De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

{ Cliënt participatie Regio Arnhem. Gemeenten regio Arnhem: Arnhem Doesburg Duiven Lingewaard Overbetuwe Renkum Rozendaal Rheden Rijnwaarden Westervoort.

Verwante presentaties


Presentatie over: "{ Cliënt participatie Regio Arnhem. Gemeenten regio Arnhem: Arnhem Doesburg Duiven Lingewaard Overbetuwe Renkum Rozendaal Rheden Rijnwaarden Westervoort."— Transcript van de presentatie:

1 { Cliënt participatie Regio Arnhem

2 Gemeenten regio Arnhem: Arnhem Doesburg Duiven Lingewaard Overbetuwe Renkum Rozendaal Rheden Rijnwaarden Westervoort Zevenaar

3 Spoor I: Aan de keukentafel Doel is om bestuurders en ambtenaren kennis te laten maken met mensen die gebruik maken van de verschillende vormen van zorg. Resultaat: * Bestuurders en ambtenaren hebben een eerste indruk van het leven van een jongere en ouder uit de drie sectoren (Jeugdzorg, Geestelijke Gezondheidszorg en Licht Verstandelijk Gehandicaptenzorg) * Aan het einde van de bijeenkomst worden voornemens en actiepunten benoemd en zo mogelijk gefilmd (De Beeldbuis, Westervoort). Deze komen terug bij het eerste overleg van de Brigade. (video 1)

4 Thema’s die meegenomen zijn: Eigen regie en eigen kracht Toegang tot zorg Aanbod van zorg Bejegening Kwaliteit van zorg Nazorg Rol gemeenten Opvallende uitspraken: ‘Er wordt weinig met cliënten gesproken, veel over cliënten’, ‘men luistert wel, maar men hoort niet’, ‘duurt erg lang voordat de juiste hulp er was’ en ‘er waren zoveel hulpverleners dat ik niet meer wist wie nu wat deed’.

5 Spoor 2 De Brigade Ouders en jongeren die ervaring hebben met jeugdzorg, jeugd-lvb en jeugd-ggz zijn de Brigade: a. gedurende de transitieperiode (tot 2015); b. en borging na 2015; c. cliënten/ burgers kunnen zelf kwaliteitscriteria opstellen (eventueel met behulp van kwaliteitsstandaarden jeugdzorg Q4C Quality 4 Children); d. Voorzitterschap door gemeente waar we op bezoek zijn. Resultaat: * Brigade geeft advies, input en feedback op de visie ‘Zorg voor Jeugd’ vanuit het cliënten-/ burgerperspectief. * Aan het einde van elke bijeenkomst worden actiepunten vastgesteld met een tijdsplanning. * De Brigade toetst de voortgang.

6 Spoor 3 Video docu quiz Met de video docu quiz heeft de regio Arnhem een instrument in handen voor gesprekken met (zorg) aanbieders. Hoe geven de organisaties antwoord op de verwachtingen van cliënten, hoe versterken de medewerkers de eigen kracht en eigen regie? Kunnen organisaties laten zien welke concrete resultaten behaald zijn in het werken volgens deze principes? Welke obstakels zijn eventueel te overbruggen en hoe pakt de organisatie dit op? Resultaat: * Dvd met gesprekshandleiding voor ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor zorginkoop. * De Dvd dient als input voor de training van professionals, uitvoerenden en managers.

7 Spoor 4 De Beeldbuis Het is van belang om inzicht aan de raad te geven in de verschillende doelgroepen die binnen de Zorg voor de Jeugd vallen. Gekozen voor De Beeldbuis (een online omroep voor en door jongeren) aangevuld met stagiaires met ondersteuning van het jongerenwerk. Keuze voor vier docu afleveringen: Kennismaking jongeren in de jeugdzorg en het beeld van andere jongeren in de jeugdzorg. Keukentafel; wat vinden gemeenten Casus uitgewerkt – interview met een (voormalig) cliënt wordt ook nagespeeld. Ervaring met jeugdzorg/ GGZ. Jongeren in de O.C. Heldringstichting De eerste twee afleveringen staan online op www.debeeldbuis.tvwww.debeeldbuis.tv

8 Burgerparticipatie Momenteel samen met cliëntorganisaties/ WMO-raden en betrokken burgers werken aan een plan van aanpak om te komen tot burgerparticipatie (binnen het sociale domein). Regionaal en lokaal. Zorgbelang Gelderland ondersteunt. Gemeenten hebben de regie en de verantwoordelijkheid.

9 Samenwerkingspartners: De Cliëntenraad BJZ (Bureau Jeugdzorg Gelderland) – voor het geven van trainingen aan Brigadeleden. De cliënten in de Cliëntenraad, het Jongerenplatform BJZ en het Oudernetwerk Jeugdzorg Gelderland geven met een statement aan wat vanuit cliëntenperspectief belangrijk is bij de transitie jeugdzorg Zorgbelang Gelderland – spoor 1 t/m 3 The Streets Department – spoor 3, de video docu quiz De Beeldbuis/ jongerenwerk JC Creon – spoor 4 www.debeeldbuis.tv + www.jc-creon.nl Contactpersonen: Hans Breunissen (wethouder Westervoort) Ron Schoonwater (programmamanager 4D, Westervoort Ingeborg Wijkstra (beleidsmedewerker jeugd, Lingewaard) Eigen kracht?


Download ppt "{ Cliënt participatie Regio Arnhem. Gemeenten regio Arnhem: Arnhem Doesburg Duiven Lingewaard Overbetuwe Renkum Rozendaal Rheden Rijnwaarden Westervoort."

Verwante presentaties


Ads door Google