De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat."— Transcript van de presentatie:

1

2  Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat koemelk allergie  Hoe vaak komt koemelk allergie voor  Bij wie komt koemelkallergie voor?  Welke verschijnselen zijn er?  Hoe wordt de diagnose gesteld  Door wie wordt de diagnose gestel  Werkvorm koemelk allergie

3  Koemelkallergie  Kippenei - allergie  Allergie over pinda’s en peulvruchten  Allergie voor noten  Tarwe – allergie en glutenintolerantie  Lactose – intolerantie  Overgevoeligheid voor vis, schaal- en schelpdieren  Intolerantie voor biogene aminen en histaminevrijmakers

4  Voedselovergevoeligheid kan ontwikkeld worden door bestandsdelen uit voedingsmiddelen.  Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle overgevoelige reactie op voedsel

5  Voedselallergie: abnormale reactie van het lichaam op voedsel. Hierbij speelt het afweer immuunsysteem een rol.  Voedselintolerantie: is een abnormale reactie op voedsel, hierbij is het afweersysteem niet betrokken.  Voedselaversie: is een ongewenste reactie op voedsel die veroorzaakt wordt door emoties

6  Melk is een belangrijke bron van de vitamines A, B2, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, ma gnesium en zink. Melk bevat ook eiwit, vet en koolhydraten in de vorm van melksuikers. Deze geven melk een wat zoete smaak.  Sojamelk is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten en soja-olie gemaakt. Soja en vooral soja-olie bevat veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet is goed voor de gezondheid.

7  Heftige reactie op melk waarbij het afweersysteem betrokken is  Koemelk bevat allergenen, de belangrijkste is bèta lactoglobuline  Komt meest voor bij baby's die voeding doormiddel van een fles krijgen  Er is meestal sprake van erfelijkheid  De oorzaak van koemelkallergie bij zuigelingen is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn  Het lichaampje ziet de melkdeeltjes als vreemde indringers daar in tegen wordt er afweerstoffen gemaakt.

8 Vroeger werd koemelkallergie beschouwd als een ziekte die zelden voorkwam. Later deed men onderzoek in Nederland, toen bleek dat er 2 tot 6 procent van de zuigelingen de allergie hadden. Naar mate de zuigelingen groeien neemt de allergie af. Het komt voor dat na zes maanden dat de zuigelingen geen last meer hebben van de allergie.

9  Huidklachten (eczeem)  Maag en darm klachten (braken, diarree, obstipatie en kolieken Koliekpijn is hevige pijn die ontstaat ten gevolge van een verkramping )  luchtwegen klachten zoals ontstekingen neusslijmvlies en astma of bronchitis (meer bij oudere kinderen en volwassenen )

10

11

12 De diagnose wordt vastgesteld door de arts.  Stap 1: Eliminatie De eerste stap is het elimineren (weglaten) van koemelkallergie uit uw dieet of dat van uw baby.  Stap 2: Evaluatie Na 4 weken gaat u met uw baby opnieuw naar uw arts.  Stap 3: Provocatie Als de klachten van de zuigeling verdwenen zijn, dan zal de arts besluiten om uw kind een klein beetje koemelk te geven. Dit wordt een provocatietest genoemd. Komen de klachten weer terug? Pas dan weten u en uw arts zeker dat uw kind koemelkallergie heeft.

13 Voor een zuigeling is de dagrantsoen eenvoudig. De zuigelingen drinken over het algemeen melk, in geval van koemelkallergie zou de zuigeling sojamelk kunnen drinken. Tussen de 4e en de 6e maand kun je beginnen met oefenhapjes geven. De voedingsmiddelen dienen gepureerd te worden. Voedingsmiddelen die de zuigeling mag zijn:  Fruit  Groente en soms vlees  Aardappelen

14 Uw kind maakt in de eerste jaren van zijn of haar leven een snelle ontwikkeling door: van een hulpeloze baby tot een uniek persoon, met een eigen wil. Samen met de GGD volgen wij de ontwikkeling van uw kind! Totdat uw kind 4 jaar is wordt het kind verwacht bij het het consultatiebureau. Daarna zijn de onderzoeken op school. In die vier jaar is het mogelijk dat de GGD een verwijzing stuurt naar de huisarts voor verdere onderzoeken.

15

16 Donker A. Voedselallergie,2000, Tirion uitgever. https://www.ggdtwente.nl/home/kinderen/wat-doen-we-voor-u Hartman. E.e.a. Mens en voeding, 2006, Herzienedruk, HB- Uitgevers http://www.koemelkallergie.nl/wat-kan-ik-doen/hoe-weet-de- arts-dat-mijn-kind-koemelkallergie-heeft/stap-3-provocatie http://www.loversoffood.nl/author/angela/ http://wij.nl/baby-info-eten-drinken/artikel/de-eerste-vaste- hapjes


Download ppt " Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat."

Verwante presentaties


Ads door Google