De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vrije Lagere Oefenschool Windekind

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vrije Lagere Oefenschool Windekind"— Transcript van de presentatie:

1 Vrije Lagere Oefenschool Windekind
HET WINDEKIND – Kinderrechtenspel deel 1: op zoek naar de verdwenen kinderrechten Vrije Lagere Oefenschool Windekind

2 Dag ! Wie ben jij? Wij zijn kinderen van Miseria. Vroeger heette ons land Paradisia. Het was er erg leuk om te wonen. Maar enkele jaren geleden werd koning Tiran baas over ons land. Hij nam al onze kinderrechten af en verstopte ze in zijn kasteel. Nu hebben we nergens nog recht op. Geen recht op verzorging, geen recht op wonen, geen recht op onderwijs, en ga zo maar voort. We hebben zelfs geen naam meer. In dit land wordt met kinderen geen rekening meer gehouden.

3 Zie je dat kasteel daar? Op die plaats verstopt koning Tiran de kinderrechten. We willen ze graag zoeken, maar durven niet. We zijn bang om gestraft te worden, misschien sluit koning Tiran ons dan wel op! Onlangs kwam hier een lieve oude man voorbij. Hij gaf ons een lijst met de te zoeken kinderrechten en wat spullen. Ik toon je de spullen en de lijst.

4 Maar er is één probleem :
Hier rechts zie je de spullen en de lijst met de te zoeken kinderrechten. Er is ook een sleuteltje bij. Dat sleuteltje past op een kistje. In het kistje zit bewijsmateriaal dat aantoont dat het vroeger anders was in dit land. Wanneer we de kinderrechten en het kistje vinden dan kan de oude man ons verder helpen, heeft hij beloofd. Maar er is één probleem : We kunnen niet lezen. Want ook het recht op onderwijs heeft de koning ons afgepakt. Ik durf het bijna niet vragen? Maar misschien kan jij ons wel helpen. Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof

5 Help de kinderen van Miseria en ga op zoek naar de 15 kinderrechten.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof Help de kinderen van Miseria en ga op zoek naar de 15 kinderrechten. Neem de weg naar het kasteel. Veel succes !

6 Je bent nu vlak bij het kasteel. Neem het trapje naar de voordeur.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof Je bent nu vlak bij het kasteel. Neem het trapje naar de voordeur.

7 Je staat voor de deur. Wat is het donker.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof Je staat voor de deur. Wat is het donker. Misschien kan je het lichtje naast de deur aandoen.

8 Neem het recht snel voor iemand je ziet.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof Knap ! Je hebt het eerste recht gevonden : Ieder kind heeft recht op een naam. Als ik een naam en een nationaliteit heb wil dat zeggen dat ik besta. Ik ben iemand. Neem het recht snel voor iemand je ziet. Het is duidelijk dat koning Tiran hier woont. Er lijkt iets onder zijn naamplaatje te zitten. Heb je iets om het plaatje los te maken?

9 Bellen is geen goed idee.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 1 Bellen is geen goed idee. Met deze sleutel zal het niet lukken. Kijk eens rond het huis. Misschien ligt er ergens een reservesleutel. Je hebt het eerste recht gevonden. Kan je de deur van het kasteel openmaken?

10 Oei, de tekstrol wordt bewaakt!
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 1 Oei, de tekstrol wordt bewaakt! Durf jij een stapje dichter zetten? Vast wel. Wat ligt daar in dat hondenhok?

11 Neem de tekstrol mee en zoek verder naar de sleutel van het kasteel.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 1 Proficiat! Je hebt het 2de recht gevonden. Dit beest heeft zo te zien wel recht op een woning. Neem de tekstrol mee en zoek verder naar de sleutel van het kasteel. Gelukt ! Neem voorzichtig de tekstrol. Probeer het beest af te leiden.

12 Klik op de sleutel om hem mee te nemen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 2 Dat is snel gevonden ! Klik op de sleutel om hem mee te nemen. Kijk even rond.

13 Gelukt! Ga stilletjes binnen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 2 Gelukt! Ga stilletjes binnen. Probeer de sleutel.

14 Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 2 Ziezo, je bent binnen. Koning Tiran heeft zijn kasteel beveiligd. Let op voor de camera. Ga langs rechts.

15 Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 2 Vreemd, die borstel! Waarom blijft hij steeds op dezelfde plaats vegen?

