De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels."— Transcript van de presentatie:

1 Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels wijngebieden zijn te vinden, halen wij voornamelijk onze wijnen uit Frankrijk , Spanje, Italië, Duitsland, Chili, Zuid Afrika, Californië en Australië. De wijnkenners hebben het vaak over de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Dat komt met name omdat de overige wijnlanden veel later begonnen zijn met het maken en verhandelen van wijn. Hoewel er op veel continenten inmiddels wijngebieden zijn te vinden, halen wij voornamelijk onze wijnen uit Frankrijk , Spanje , Italie, Duitsland, Chili, Zuid Afrika, Californie en Australie. De wijnkenners hebben het vaak over de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italie. Dat komt met name omdat de overige wijnlanden veel later begonnen zijn met het maken en verhandelen van wijn.

2 Frankrijk Rood, wit of rosé van goedkoop tot extreem duur, Frankrijk heeft het allemaal! Nergens zijn de natuurlijke omstandigheden om wijn te maken zo ideaal. De bodem, het klimaat en diversiteit aan druivenrassen te over. Van het koele noorden met zijn kalkrijke bodem in de Champagnestreek, het milde zeeklimaat in Bordeaux tot de zonnige Provence. Al ruim voor de christelijke jaartelling zijn de Fransen begonnen met het perfectioneren van de wijnbouw. Zij weten precies welke druiven op welke bodem en in welk klimaat aangeplant dienen te worden. Frankrijk is WIJN, het is in de cultuur verankerd. In ons gevorderden E-Learning programma gaan we dieper in op de verschillen in regio’s. Rood, wit of rosé van goedkoop tot extreem duur, Frankrijk heeft het allemaal! Nergens zijn de natuurlijke omstandigheden om wijn te maken zo ideaal. De bodem, het klimaat en diversiteit aan druivenrassen te over. Van het koele noorden met zijn kalkrijke bodem in de Champagnestreek, het milde zeeklimaat in Bordeaux tot de zonnige Provence. Al ruim voor de christelijke jaartelling zijn de Fransen begonnen met het perfectioneren van de wijnbouw. Zij weten precies welke druiven op welke bodem en in welk klimaat aangeplant dienen te worden. Frankrijk is WIJN, het is in de cultuur verankerd. In ons gevorderden E-Learning programma gaan we dieper in op de verschillen in regio’s.

3 Spanje Spanje heeft de meeste hectaren wijngaarden van de “grote drie” maar produceert vanwege de enorme droogte minder liters wijn dan Frankrijk en Italië. Spanje heeft de laatste decennia een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Klassieke kleine wijnboeren hebben plaats gemaakt voor moderne professionele wijnbedrijven. Het land loopt voorop voor wat betreft technologieën en innovaties. De wijnen worden gemaakt van zowel internationaal bekende druivenrassen als van typische Spaanse druivenrassen. Spanje heeft de meeste hectaren wijngaarden van de “grote drie” maar produceert vanwege de enorme droogte minder liters wijn dan Frankrijk en Italië. Spanje heeft de laatste decennia een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Klassieke kleine wijnboeren hebben plaats gemaakt voor moderne professionele wijnbedrijven. Het land loopt voorop voor wat betreft technologieën en innovaties. De wijnen worden gemaakt van zowel internationaal bekende druivenrassen als van typische Spaanse druivenrassen.

4 Italië Net als Frankrijk en Spanje heeft Italië een enorme wijntraditie. Van de Noordelijke gelegen Alpen tot het diepe zuiden vind je nagenoeg alle internationaal bekende druivenrassen, maar Oenotoria (“wijnland” zoals de oude Grieken Italië noemden) produceert fantastisch mooie wijnen van oorspronkelijke druivenrassen. Te denken aan: Nebiolo uit de streek van Barolo en Sangiovese uit Toscane. De allerbeste Italiaanse wijnen krijgen de kwalificatie Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Je hebt dan echt iets moois! Net als Frankrijk en Spanje heeft Italië een enorme wijntraditie. Van de Noordelijke gelegen Alpen tot het diepe zuiden vind je nagenoeg alle internationaal bekende druivenrassen, maar Oenotoria (“wijnland” zoals de oude Grieken Italië noemden) produceert fantastisch mooie wijnen van oorspronkelijke druivenrassen. Te denken aan: Nebiolo uit de streek van Barolo en Sangiovese uit Toscane. De allerbeste Italiaanse wijnen krijgen de kwalificatie Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Je hebt dan echt iets moois!

5 duitsland Duitsland gebruikt niet de internationaal geprezen druivenrassen zoals Chardonnay, Merlot. Opvallend genoeg zijn het uitsluitend “eigen” rassen zoals Riesling en Grauburgunder. Deze druiven zijn beter beschermd tegen nachtvorst. Door de steile ligging van de wijngaarden kan de zon er ook beter bij. Je komt hier geen plukmachines tegen, vrijwel alles wordt handmatig geplukt. Voor de allermooiste wijnen moet je naar de regio Rheingau, hier vind je fabelachtige Rieslings. Voornamelijk in Baden (dicht bij de Franse Alsace) worden rode wijnen verbouwd. Met als voornaamste druif de Spätburgunder (=pinot noir) Kortom Duitsland heeft voor elk wat wils. Duitsland gebruikt niet de internationaal geprezen druivenrassen zoals Chardonnay, Merlot. Opvallend genoeg zijn het uitsluitend “eigen” rassen zoals Riesling en Grauburgunder. Deze druiven zijn beter beschermd tegen nachtvorst. Door de steile ligging van de wijngaarden kan de zon er ook beter bij. Je komt hier geen plukmachines tegen, vrijwel alles wordt handmatig geplukt. Voor de allermooiste wijnen moet je naar de regio Rheingau, hier vind je fabelachtige Rieslings. Voornamelijk in Baden (dicht bij de Franse Alsace) worden rode wijnen verbouwd. Kortom Duitsland heeft voor elk wat wils.

