De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Joris Lensink Juridisch perspectief.  Crowdfunding biedt geldgevers en geldnemers de mogelijkheid om  door tussenkomst van dat platform  te participeren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Joris Lensink Juridisch perspectief.  Crowdfunding biedt geldgevers en geldnemers de mogelijkheid om  door tussenkomst van dat platform  te participeren."— Transcript van de presentatie:

1 Joris Lensink Juridisch perspectief

2  Crowdfunding biedt geldgevers en geldnemers de mogelijkheid om  door tussenkomst van dat platform  te participeren in een project

3 Geldnemer platform investering / lening Leenovereenkomst / obligatie / aandeel / rente / dividend fee

4 Bekeken vanuit de geldgever, kan crowdfunding op vier verschillende manieren plaatsvinden: 1. doneren – geld schenken voor een goed doel 2. sponsoring – ondersteunen van een project van een bedrijf of particulier, tegen een geringe (niet- financiële) tegenprestatie 3. lenen – uitlenen van geld aan een bedrijf of particulier 4. investeren – investeren in bedrijven  In Europa komen alle vormen voor.  In de Verenigde Staten bijna alleen maar donaties en sponsoring.

5  De werkzaamheden die het crowdfunding platform verricht 1. zijn gericht op het tot stand brengen van een overeenkomst tussen de geldgevers en een geldnemer. 2. hebben een bedrijfsmatig karakter omdat het crowdfunding platform hiervoor een beloning ontvangt. 3. = bemiddeling.

6  Bemiddelingsovereenkomst  bij wet geregeld  een opdracht  het tot stand brengen van een of meer overeenkomsten (de opdrachtnemer) tussen de andere partij (opdrachtgever) en een derde.

7  Bemiddelingsovereenkomst  Recht op loon / provisie  Informatieplicht  Onderzoeksplicht

8  Worden via het platform financieringen verstrekt in de vorm van leningen?  dan is sprake van opvorderbare gelden in de zin van de Wft.  Deze werkzaamheden zijn verboden zonder een ontheffing van de AFM.

9  Worden via het platform (ook) leningen verstrekt aan consumenten?  dan is sprake van krediet in de zin van de Wft.  Het crowdfunding platform bemiddelt in kredieten en deze activiteiten zijn verboden zonder vergunning van de AFM.

10  Worden via het platform investeringen gedaan in de vorm van ‘verhandelbare’ aandelen of obligaties?  dan is sprake van het doorgeven van orders van geldgevers met betrekking tot financiële instrumenten.  Daarom is sprake van het verlenen van een beleggingdienst en deze activiteit is verboden zonder vergunning van de AFM.

11  Geen Europese regelgeving  Waardoor crowdfunding vaak binnen de landsgrenzen plaatsvindt  In Amerika wel regelgeving  De Jumpstart Our Business Startups Act (‘JOBS Act’) ▪Uniforme regels voor crowdfunding in de Amerikaanse wetgeving

12  Amerika  US$ 1,6 mrd  Europa  US$ 925 mln  Terwijl Europa qua inwoneraantallen anderhalf maal zo groot is als Amerika

13  Risico’s aan deelname aan een crowdfunding platform.  onvoldoende transparantie ▪Met wie ga ik in zee? ▪En wat is de rol van het platform?  kans op wanbetaling, ▪Wat zijn de zekerheden?  onduidelijke voorwaarden ▪Wat zijn precies de afspraken?

14

15  Keesmakers haalde in drie maanden tijd € 150.000 op via Geldvoorelkaar.nl.  Maar het bedrag is uiteindelijk niet geïnd.

16  Keesmakers: "We moesten privé voor hoofdelijke aansprakelijkheid tekenen om het geld te krijgen, maar dat wilden we niet doen, omdat we bij Kees bewust voor een bv-vorm hebben gekozen”.

17

18

19  Dus:  Doe onderzoek. Vraag om alle beschikbare informatie.  Bestudeer de overeenkomst die uiteindelijk, als de crowdfunding slaagt, met de Geldnemer zal worden gesloten.  Laat je goed adviseren.

20

21

22

23

24

25

26 Kortom: Alles is mogelijk. Als je goede afspraken maakt. Laat je goed adviseren.

27 Vragen?

28 Geen vragen?

29 Dank u wel.


Download ppt "Joris Lensink Juridisch perspectief.  Crowdfunding biedt geldgevers en geldnemers de mogelijkheid om  door tussenkomst van dat platform  te participeren."

Verwante presentaties


Ads door Google