16 “Elk kind heeft recht op bescherming.”
Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 2 “Elk kind heeft recht op bescherming.” In Miseria denkt de koning daar blijkbaar anders over. Dit is weer een belangrijk recht. Stop de tekstrol snel weg en open de deur. Er ligt iets onder de mat ! Neem het voorzichtig weg.

17 Stop het recht weg en bekijk de foto’s van dichtbij.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 3 Knap ! Recht op familie ! De koning heeft heel wat foto’s van zijn gezin. Hij vindt zijn familie dus belangrijk. Waarom hebben de kinderen in Miseria dan geen recht om bij hun familie te zijn? Stop het recht weg en bekijk de foto’s van dichtbij. Je bent in de zitkamer. Ga op zoek naar een volgend recht.

18 Dit zijn foto’s van de koning, de koningin en hun kinderen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 4 Dit zijn foto’s van de koning, de koningin en hun kinderen. Dit leek wel een code. Misschien kan je die 2 tekens maar best onthouden. Weet je de tekens niet meer? Kijk dan nog eens. Bekijk dan de andere kant van de kamer.

19 Mooi zo ! Recht op informatie en recht op onderwijs.
Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 4 Mooi zo ! Recht op informatie en recht op onderwijs. Dat zijn er 2 in één klap. Wie niet naar school gaat, kan niet leren lezen en kan dus geen informatie opzoeken over kinderrechten. Stop de tekstrollen weg en ga naar de volgende kamer. Boeken, een computer, een tv, een krant, … aan informatie heeft de koning geen gebrek. Ik denk al te weten welk recht je hier moet zoeken. Hé, je opende zonet een geheime lade ! Klik snel op de rolletjes.

20 Een afstandsbediening ! Waar zou die voor dienen?
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Een afstandsbediening ! Waar zou die voor dienen? Bekijk het voorwerp van dichtbij. Je komt in een gang. Kijk goed voor je verder gaat. Misschien vind je in de gang iets.

21 Er staan vreemde tekens op. Sommige tekens zag je al eens een keer.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Er staan vreemde tekens op. Sommige tekens zag je al eens een keer. Probeer een teken aan te klikken.

22 Dat is al beter. Ga naar beneden.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Dat is al beter. Ga naar beneden. Je ontdekte zonet een geheime trap. Het is te donker om naar beneden te gaan. Kan je de toorts doen branden? Denk aan de code.

23 De afstandsbediening heb je meegenomen ! Die kan nog van pas komen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 De afstandsbediening heb je meegenomen ! Die kan nog van pas komen. Zou de kelderdeur op slot zijn?

24 De deur was los. Je komt in een donkere kamer.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 De deur was los. Je komt in een donkere kamer. Er is geen lichtschakelaar. Probeer de afstandsbediening.

25 Er staat ook een snookertafel.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Een vergaderzaal. Er staat ook een snookertafel. Hier ga je vast nog een aantal rechten vinden. Kijk eens achteraan.

26 Jammer, in dit doosje zitten alleen maar theezakjes.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Kijk goed rond ! Denk ook aan het kistje dat je moest zoeken. Hierin zit het bewijsmateriaal dat aantoont dat het vroeger veel beter was voor de kinderen van Miseria. Heb je het sleuteltje, dat je van de kinderen kreeg, nog op zak? Jammer, in dit doosje zitten alleen maar theezakjes. Zet de doos terug en zoek verder. In dit hoekje van de kamer zit vast ergens een recht verstopt.

27 Vind je die ketting niet vreemd. Misschien kan je die doorknippen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Zet een stapje dichter. Bekijk de flip-over. Vind je die ketting niet vreemd. Misschien kan je die doorknippen.

28 Knap! Je bent weer een stap verder. Samen ben je sterk,
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 6 Knap! Je bent weer een stap verder. Samen ben je sterk, maar wat heb je daaraan als je niet mag samenkomen. Stop de tekstrollen weg en kijk verder in de kamer. Zoek verder. Hé, in de buis zitten 2 documenten. Neem ze eruit.

29 Er ligt een kistje in de kast ! Neem een kijkje dichterbij.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 8 Er ligt een kistje in de kast ! Neem een kijkje dichterbij. Ola ! Zoveel vakjes en lades ! Zou het deurtje in het midden open kunnen. Je moet vast ergens op duwen. Mooie kast. Die is vast antiek. Kan je ze open maken?

