De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Huurachterstallen Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Huurachterstallen Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede."— Transcript van de presentatie:

1

2 Huurachterstallen

3 Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede

4 Waarom? Onze klanten op gepaste wijze begeleiden en ondersteunen. Inzetten op woonzekerheid Artikel 8 van het kaderbesluit: Huurder is verplicht de huur te betalen voor de 10 e van de maand.

5 Wanneer? Huurder verplicht de huur te betalen voor de 10 e van de maand. Procedure huurachterstallen wordt elke maand rond de 15 e opgestart.

6 PROCEDURE HUURACHTERSTALLEN

7 Stap 1 - controle Iedere maand omstreeks de 15 e van de maand start de procedure huurachterstallen. Nagaan wie wel, of niet correct betaald heeft.

8 Stap 2 – Rappel 1 Geen huur of een onvolledig bedrag betaald in de eerste maand. eerste rappelbrief. Er wordt vriendelijk verzocht om binnen de 5 dagen het verschuldigd bedrag te betalen. Tevens wordt vermeld dat het OCMW op de hoogte wordt gebracht. Wanneer de huurder dit niet wil, moet hij dit schriftelijk laten weten aan DE ARK.

9 Stap 3 – Rappel 2 Na 5 dagen/einde maand: Controle of het verschuldigd bedrag reeds vereffend werd. Tweede maand op rij een huurschuld? Saldo hoger dan 500 euro? > Tweede rappel. Het OCMW wordt per mail op de hoogte gebracht van de huurschuld. Vermelding van de administratie kost (12,50 euro). Als er geen openstaand saldo meer is, wordt het dossier afgesloten en geklasseerd.

10 Stap 4 – Aangetekende aanmaning 3 e maand op rij achterstal? > Er wordt een laatste brief gestuurd. Deze brief wordt aangetekend en per gewone post verstuurd. Voor de laatste keer wordt gevraagd het openstaand saldo te betalen en dit voor het einde van de maand. Opnieuw wordt het OCMW op de hoogte gebracht.

11 Stap 5 Wanneer er voor het einde van de maand geen betaling wordt gedaan en er wordt geen contact opgenomen met DE ARK, wordt het dossier doorgestuurd naar een advocaat. Deze zorgt ervoor dat er een gerechtelijke procedure wordt opgestart bij de Vrederechter. Vanaf het ogenblik dat het dossier wordt doorgestuurd naar een advocaat, kunnen er op DE ARK geen betalingsafspraken meer gemaakt worden. De huurder moet dan naar de zitting gaan om daar eventueel tot een regeling te komen.

12 Opstart gerechtelijke procedure op het vredegerecht Vonnis huurverbreking Vonnis met betalingsafspraak

13 Vonnis huurverbreking Dossier wordt overgemaakt aan de deurwaarder voor betekening, uitvoering en invordering. Huurders moeten effectief de woning verlaten. EINDE

14 Vonnis met betalingsafspraak Huurder krijgt nog een kans van de vrederechter. Dossier wordt overgemaakt aan de deurwaarder voor betekening, uitvoering en invordering. Er worden opnieuw betalingsafspraken gemaakt. Niet nageleefd? Als nog naar de deurwaarder, nieuwe gerechtelijke procedure.

15 Mogelijke tussenstap Tijdens iedere stap in het proces is het mogelijk om een betalingsafspraak te maken. DE ARK hiervoor contacteren. Maandelijks worden deze betalingsafspraken opgevolgd.

16


Download ppt "Huurachterstallen Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede."

Verwante presentaties


Ads door Google