Download de presentatie
GepubliceerdRenske Vermeiren Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer
Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006
2
Indeling van de presentatie
Inleiding Warenwet, Productnormen, hygiëne, etikettering Voeding E-nummers Gluten, Allergenen, Lactose, sulfiet Houdbaarheid
3
Hugo de Sitter Oud medewerker Keuringsdienst van waren (VWA)
Kennis Warenwet Voedingsmiddelentechnologie Zelfstandig adviseur na vervroegde uittreding met het Bureau Tropheia
4
Warenwet Bereiding en behandeling, Etikettering
Alle voeding (wat door de mond gaat plus kauwpreparaten behalve tabak) is een eet- of drinkwaar tenzij het valt onder de WOG of de opiumwet. Alle roerende goederen zijn een waar voor de Warenwet. Specifieke eisen in besluiten of regelingen Bereiding en behandeling, Etikettering productspecifieke besluiten en regelingen Warenwet is kaderwet(parlement), besluiten (AMVB) sneller (alleen RvS en ter info naar kamer), ministeriele regeling nog sneller. (staatscourant) In de bovenliggende wet of besluit moet wel de mogelijkheid gecreëerd zijn
5
Warenwet art . 18 Het is verboden:
a: eet- of drinkwaren te verhandelen die door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; b: eet- of drinkwaren te bereiden met gebruikmaking van grondstoffen waarvan de verwerking in de waren tot gevolg heeft dat de waren door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; d: eet- of drinkwaren te verhandelen die ongeschikt zijn voor gebruik; (b.v. rotte appel, ranzige boter) Uitdelen valt ook onder de Warenwet
6
Warenwet art. 18 (vervolg)
e. eet- of drinkwaren te verhandelen, waarvan degene die de waren verhandelt, weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hun samenstelling, uitvoering, hoedanigheid eigenschappen of toestand in ernstiger mate minder is dan in redelijkheid mag worden verlangd. (N.B. artikel om vervalsingen tegen te gaan)
7
Europese Unie Opgericht voor de stimulering van de vrije handel tussen de lidstaten. Pas sinds de dioxinecrisis ook meer voor consumentenbescherming Richtlijnen, verordeningen en besluiten Hygiëne, etikettering, additieven, Producten voor bijzondere voeding.
8
Onder de Warenwet Warenwetbesluit Bereiding en behandeling levensmiddelen Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen Warenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen Warenwetbesluit Nieuwe voedingsmiddelen Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten Warenwetbesluit Voedingssupplementen Warenwetregeling Voedingssupplementen Warenwetbesluit Kruidenpreparaten Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding
9
Eisen Hygiëne voorschriften: Verordening 852/2004 Voedselveiligheidplan Productnormen: In principe mag alles en geen goedkeuring vooraf. Verpakkingsmiddelen
10
Etikettering Verpakte levensmiddelen Aanduiding (wat is het)
Samenstelling/Ingrediënten en hoeveelheden ervan Netto-hoeveelheid Aanwijzingen omtrent bewaren en gebruik Fabrikant, plaats van oorsprong Houdbaarheid Productiepartij Bijzondere behandelingen (verpakkingsgas)
11
Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen
Art 29: 1: misleiding bij het verhandelen en aanprijzen mag niet 2: als misleiding in elk geval: a: effecten of eigenschappen toeschrijven die het niet bezit b: suggereren dat het eigenschappen bezit die alle soortgelijke waren ook bezitten De VWA zal moeten bewijzen dat het misleidend is. In het geval van twijfel het voordeel naar de verdachte.
12
Allergenen etikettering
Altijd noemen als het product bevat: Graanproducten (inclusief gluten) Schaaldieren Eieren Vis Pinda Melk en zuivel inclusief lactose Soja Noten Sesam Selderie Monsterd Sulfiet
13
Voedingswaarde-etikettering
Hoeft niet, maar mag en dan volgens voorschrift: Energie, eiwit, koolhydraat en vet: of Energie, eiwitten, koolhydraat, vet, verzadigd vetzuur, voedingsvezel en natrium.
14
Voeding De oliën : Het zijn wel gezonde oliën, maar wel olie, dus veel calorieën. (Voedingsadvies: van de energie %, max. 10 % verzadigd. Vetoplosbare vitamines A, D en E Langketenige vetzuren (DHA), omega 3 vetzuren
15
Voeding De azijn: Zuur, uit wijn, fermentatieproduct
Uit druiven komen flavonoiden (bv de kleurstoffen) kunnen werken als antioxidant (wegvangen vrije radicalen)
16
E-nummers Door de EU toegelaten additief/ kleurstof/
Smaakstof/kunstmatige zoetstof. Toegelaten voor een bepaald doel, eigenlijk alleen daar waar nodig. De E-nummers (toegelaten voor levensmiddelen) zijn dus niet schadelijk in de gebruikte hoeveelheden. Natuurlijk is alleen een verkoopargument: natuurlijke stoffen kunnen zeer giftig zijn. Azo-kleurstoffen ook voor kleding en cosmetische producten.
17
Gluten Gluten : coeliakie, cellulaire immuunreactie.
Wisselende gevoeligheid van patiënten. Alle tarwe producten bevatten zeker gluten en ook de meeste graan producten. Daarnaast bestaat ook de allergie voor bepaalde graan eiwitten.
18
Noten Noten en pinda(is geen noot): echte allergie.
Zeer wisselende gevoeligheid Anafylactische shock (kan dodelijk zijn) Arachide olie en noten olie verdacht “Gemaakt in een fabriek waarin ook noten worden verwerkt” beslissing aan de klant, hoe schat die het risico in?
19
Lactose Stofwisselinggebrek: Het melksuiker lactose kan moeilijk/niet worden omgezet in glucose en galactose. Vermogen afbraak lactose neemt bij volwassenen af (nauwelijks in Europeanen) Symptomen > 50 g lactose Daarnaast nog allergie tegen koemelk eiwitten.
20
Sulfiet Boven de 10 mg vermelden.
Geen allergeen, m.n. astmatische patiënten kunnen gevoelig zijn. Anti-oxidant, Mono sodium glutaar zuur Vetsin geen allergeen meer Alba lijsten erbij halen.
21
Houdbaarheid Is over het algemeen goed.
Geen microbiologisch bederf want Droge producten Oliën Zure producten Oxidatie, rans worden van de olie, Verkleuren, (oxidatie van de kleurstoffen in het product. Verlies aan geur en smaak (worden gewoon afgebroken)
22
Houdbaarheid Troebellingen: reactie van eiwitten en polyphenolen (zeer traag) Niet schadelijk, stoffen zitten er reeds in Geen gezicht, voorkomen door scherpe filtratie en weinig temperatuur schommeling. Sauzen kunnen gaan schiften want van nature mengen olie en water niet.
23
Vragen
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.