30 Stop het recht weg en kijk verder.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 8 Fantastisch ! Je hebt zonet het bewijsmateriaal gevonden. Deze foto’s tonen aan dat het vroeger anders was in Miseria. Er is ook een tekstrol bij. Kijk snel over welk recht het gaat. Alle kinderen moeten gelijk behandeld worden: groot, klein, bruin, blank, rijk, arm, …. Koning Tiran houdt blijkbaar niet van kinderen: doos in en doos toe. Stop het recht weg en kijk verder. Neem het kistje en probeer het te openen.

31 Al spelend worden kinderen groot en leren ze heel wat!
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 9 Al spelend worden kinderen groot en leren ze heel wat! Zou koning Tiran nooit gespeeld hebben toen hij klein was? Stop het recht snel bij de andere tekstrollen en ga de zaal uit. Er staat een prachtige snookertafel in de zaal. Heb je misschien zin in in een spelletje? Dat heb jij knap gedaan ! Welk recht zou je nu gevonden hebben? Kijk snel.

32 Neem de trap terug naar boven.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 10 Neem de trap terug naar boven.

33 Welke rechten mis je nog?
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 10 Je bent terug in de gang. Welke rechten mis je nog? Ga verder op zoek.

34 Stop het recht weg. Nog 3 rechten te zoeken.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 10 Knap! Recht op voeding! Kinderen mogen geen honger lijden. Ouders die geld te kort hebben moeten geholpen worden. Stop het recht weg. Nog 3 rechten te zoeken. Hé, die ovenwant verbergt iets ! De keuken ! Hm, ruik je de pannenkoeken? Welk recht denk je hier te vinden?

35 Je staat terug in de gang. Waar kan je nu nog naartoe ? Doen maar !
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 11 Je staat terug in de gang. Waar kan je nu nog naartoe ? Doen maar !

36 Twee deuren. Kijk even welke opengaat.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 11 Twee deuren. Kijk even welke opengaat.

37 Je bent in de slaapkamer.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 11 Je bent in de slaapkamer. Kijk goed rond.

38 Ook het recht op kleding heb je gevonden. Fijn !
Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 11 Ook het recht op kleding heb je gevonden. Fijn ! Kleding is leuk, maar kleding is vooral bescherming. Zou er nog iets te vinden zijn? Misschien kan je eens een kijkje nemen in de badkamer. Stop eerst de tekstrol weg.

39 Hier wil je vast ook wel eens een badje nemen.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 12 Mooie badkamer ! Hier wil je vast ook wel eens een badje nemen.

40 Hé, een papiertje! Benieuwd of dit het recht is waar je naar zoekt.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 12 Hé, een papiertje! Benieuwd of dit het recht is waar je naar zoekt. Wanneer je ziek of gekwetst ben moet je verzorgd worden en is een troostend woord o, zo belangrijk ! Neem het recht mee en ga terug naar de traphal. Wat zit er in het kastje? Kijk of je iets kan vinden.

41 Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 13 Neem de tweede deur. Lukt het niet om de deur te openen, dan zal je op zoek moeten gaan naar een sleutel.

42 Misschien moet je de afstandsbediening nog eens gebruiken.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 13 Misschien moet je de afstandsbediening nog eens gebruiken. Je staat in een kleine kapel. Dat had je vast niet verwacht, of toch? Zoek verder.

43 Een geheim luikje verbergt de laatste tekstrol. Kijk wat er op staat.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 13 Een geheim luikje verbergt de laatste tekstrol. Kijk wat er op staat. Ieder kind heeft recht op zijn of haar eigen godsdienst. Neem het recht mee. Ga dan het kasteel uit voordat iemand je ziet.

44 Oef ! Je bent terug buiten.
Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 14 Oef ! Je bent terug buiten. Je vond de 14 kinderrechten en het koffertje met de foto’s. Zoek de kinderen.

45 Je hebt de kinderen van Miseria superblij gemaakt.
Dit spel is gedaan. Nu rest je nog 1 opdracht. Help de kinderen om de foto’s uit het koffertje bij het juiste recht te schikken. Hiervoor speel je deel 2 van het Windekind-kinderrechtenspel. Recht op : Samenkomen Spel Voeding Wonen Kleding Familie Informatie Gelijke behandeling Bescherming Onderwijs Verzorging Een naam Een eigen mening Geloof 14


Download ppt "Vrije Lagere Oefenschool Windekind"

Verwante presentaties


Ads door Google