De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?."— Transcript van de presentatie:

1 Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?

2 Wat is likeur Een drank met als basis minimaal 20 % alcohol
Toevoegingen voor de smaak en de reuk Die toevoegingen bestaan in het algemeen uit kruiden, vruchten en overige bestanddelen zoals eieren, slagroom en suiker

3 Welke likeuren zijn er zoal
Medicinale likeuren, welke door hun samenstelling geneeskrachtige werking hebben. Zie boek Maria Treben Kruidenbitters, deze hebben in het algemeen een prettige werking op de maag Fruitlikeuren, hoofdbestanddeel zijn vruchten gekookt of onbewerkt De likeuren met als hoofdbestanddeel slagroom en suiker

4 Benodigheden Om een likeur temaken hebben we in ieder geval alcohol nodig. Je kunt deze kopen als jenever, wodka, obstler en dergelijke. Deze hebben in het algemeen een percentage tussen de 30 en 60 graden alcohol. Hoe hoger de alcohol hoe beter en sneller worden de gewenste stoffen uit het product gehaald waarvan men de likeur wil maken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf stoken.

5 Stoken Ofwel destileren. In nederland waar bijna alles gedoogd wordt is het maken van alcohol toegestaan als er accijns wordt betaald. Dus zowel de hobby-brouwer als de –wijnmaker zijn in overtreding, al is het bij deze producten zo dat dit maken gedoogd wordt indien dit bestemd is voor eigen gebruik.

6 Zo moet het niet

7 Alcohol maken Er zijn meerdere manieren om zelf alcohol te maken: Fruit laten gisten, zoals druiven, appels, peren, kersen enz. Granen laten mouten, het zetmeel wordt omgezet in suikers, en dat laten gisten, zoals bier, en als basis voor jenever, whisky, wodka enz.

8 Een destillatie ketel bestaat uit 4 hoofd onderdelen: De stookketel, de kolom, de bocht, de koeler en de opvang.

9 Destileren Het grondproduct van waaruit gedestileerd wordt heeft een alcoholpercentage van 12 %. Door dit product te verwarmen tot ongeveer 70 graden, het kookpunt van alcohol die dan verdampt. Door de damp af te laten koelen druppelt deze in een opvangbak en krijgen we alcohol. In eerste instantie methyl en vervolgens het product waarvan wij likeur gaan maken, ethyl.

10 Medicinale likeuren Ofschoon de naam enigszins verwarrend is, behoren deze tot de likeuren. Ze bestaan uit alcohol en toevoeging van kruiden, het grote verschil met de bitter is dat deze in het algemeen geen suikers bevatten We beginnen met de zweedse kruiden melange van Maria Treben. Geneeskrachtig voor zowel in te nemen als voor het maken van zwachtels en dergelijke. Zie boek blz 48.

11 De kruidenbitters Het suikergehalte van deze likeuren is zeer wisselend, het alcoholgehalte van 40 tot 55%. Ik heb voor jullie een notenlikeur die ook tot de bitters behoort. Bij overtollig maagzuur een neutje en het gaat weer beter. Maar je kunt ook cola gebruiken.

12 Notenlikeur Recept Zo rond st. Jan als de noten nog zacht zijn worden deze in vieren gedeeld en overgoten met alcohol van minimaal 35 %. Verder worden kruidnagelen, kaneelschors, vanilestokje en suikers naar smaak toegevoegd. Is het alcohol percentage hoger dan wordt met de suiker ook afgekookt water toegevoegd. En dan laten staan, ongeveer in totaliteit 6 weken tot 3 maanden op een donkere plaats.

13 De fruitlikeuren Deze likeuren hebben een suikergehalte van 25 tot 35% en een alcoholgehalte van 25 tot 30%. Hiervoor kunnen bijna alle fruit en groente gebruikt worden. Voor de zelfdoener is dit het eenvoudigst om zelf te maken. Bekende likeuren uit oma s tijd zijn de boerenjongens.

14 Fruitlikeuren nr. 2 Limoncello, italiaans gemaakt van 50% alcohol, de dunne schil van enkele citroenen of limoenen, met suiker en eventueel met afgekookt water. Koud toegevoegd krijg je de troebel.

15 Fruitlikeuren nr. 3 Tamme kastanje likeur, zoals de naam zegt worden hiervoor de tamme kastanje gebruikt. In tegenstelling tot de overige fruitlikeuren wordt deze van te voren gekookt en ontdaan van de schil en het velletje. Daarna wordt de alcohol toevoegd en na 3 tot 4 weken afgeheveld en gefilterd en gesuikerd.

16 Fruitlikeuren nr. 4 De rode bessen likeur met witte bessen en blauwe bessen, voorhet overige hetzelfde procedee.

17 Fruitlikeuren nr. 5 Zwarte bessenlikeur samen met rode bessen, waarbij weer dezelde precedure wordt gevolgd.

18 Fruitlikeuren nr. 6 Mirabellen likeur.
Hierbij worden de gewassen en goedrijpe mirabellen overgoten met alcohol en dit mengsel wordt 4 a 5 weken in in donkere kast bewaard en regelmatig geschud.

19 Eau de vie of grappa Als ik een wijn heb die niet voldoet aan de verwachting dan wordt die gestookt, al naar gelang mijn behoefte naar 40 tot 50 % of naar 70 a 80. Hoger lukt mij niet met mijn systeem. Al mijn likeuren zijn gemaakt van deze grappa cq eau de vie.

20 Smakelijk


Download ppt "Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?."

Verwante presentaties


Ads door Google