwelijks groter dan de kans die iedereen heeft om epilepsie te krijgen. Als beide ouders epilepsie hebben is die kans echter wel groter.

6 Vaststellen van epilepsie:
Het eerste vermoeden van epilepsie ontstaat bij het waarnemen van een aanval. Er zijn ook aanvallen die op epilepsie lijken maar het niet zijn. Bijvoorbeeld flauwvallen of een hartaanval. Een manier om er achter te komen of iemand werkelijk epilepsie heeft, is het EEG-onderzoek. Een diskundige meet dan de elektrische activiteit in de hersenen. Een storing in die activiteit zou kunnen wijzen op epilepsie. Er worden ook andere onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld gericht op het opsporen van eventuele oorzaken.

7 Verschijnselen bij epilepsie:
Je hebt ‘gegeneraliseerde’ en ‘partiele’ epileptische aanvallen. Gegeneraliseerde aanvallen kunnen de volgende vormen aannemen: Absence (afwezigheid) of petit mal (kleine aanval). Myoclone aanval. Tonisch-clonische aanval. Tonische aanval. Atonische of kinetische aanval.

8 Bij partiele aanval worden twee typen onderscheiden:
Eenvoudige partiele aanval. Complexe partiele aanval. Aura: Aura is waarschuwing signaal van epilepsie aanval bijvoorbeeld : verandering in smaak, geur of duizelig zijn. Er is een ander soort “aura”dat verward wordt met het aura dat je bij epilepsie ziet, verschil tussen aura bij epilepsie en een aura bij paranormalen is, dat mensen met paranormale aura ‘energie velden’ van mensen kunnen lezen .

9 Soorten epilepsie: Partiele epilepsie. Gegeneraliseerde epilepsie.
Epilepsie, waarvan niet vaststaat of zij plaatsgebonden of gegeneraliseerd is. Speciale syndromen.

10 Behandelingen: Epilepsie kan op verschillende niveaus, en
in combinatie behandeld worden: Chirurgische ingreep. Medicatie. Voeding. Vagus zenuwstimulatie. Gemaakt door: Natasa, Mahalet en Sharissa


Download ppt "Presentatie Epilepsie"

Verwante presentaties


Ads door Google