6 Chili Ingeklemd tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan heeft, het langste wijnland ter wereld, Chili de meest gunstige omstandigheden voor wijnbouw. Overdag is het zonnig en s ’nachts koelt het flink af en dankzij de Andes is er voldoende smeltwater. Europese Chateau eigenaren zoals Rothschild (premier Cru de Bordeaux) en grote wijnhuizen zoals Torres uit Spanje, zijn inmiddels overtuigd van de kwaliteit en overvloed van het Chileense klimaat en de bodem. Anders dan Europa is hier geen wetgeving die bepaalt welke druiven wel en welke druiven niet aangeplant mogen worden. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de Cabernet Sauvignon uit Central Valley “kanker” remmend is. Ingeklemd tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan heeft, het langste wijnland ter wereld, Chili de meest gunstige omstandigheden voor wijnbouw. Overdag is het zonnig en s ’nachts koelt het flink af en dankzij de Andes is er voldoende smeltwater. Europese Chateau eigenaren zoals Rothschild (premier Cru de Bordeaux) en grote wijnhuizen zoals Torres uit Spanje, zijn inmiddels overtuigd van de kwaliteit en overvloed van het Chileense klimaat en de bodem. Anders dan Europa is hier geen wetgeving die bepaalt welke druiven wel en welke druiven niet aangeplant mogen worden. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de Cabernet Sauvignon uit Central Valley “kanker” remmend is.

7 Zuid afrika Wat voor Chili geldt, geldt ook in mindere mate voor Zuid Afrika. Welles waar een ander continent, maar de Zuid Afrikaanse wijnen kunnen zich uitstekend meten met de betere wijnen uit Europa. Waar Europese wijnboeren aan strenge regels gebonden zijn, mogen ze in Zuid Afrika doen en laten wat ze willen. Wil je zeker zijn van een goede wijn, kies dan een wijn met een speciaal zegel om de hals. Deze zijn gecertificeerd door verschillende instanties. Veruit het bekendste wijngebied is Stellenbosch. Wat voor Chili geldt, geldt ook in mindere mate voor Zuid Afrika. Welliswaar een ander continent, maar de Zuid Afrikaanse wijnen kunnen zich uitstekend meten met de betere wijnen uit Europa. Waar Europese wijnboeren aan strenge regels gebonden zijn, mogen ze in Zuid Afrika doen en laten wat ze willen. Wil je zeker zijn van een goede wijn, kies dan een wijn met een speciaal zegel om de hals. Deze zijn gecertificeerd door verschillende instanties. Veruit het bekendste wijngebied is Stellenbosch.

8 Australië Door de extreme warmte is wijnbouw alleen mogelijk langs de zuid- en oostkust. Hier gaan de wijnboeren met irrigatie de droogte te lijf. Barossa Valley vormt het hart van de Australische wijnbouw. Australië dankt haar wijnbouw aan de Engelsen. In 1788 plantte kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken in de buurt van Sydney. Bijna 40 procent van de Australische wijnen is wit. Druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling en Sémillon zijn bekende druiven voor de wijnbouw. Iets meer dan 60 procent is rood, hier komen we voornamelijk Shiraz tegen, maar ook Cabernet en Merlot. Door de extreme warmte is wijnbouw alleen mogelijk langs de zuid- en oostkust. Hier gaan de wijnboeren met irrigatie de droogte te lijf. Barossa Valley vormt het hart van de Australische wijnbouw. Australië dankt haar wijnbouw aan de Engelsen. In 1788 plantte kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken in de buurt van Sydney. Bijna 40 procent van de Australische wijnen is wit. Druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling en Sémillon zijn bekende druiven voor de wijnbouw. Iets meer dan 60 procent is rood, hier komen we voornamelijk Shiraz tegen, maar ook Cabernet en Merlot.

9 Californië In Californië worden uitstekende wijnen geproduceerd; in de ca 2700 wijnkelders wordt 90 procent van alle wijn uit de USA gemaakt. In Napa Valley kun je met een 'wijntrein' een traject van 50 kilometer afleggen en zo de bekende wijngaarden en boerderijen bezoeken. Een topwijn is de Napa Valley Chardonnay, maar ook de wijnen uit de Beringer wijngaarden zijn uitstekend. September is de beste maand voor wijnliefhebbers. In die maand worden er diverse wijnfestivals en evenementen georganiseerd. In Californie worden uitstekende wijnen geproduceerd; in de ca wijnkelders wordt 90 procent van alle wijn uit de USA gemaakt. In Napa Valley kun je met een 'wijntrein' een traject van 50 kilometer afleggen en zo de bekende wijngaarden en boerderijen bezoeken. Een topwijn is de Napa Valley Chardonnay, maar ook de wijnen uit de Beringer wijngaarden zijn uitstekend. September is de beste maand voor wijnliefhebbers. In die maand worden er diverse wijnfestivals en evenementen georganiseerd.

10 OPDRACHT OPDRACHT In het kort heb ik je meegenomen door de belangrijkste wijn regio’s. Vergeet niet er zijn er nog veel meer!! In de gevorderden training nemen ik je graag verder mee door diverse fantastische wijnlanden en geef ik graag meer informatie. Opdracht: 1) Vindt een partner/maatje waarmee je samen een wijnproeverij organiseert voor vrienden en/of kennissen. Laat minimaal 12 wijnen proeven! Tijdens onze workshop “Weet van Wijn” komen verschillende wijnlanden aanbod. Kijk voor het actuele programma op onze website!


Download ppt "Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels."

Verwante presentaties


Ads door Google