De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

D E W ERELD AAN JE V OETEN : W EBQUEST Vakgebied Biotechniek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "D E W ERELD AAN JE V OETEN : W EBQUEST Vakgebied Biotechniek."— Transcript van de presentatie:

1 D E W ERELD AAN JE V OETEN : W EBQUEST Vakgebied Biotechniek

2

3 Vak / Thema: Biotechniek, wiskunde en economie, elektriciteit, ecologie Leeftijdsgroep: 3 de graad Biotechnische Wetenschappen Tijdsduur: 2x 4 uren Software: Internet, Browser, Tekstverwerker, Presentatieprogramma Omschrijving: Jullie hebben ondertussen al heel wat theoretisch en/of technische kennis over Biotechniek, Biologie, etc. opgebouwd. Misschien ben je iets minder onderlegd in een bepaald gebied. Je nieuwsgierheid kan je hier helpen. Bovendien heb je in je groep verschillende leerlingen die elk ergens goed in zijn. In volgende opdracht krijg je een taak over een installatie voor bio(gas)brandstof. Je zal tijdens die opdracht iets bijleren over bio-energie en de voor- en nadelen, over ecologie, over biobrandstoffen, over het maken van een presentatie, enz… Maar ook zal je ervaren wat het is om tegen tijdsdruk te werken en hoe je hier als team mee om kan gaan. Het verdelen van de taken, het steunen van elkaar in het goed volbrengen van de aparte taken, het aftoetsen van je eigen werk binnen het team zijn belangrijk. Ook het efficiënt verwerken van informatie uit overaanbod op het internet is een belangrijk aspect van de opdracht.

4 Opdracht: Biogasinstallatie in Herentals Jullie opdracht is de volgende: • Onderzoeken wat voor soort installatie het meest geschikt is voor Herentals (afgaande op verbruik, kosten, etc.) • Onderzoeken welke technologieën beschikbaar zijn. • Onderzoeken of het mogelijk is om zo’n installatie te plaatsen in Herentals. • De nieuwe installatie aanprijzen aan de inwoners van Herentals

5 Hierna volgen de concrete taken die moeten uitgevoerd worden. Onderstaande rolmodellen worden voorop gesteld  Projectmanagement (2p)  R&D (Research and Development) (3p)  Marketing en PR (2p)  Sales Management: Economie en Bevolking (3p) Het is en blijft de bedoeling om op het eind van de voorbereiding een volledige presentatie klaar te hebben voor de ‘klant’.

6 Projectmanagement Deze managers dragen de eindverantwoordelijkheid: Zij bewaken de voorbereiding en rapporteren aan de leraar. Zij doen aan tijdsbewaking tijdens de voorbereiding en uitvoering van de opdrachten. Zij houden het algemene overzicht. Zij beslissen (op basis van hun observaties) wanneer het tijd is voor een vergadering, en zitten die vergaderingen voor.

7 R&D (Research and Development) • Onderzoek... – Opzoeken bestaande technologieën – Op basis van gegevens Sales Management de beste oplossing zoeken •.... En Ontwikkeling – Op basis van onderzoek technologie kiezen en verder uitwerken, ook kijken naar inplanting etc!

8 Marketing en PR • Zorg ervoor dat je ingenieursbedrijf goed voor de dag kan komen. (Maak bvb een logo, spreek consistent kleurengebruik, en lettertype af, …) • Opstellen van de powerpoint presentatie • Aandacht aan lay-out besteden • Alle onderdelen evenwaardig aan bod laten komen • Stimuleren van anderen om input tijdig en op een efficiënte wijze aan jou door te geven. (bvb hoe moeten zij dit efficiënt aan jullie bezorgen, is dit reeds met een template, in een worddocument, per mail, in een leeg ppt- document, …)

9 Sales Management (Economie en Bevolking) • Onderzoeksfunctie, in dichte samenwerking met groep R&D • Onderzoeken hoeveel gezinnen (inwoners) er in Herentals zijn, en wat hun verbruik is • Op basis daarvan kan de R&D een installatie zoeken • Ook eens proberen te kijken naar kostprijs en investeringen

10 In een eerste overlegvergadering van 20 minuten (dat is niet veel!) worden: 1.De taken tussen de groepsleden verdeeld. Elke deelgroep bestaat uit minstens twee personen. 2.Het aantal minuten bepaald dat elke spreker over zijn onderdeel mag spreken. Dit is een richtlijn bij het opstellen van de informatie voor de aparte deeltaken. 3.Bepaal reeds de deelaspecten die je wil uitwerken, en hoeveel tijd deze elk zullen vragen. Daarna begint iedereen individueel aan zijn/haar taak te werken. Als je eigen taak klaar is, help je teamleden die nog niet klaar zijn. Op het einde van de taak oefen je de presentatie samen in.

11 Hieronder vind je een aantal algemene bronnen. Beperk je echter niet tot de hierbij geleverde links. Ga ook zelf op zoek. Onderwerp specifiek Voor de cijferaars: VRIND beschikbaar vooraan Voor de R&D: http://doks2.khk.be/eindwerk/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SKHK ff808081107d882601109c722c2305b2 (Haalbaarheidsstudie Kris Geraerts) http://doks2.khk.be/eindwerk/do/record/Get?dispatch=view&recordId=SKHK ff808081107d882601109c722c2305b2 http://www.energieduurzaam.be/biogas/biogasinstallatie/ http://www.palangthai.org/en/bsep/docs/BiogasTrainingOctNov2003.pdfhttp://www.palangthai.org/en/bsep/docs/BiogasTrainingOctNov2003.pdf (in het Engels)


Download ppt "D E W ERELD AAN JE V OETEN : W EBQUEST Vakgebied Biotechniek."

Verwante presentaties


Ads door Google