De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen."— Transcript van de presentatie:

1 Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen

2 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 2 van 12 | Wat is de afdeling Psychiatrie & Psychologie? De afdeling komt voort uit het St. Johannes de Deo Ziekenhuis dat in 1971 in de nieuw gebouwde wijk Overvecht werd geopend Het stond bekend als de PAAZ Overvecht Sinds de fusie van het St Antonius ziekenhuis en Mesos bestaat de afdeling Psychiatrie & Psychologie dus ook binnen St Antonius

3 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 3 van 12 | Wat doet de afdeling Psychiatrie & Psychologie? (1/4) Psychiatrische opnames Mensen kunnen (acuut) worden opgenomen die zeer ernstig in de war zijn, realiteit en fantasie niet of moeilijk kunnen scheiden. Mensen die soms dingen zien of horen die wij niet zien of horen. Of mensen die zo somber zijn dat ze van plan zijn een eind aan hun leven te maken. Ook mensen die heel veel verschillende en heftige angsten hebben. Psychiatrische klachten in combinatie met lichamelijke ziekten Soms zijn het ook mensen die en ernstig lichamelijk ziek zijn en ook psychische problemen hebben, die komen op de Psychiatrische Medische Unit Acute psychiatrie (intensive care psychiatrie) Op de psychiatrische kliniek kunnen mensen ook afgezonderd worden van de anderen als ze heel erg onvoorspelbaar gedrag vertonen en of een gevaar voor zichzelf en anderen vormen. Dat heet separeren of isoleren en of iemand mag worden afgezonderd daarover doet een rechter uitspraak. Het is dus niet mogelijk zomaar iemand op te sluiten Meestal verblijven de mensen maar kort op deze afdeling, minder dan twee weken gemiddeld.

4 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 4 van 12 | Wat doet de afdeling Psychiatrie & Psychologie nog meer? (2/4) Wanneer komt iemand bij ons in behandeling? mensen worden in behandeling genomen die al langere tijd ernstig in de problemen zijn en waarvoor hulp, begeleiding en of behandeling door bijvoorbeeld huisarts, maatschappelijk werker, psycholoog niet (meer) voldoende is. Enkele voorbeelden: Het kunnen mensen zijn die somber zijn, weinig plezier meer hebben in het leven; maar ook mensen die erg veel last hebben van allerlei angstgevoelens. Bijvoorbeeld de straat niet meer op durven of niet meer naar winkels durven te gaan. Het kan ook zijn dat mensen in het verleden veel hebben meegemaakt wat het die mensen nu heel moeilijk maakt om prettig te kunnen leven. Er zijn ook veel (jonge) mensen opgenomen die veel problemen met eten en hun gewicht. Soms zijn het mensen met een ernstig ondergewicht maar steeds vaker zijn het ook mensen met een enorm overgewicht en die er niet in slagen gewicht te verliezen. Zij hebben daardoor zeer ernstige lichamelijke klachten en hebben door hun extreme overgewicht een grotere kans vroegtijdig dood te gaan

5 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 5 van 12 | Wat doet de afdeling Psychiatrie & Psychologie nog meer? (3/4) De psychiatrische consultatieve dienst (PCD) De medewerkers van de consultatieve dient (PCD) werken vooral ten behoeve van specialisten en verpleegkundige teams in het algemeen ziekenhuis. Wanneer een opgenomen patiënt ook psychische problemen heeft, naast de vooral lichamelijke aandoening of klacht (beenbreuk, kanker; astma bijv.), kan een medewerker van de PCD bij de behandeling worden betrokken. Voortzetting behandeling Wanneer de patiënt uit het ziekenhuis kan worden ontslagen, dan kan waar nodig de behandeling poliklinisch worden voortgezet door psychiater, psycholoog of sociaal psychiatrisch of consultatief verpleegkundige. Samenwerking Ook nemen zij deel aan overleg tussen verschillende disciplines die bij de opname van een patiënt betrokken zijn (verpleegkundigen, artsen, specialisten, maatschappelijk werkenden; fysiotherapeuten; geestelijk verzorgers enz enz )

6 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 6 van 12 | Wat doet de afdeling Psychiatrie & Psychologie nog meer? (4/4) Het Centrum voor Psychosomatiek Het Centrum voor Psychosomatiek is ook onderdeel van de afdeling en is speciaal bedoeld voor onder andere: Patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten. Patiënten bij wie psychische of sociale problemen ziekte onderhouden of (mede) veroorzaken dan wel verergeren (bv ontregeling bloedsuikers bij stress, maar ook anorexia nervosa, verslavingsproblematiek). Patiënten bij wie sprake is van zowel lichamelijke als psychische problemen (bijv. schizofrenie samen met hartproblemen).

7 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 7 van 12 | Waar zit de afdeling Psychiatrie & Psychologie? Utrecht Overvecht Het grootste deel zit op locatie Utrecht Overvecht, met de kliniek, de dagbehandeling en polikliniek Nieuwegein Op locatie Nieuwegein is een polikliniek (poli 27) en de psychiatrisch consultatieve dienst (pcd)

8 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 8 van 12 | Onderzoek naar Patiënttevredenheid Voorheen: Patiënt Tevredenheids Onderzoek Sinds 2010: CQindex GGZ – landelijk onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg naar de patiëntervaringen en -tevredenheid. (Voorbeeld)

9 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 9 van 12 | CQ index ervaringen – 1 e resultaten 2010 Twee vragen over het thema ‘Informatievoorziening’:

10 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 10 van 12 | CQ index ervaringen – 1 e resultaten 2010 Totaal beoordeling (rapportcijfer):

11 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 11 van 12 | Wat is ermee gedaan? Verbeterpunten: verkregen informatie over de rechten van een patiënt Ondernomen acties: - Voorleggen en ondertekenen behandelplan - % verhogen - Informatie op website beter toegankelijk maken

12 CQ index – Onderzoek naar patiënttevredenheid Afdeling Psychiatrie & Psychologie 12 van 12 | Conclusies -Met behulp van patiënteninformatie kunnen we kritisch kijken naar onze werkwijze en die verbeteren waar nodig en mogelijk. - Het biedt de mogelijkheid om te kijken hoe onze organisatie zich verhoudt tot die van andere afdelingen Psychiatrie & Psychologie in Nederland. - We zijn verheugd met de positieve resultaten en blijven continue streven naar maximale tevredenheid !


Download ppt "Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen."

Verwante presentaties


Ads door Google