De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Microbiologie in voeding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Microbiologie in voeding"— Transcript van de presentatie:

1 Microbiologie in voeding
Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004

2 Inleiding Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat : Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken Deze steeds ernstiger zijn Deze minder en minder beheersbaar zijn De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd

3 Historiek van het Europees toezicht
Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93) “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan) Beschikking 2119/98/EEG “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens” Verordening 178/2002/EG (Food law) “ verantwoordelijkheid van de producent”

4 Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria)
1999 2000 2001 2002 Salmonella 15774 14088 11065 10075 Campylobacter 6514 7473 7356 7354 Listeria monocytogenes 46 48 57 44 E.coli O157 47 Shigella 297 208 563 223 Yersinia enterocolitica 690 572 450 433 Raadgevend comité 26 mei 2004

5 Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België
1999 2000 2001 2002 Salmonella 25 7 21 14 Campylobacter - 1 L.monocytogenes S.aureus 3 B.cereus 2 2? Cl.perfringens E.coli O157 DSP Totaal 40 35 49 83 Raadgevend comité 26 mei 2004

6 Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001
Raadgevend comité 26 mei 2004

7 Salmonella Bereidingen op basis van rauwe eieren Pluimveevlees
Varkensvlees Melkproducten Chocolade Raadgevend comité 26 mei 2004

8 (1)Salmonella (screening) : 9712
Raadgevend comité 26 mei 2004

9 (2) Salmonella (screening)
Raadgevend comité 26 mei 2004

10 Campylobacter Pluimveevlees Varkensvlees Rauwe melk
Raadgevend comité 26 mei 2004

11 Campylobacter (screening) : 2420
Raadgevend comité 26 mei 2004

12 Listeria monocytogenes
Rauwmelkse kazen Vleesproducten (paté, salami, ham) Rauwe zalm Roomijs, boter Raadgevend comité 26 mei 2004

13 (1) Listeria monocytogenes : 5313
Raadgevend comité 26 mei 2004

14 (2) Listeria monocytogenes
Raadgevend comité 26 mei 2004

15 E.coli O157 Rauwe melk, rauwmelkse kaas Rundsgehakt
Raadgevend comité 26 mei 2004

16 E. coli 0 157/H7 : 3250 Raadgevend comité 26 mei 2004

17 Yersinia enterocolitica
Melk, roomijs Varkensvlees Raadgevend comité 26 mei 2004

18 Yersina enterocolitica : 300
Raadgevend comité 26 mei 2004

19 Vibrio parahaemolyticus
Rauwe vis Schaaldieren Raadgevend comité 26 mei 2004

20 Vibrio Parahemoliticus : 216
Raadgevend comité 26 mei 2004

21 Stafylococcen Contaminatie van voedsel door manipulatie
Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas Raadgevend comité 26 mei 2004

22 Staphylococcus coagulase+ : 3175
Raadgevend comité 26 mei 2004

23 B.cereus Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten)
Bereide schotels met vlees Raadgevend comité 26 mei 2004

24 Bacillus cereus : 310 Raadgevend comité 26 mei 2004

25 Clostridium Cl.perfringens: bereid vlees, sausen
Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing Raadgevend comité 26 mei 2004

26 Clostridium botulinum (12) & perfringens (230)
Raadgevend comité 26 mei 2004

27 Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen
Hepatitis A, E Norovirus virus Rotavirus Astrovirus Calicivirus, Raadgevend comité 26 mei 2004

28 Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200)
Raadgevend comité 26 mei 2004

29 Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580
Raadgevend comité 26 mei 2004


Download ppt "Microbiologie in voeding"

Verwante presentaties


Ads door Google