De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen."— Transcript van de presentatie:

1 Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen

2 Wat we doen: De ontwikkeling bevorderen van woongroepen van senioren;
Initiatiefgroepen adviseren en bijstaan bij hun plannen; Waar nodig lid-groepen adviseren en bijstaan over allerlei onderwerpen; Politieke en bestuurlijke besluitvorming over gemeenschappelijk wonen beïnvloeden; Deelnemen in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van gemeenschappelijk wonen.

3 Wat we niet doen: Zelf nieuwe woongroepen opzetten;
Woonprojecten bouwen; Architectuur-ontwerpen leveren; Architectuur-ontwerpen beoordelen, anders dan op geschiktheid voor ouderen; Zorg leveren of organiseren.

4 + 350 woongroepen van ouderen zijn lid
Zo’n 50 initiatiefgroepen zijn lid We bestaan al meer dan 30 jaar + 350 woongroepen van ouderen zijn lid We hebben ons eigen kwartaal- blad: Er zijn tekenen dat zelfs de politiek ons serieus neemt!

5 Waarom gemeenschappelijk wonen van ouderen?
Ouderen moeten noodgedwongen steeds langer in hun eigen huis blijven wonen; Ze moeten steeds meer zelf voorzien in allerlei (dagelijkse) behoeften; Hun huis is vaak te groot en/of onvoldoende aangepast of aanpasbaar; Ze hebben meer en meer kleinschalige hulp en bijstand nodig; Er is een toenemend risico op vereenzaming.

6 Wat levert gemeenschappelijk wonen je op?
Een comfortabel, goed aangepast huis dichtbij openbaar vervoer, winkels en voorzieningen met rondom zelfgekozen buren; Dagelijks in verbondenheid naar elkaar omkijken; Wederzijdse bereidheid en betrokkenheid om elkaar te helpen en bij te staan; Een goede gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten en voor allerlei soorten activiteiten; Mogelijkheid voor allerlei collectieve regelingen, afspraken, overeenkomsten, ed.; … en nog veel meer!

7 … in allerlei vormen: Van flatgebouwen tot eengezinswoningen
Sociale huur, vrije huur, eigendom, of gemengd Woonoppervlak van klein tot groot Gemengd, of voor speciale groepen Met veel of weinig gemeenschappelijke activiteiten … en zo voort … Zeker weten: er is iets bij voor iedereen!

8 Een paar voorbeelden:

9 Een paar voorbeelden:

10 Hoe pak je dat nou aan? Hoe kom je in zo’n woongroep?

11 1: je aanmelden bij een bestaande groep
Vind een groep naar je zin, en meld je aan als belangstellende Doorloop de toelatingsprocedure Wacht op een plaats, en doe intussen mee met de groep Er is een plek: verhuizen! Doorlooptijd: is afhankelijk, maar kan zomaar oplopen tot een paar jaar… Begin ermee als je nog onder de 60 bent!

12 2: zelf oprichten!! Verzamel een groepje gelijkgestemden
Praat, praat, praat, praat… Steek veel energie in groepsvorming Zet alle ideeën en mogelijkheden op papier Kies: ga je zelf financieren, Of: ga je in zee met een corporatie Denk na over maximale investering Zet een hulplijn in! Benader meerdere architecten Kies een ontwerp Regel financieringen Ga door VO en DO processen Ga bouwen! Inventariseer de corporaties Kijk wat ze zoals doen Ga het gesprek aan Leg uit dat dit win-win kan zijn! Bespreek de mogelijkheden Laat je niet intimideren Laat je niet in de luren leggen Vraag advies bij de LVGO!

13 HULP kun je – misschien – verwachten van:
De LVGO. Uiteraard, daar zijn we voor! Professionals. Belangrijk als je zelf wilt bouwen. Kost geld. De Rijksoverheid. Door overheids-maatregelen is gemeenschappelijk wonen welhaast een noodzaak. Dus…. Nee, helaas, de rijksoverheid stimuleert en ondersteunt NIETS…. De provincie. Die kan het groepswonen bijv ondersteunen door souplesse in regelgeving, en subsidiebeleid. Woningcorporaties. Het ís moeilijker geworden, maar hier liggen grote kansen! Besef dat het voordelen oplevert, en draag bij aan deze maatschappelijke ontwikkelingen. De Gemeente. Kan vrij veel doen, bijv in de sfeer van regelgeving, beleid, taakstelling aan corporaties, leegstaande panden, subsidies, enz.

14 KORTOM: Te weinig stimulansen Te ver van openbaar vervoer Dure aanpassingen … en meer … Een ongeschikt huis Nergens meer bij horen Veel te groot geworden Niet meer bij te houden Af en toe hulp nodig Te ver van winkels ed. Geen contact met je buren Vereenzaming Dingen die je niet meer kunt … kun je vóór zijn als je TIJDIG nadenkt over de kansen en mogelijkheden van WONEN IN EEN SENIORENWOONGROEP!

15


Download ppt "Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen."

Verwante presentaties


Ads door Google