De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004."— Transcript van de presentatie:

1 Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004

2 Inleiding  Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat :  Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken  Deze steeds ernstiger zijn  Deze minder en minder beheersbaar zijn  De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd

3 Historiek van het Europees toezicht  Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93)  “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan)  Beschikking 2119/98/EEG  “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens”  Verordening 178/2002/EG (Food law)  “ verantwoordelijkheid van de producent”

4 Raadgevend comité 26 mei Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria) Salmonella Campylobacter Listeria monocytogenes E.coli O Shigella Yersinia enterocolitica

5 Raadgevend comité 26 mei Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België Salmonella Campylobacter--11 L.monocytogenes--1- S.aureus3131 B.cereus22?12 Cl.perfringens--22 E.coli O DSP--23 Totaal

6 Raadgevend comité 26 mei Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001

7 Raadgevend comité 26 mei Salmonella  Bereidingen op basis van rauwe eieren  Pluimveevlees  Varkensvlees  Melkproducten  Chocolade

8 Raadgevend comité 26 mei (1)Salmonella (screening) : 9712

9 Raadgevend comité 26 mei (2) Salmonella (screening)

10 Raadgevend comité 26 mei Campylobacter  Pluimveevlees  Varkensvlees  Rauwe melk

11 Raadgevend comité 26 mei Campylobacter (screening) : 2420

12 Raadgevend comité 26 mei Listeria monocytogenes  Rauwmelkse kazen  Vleesproducten (paté, salami, ham)  Rauwe zalm  Roomijs, boter

13 Raadgevend comité 26 mei (1) Listeria monocytogenes : 5313

14 Raadgevend comité 26 mei (2) Listeria monocytogenes

15 Raadgevend comité 26 mei E.coli O157  Rauwe melk, rauwmelkse kaas  Rundsgehakt

16 Raadgevend comité 26 mei E. coli 0 157/H7 : 3250

17 Raadgevend comité 26 mei Yersinia enterocolitica  Melk, roomijs  Varkensvlees

18 Raadgevend comité 26 mei Yersina enterocolitica : 300

19 Raadgevend comité 26 mei Vibrio parahaemolyticus  Rauwe vis  Schaaldieren

20 Raadgevend comité 26 mei Vibrio Parahemoliticus : 216

21 Raadgevend comité 26 mei Stafylococcen  Contaminatie van voedsel door manipulatie Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas

22 Raadgevend comité 26 mei Staphylococcus coagulase+ : 3175

23 Raadgevend comité 26 mei B.cereus  Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten)  Bereide schotels met vlees

24 Raadgevend comité 26 mei Bacillus cereus : 310

25 Raadgevend comité 26 mei Clostridium  Cl.perfringens: bereid vlees, sausen  Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing

26 Raadgevend comité 26 mei Clostridium botulinum (12) & perfringens (230)

27 Raadgevend comité 26 mei Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen  Hepatitis A, E  Norovirus virus  Rotavirus  Astrovirus  Calicivirus,......

28 Raadgevend comité 26 mei Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200)

29 Raadgevend comité 26 mei Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580


Download ppt "Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004."

Verwante presentaties


Ads door Google