De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Wet maatschappelijke ondersteuning. Wat is de Wmo? De Wmo helpt om dingen te doen die je door je beperking niet alleen kunt. Bij voorbeeld: Bij het.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Wet maatschappelijke ondersteuning. Wat is de Wmo? De Wmo helpt om dingen te doen die je door je beperking niet alleen kunt. Bij voorbeeld: Bij het."— Transcript van de presentatie:

1 De Wet maatschappelijke ondersteuning

2

3 Wat is de Wmo? De Wmo helpt om dingen te doen die je door je beperking niet alleen kunt. Bij voorbeeld: Bij het huishouden Bij vervoer En vanaf 2015 ook bij begeleiding of dagbesteding

4 Wmo In 2015 verandert dat: De regering betaalt niet meer, maar de gemeente waar je woont. Dan heet het niet meer bijzondere zorg (AWBZ), maar maatschappelijke ondersteuning: Wmo. Iedereen die hulp nodig heeft bij het zelfstandig wonen, moet naar de gemeente, naar het Wmoloket of het sociaal wijkteam. Het Wmoloket is meestal in het gemeentehuis.

5 Wat verandert er? De gemeente gaat uit van jouw zelfstandigheid Als je hulp nodig hebt, ga je eerst naar familie en vrienden En naar voorzieningen die er in jouw woonplaats of wijk al zijn Pas daarna kun je voor ondersteuning bij Odion terecht De kans bestaat dat je minder ondersteuning krijgt, want er is ook minder geld 5

6 Eigen kracht 6 Eigen kracht betekent: wat kun je zelf? De gemeente vraagt ook wat je zelf kunt doen. Kan iemand je helpen om dat te vertellen? Ken je mensen in de buurt of in de familie die kunnen helpen. Wie let er op of alles goed gaat? Weet je wat je zelf kan doen? Ben je trots op wat je zelf kunt? Weet je waar je hulp bij nodig hebt? Kun je ook vertellen wat er niet goed gaat?

7 Gesprek met de gemeente Het gesprek met de mevrouw of meneer van de gemeente doe je het liefste thuis. Het is goed om dat met iemand samen te doen. De gemeente vraagt van alles, ook wat je zelf kunt.

8 Gesprek met de gemeente De meneer of mevrouw van de gemeente beslist samen met jou wat er gaat gebeuren. De begeleiding kan het zelfde blijven, maar kan ook veranderen: – De begeleiding van Odion kan minder uren worden. – De begeleiding helemaal of voor een deel door een vrijwilliger gegeven worden – De begeleiding of de dagbesteding kan ergens anders, via een andere instelling aangeboden worden.

9 Wanneer gaat dat gebeuren? Het gebeurt pas na 1 januari 2015. Praat er alvast over met je begeleider of familie.

10 Afsluiting van de bijeenkomst Door Ineke Annen 23 juni is er nog een bijeenkomst over de Wmo. Odion gaat Wmo nieuwsfitsen versturen met informatie over de Wmo. Begeleiders gaan keukentafel- gesprekken met cliënten voorbereiden.


Download ppt "De Wet maatschappelijke ondersteuning. Wat is de Wmo? De Wmo helpt om dingen te doen die je door je beperking niet alleen kunt. Bij voorbeeld: Bij het."

Verwante presentaties


Ads door Google