De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’

Verwante presentaties


Presentatie over: "EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’"— Transcript van de presentatie:

1 EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’

2 Voorbeelden ‘Als kinderen andere wegen gaan’ van Margriet van der Kooi en Wim ter Horst. Blz 108: zoon verbiedt zijn ouders uit de bijbel te lezen als de kleinkinderen logeren. Blz. 132: een kerkelijke actieve jongen haakt af als hij gaat studeren. Blz. 135: de vader die zich afvraagt wat hij heeft fout gedaan

3 Afhakers Wat doet het met u als uw kind, een familielid, of medekerkgangers afhaken? - Boos? - Verdrietig? - Schuldgevoelens? - Onverschillig? - Of anders?

4 Vragen Nu er zoveel mensen afhaken, wat zijn dan uw vragen aan - De afhakers - De kerk - God?

5 Risico’s Jongens + geen goede sfeer in de kerk(diensten) + geen vrienden in de kerk + rijkdom + laag IQ of juist hoog IQ= een optelsom om af te haken Psychische problemen verhogen de kans om af te haken Niet goed functionerende gezinnen Niet goed mee kunnen komen (in meer opzichten) Geen behoefte hebben aan luisteren, praten, lezen (de kerkelijke sociale vaardigheden) en wel aan doén, kijken, consumeren (dat is er niet in de kerk)

6 Onze cultuur bevordert afhaken Rijkdom (andere vrijetijdsbesteding) Individualisme / authentiek willen zijn / eigen keuzes maken Scholing emancipeert (partnerkeus, beroepskeus, geloofskeus) Weinig vaste structuren (in hotelgezinnen bijna geen geloofsopvoeding) Instituten hebben gezag verloren (mediacratie)

7 Worstelen Sommige afhakers zijn eigenlijk twijfelaars - Ze kunnen niet geloven dat de bijbel waar is (typisch voor de moderne tijd) - Ze zijn teleurgesteld in God (Asaf, Elia, Johannes de Doper, Judas, Thomas) - Ze weten niet of ze willen geloven, zich willen verbinden (Demas)

8 Bijbelteksten Er zijn bemoedigingen te over dat het werk van God doorgaat. Bijvoorbeeld 1 Sam. 3 Er zijn ook waarschuwingen: Luc. 7:23, 1 Tim.4:1 en dringende oproepen 1Tim. 4:16 Luk. 15: een verloren zoon en een barmhartige Vader

9 Geloven zonder kerk/ gemeente? Vraag het de vervolgde christenen! In welke richting bewegen buiten-kerkelijke mensen zich? Bij God vandaan of naar God toe? De eerste generatie afhakers is cultuurchristen, de tweede is het geloof kwijt en de derde ook de moraal. Misschien kunnen mensen zonder kerk, maar de kerk kan niet zonder mensen. Geloven is niet alleen halen maar ook brengen.

10 Wat doet de kerk voor het dorp/ de wijk? - is de kerk burcht, reddingsboot, oase? - Wees present in het dorp/ de buurt: - Contact met de basisschool - Meedoen met sommige dorps/ buurtactiviteiten - Nodig het dorp / de buurtvoor sommige kerkdiensten uit - Signaleer noden - Biedt gelegenheid om het geloof te verkennen (voor kinderen, jongeren, ouderen) - Bidt voor het dorp / de buurt

11 Wat doet de kerk voor afhakers? Let op de achterdeur van de kerk! (Bijv. tel niet alleen de catechisanten die er zijn maar ook die er hadden kunnen zijn.) Zet de ‘bezemwagen’ in: een gespreksgroep voor de twijfelaars van 25-35. Blijf trouw en hartelijk in het bezoekwerk, niet alleen bij 65plussers.

12 Als uw kinderen afhaken Tekorten zijn er altijd – wie leeft geloof, hoop en liefde volmaakt voor? Als u uw best gedaan hebt in liefde, bent u niet schuldig. Geen: ‘Had ik toen dit maar…’ gevoelens. Blijf niet zeuren en aandringen bij afhakers. Bewaar de kleine vrede. Blijf wel uzelf en laat u niet meenemen door de kinderen die afhaken. Wordt niet bitter. God is er ook nog!

13 Hoop De bisschop zei tegen Monica: Een kind van zoveel tranen kan niet verloren gaan! - blijf verwachtend bidden - een kind dat u in bewaring geeft bij God, kunt u gemakkelijker loslaten


Download ppt "EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’"

Verwante presentaties


Ads door Google