De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004."— Transcript van de presentatie:

1 Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004

2 Inleiding  Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat :  Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken  Deze steeds ernstiger zijn  Deze minder en minder beheersbaar zijn  De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd

3 Historiek van het Europees toezicht  Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93)  “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan)  Beschikking 2119/98/EEG  “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens”  Verordening 178/2002/EG (Food law)  “ verantwoordelijkheid van de producent”

4 Raadgevend comité 26 mei 20044 Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria) 1999200020012002 Salmonella15774140881106510075 Campylobacter6514747373567354 Listeria monocytogenes 46485744 E.coli O157464746 Shigella297208563223 Yersinia enterocolitica 690572450433

5 Raadgevend comité 26 mei 20045 Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België 1999200020012002 Salmonella2572114 Campylobacter--11 L.monocytogenes--1- S.aureus3131 B.cereus22?12 Cl.perfringens--22 E.coli O157--1- DSP--23 Totaal40354983

6 Raadgevend comité 26 mei 20046 Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001

7 Raadgevend comité 26 mei 20047 Salmonella  Bereidingen op basis van rauwe eieren  Pluimveevlees  Varkensvlees  Melkproducten  Chocolade

8 Raadgevend comité 26 mei 20048 (1)Salmonella (screening) : 9712

9 Raadgevend comité 26 mei 20049 (2) Salmonella (screening)

10 Raadgevend comité 26 mei 200410 Campylobacter  Pluimveevlees  Varkensvlees  Rauwe melk

11 Raadgevend comité 26 mei 200411 Campylobacter (screening) : 2420

12 Raadgevend comité 26 mei 200412 Listeria monocytogenes  Rauwmelkse kazen  Vleesproducten (paté, salami, ham)  Rauwe zalm  Roomijs, boter

13 Raadgevend comité 26 mei 200413 (1) Listeria monocytogenes : 5313

14 Raadgevend comité 26 mei 200414 (2) Listeria monocytogenes

15 Raadgevend comité 26 mei 200415 E.coli O157  Rauwe melk, rauwmelkse kaas  Rundsgehakt

16 Raadgevend comité 26 mei 200416 E. coli 0 157/H7 : 3250

17 Raadgevend comité 26 mei 200417 Yersinia enterocolitica  Melk, roomijs  Varkensvlees

18 Raadgevend comité 26 mei 200418 Yersina enterocolitica : 300

19 Raadgevend comité 26 mei 200419 Vibrio parahaemolyticus  Rauwe vis  Schaaldieren

20 Raadgevend comité 26 mei 200420 Vibrio Parahemoliticus : 216

21 Raadgevend comité 26 mei 200421 Stafylococcen  Contaminatie van voedsel door manipulatie Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas

22 Raadgevend comité 26 mei 200422 Staphylococcus coagulase+ : 3175

23 Raadgevend comité 26 mei 200423 B.cereus  Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten)  Bereide schotels met vlees

24 Raadgevend comité 26 mei 200424 Bacillus cereus : 310

25 Raadgevend comité 26 mei 200425 Clostridium  Cl.perfringens: bereid vlees, sausen  Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing

26 Raadgevend comité 26 mei 200426 Clostridium botulinum (12) & perfringens (230)

27 Raadgevend comité 26 mei 200427 Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen  Hepatitis A, E  Norovirus virus  Rotavirus  Astrovirus  Calicivirus,......

28 Raadgevend comité 26 mei 200428 Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200)

29 Raadgevend comité 26 mei 200429 Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580


Download ppt "Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004."

Verwante presentaties


Ads door Google