De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De moskee Door Alper en Rifki Can.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De moskee Door Alper en Rifki Can."— Transcript van de presentatie:

1 De moskee Door Alper en Rifki Can

2 De Blauwe Moskee De Blauwe Moskee. De Blauwe Moskee is de grootste Moskee in Turkije en de mooiste

3 De Koran Wat doe je in een moskee Je kan bidden in een moskee en je kan lezen uit de koran en de kinderen lezen uit een oefen schrift

4 De Minaret Dit is een minaret.
De moskee is de gebedsruimte van de moslims. Het is te vergelijken met de kerk, de gebedsruimte van de christenen. De moskee staat met de mohrab, de nis, in de richting van Mekka. Een moskee is meestal een rechthoekig gebouw. Bij de ingang zijn vaak planken voor je schoenen. Je moet je schoenen namelijk altijd uit doen. De moskee moet altijd schoon zijn. Dit is omdat de moskee het huis van God is. Naast de ingang van de moskee zit een fonteintje. Hier wassen de moslims zich voordat ze gaan bidden, zodat ze helemaal schoon zijn voor het bidden.

5 De Mekka In mekka licht het huis van Allah en het huis heet Kaba moslims moeten er een keer in hun leven naar toe gaan en bidden. En er staan in gouden letters woorden uit de koran op geborduurd.

6 Hoofdstuk 5 De minaret Bij veel moskeeën is een minaret, die bestemd is om van daaruit tot het verplichte gebed op te roepen. Op speciale dagen en nachten wordt deze hoge toren met lampjes verlicht. De minaret is een deel van de moskee dat hoger is dan de rest van het gebouw. Hij staat meestal aan de achterkant, rechts van de moskee. De galerij In de moskee bevindt zich boven vaak een balkon. Dit noemt men ´mahfel´of de ´mahfil´, de galerij. Hoewel volgens de Islam vrouwen en mannen in dezelfde ruimte het verplichte gebed kunnen verrichten, is het de gewoonte geworden dat de vrouwen in de moskee in een, door een traliehek of gordijn gescheiden achtergedeelte of op de galerij bidden. Hoewel deze gewoonte de indruk wekt dat vrouwen tijdens het bidden onherroepelijk gescheiden moeten zijn van de mannen; dat zij de mannen niet mogen zien en de mannen hen niet, is er in werkelijkheid geen enkele reden waarom zij niet samen met de mannen in een ruimte, zonder van elkaar gescheiden te zijn door tralies of een gordijn het verplichte gebed zouden kunnen verrichten. Vanwege speciale bewegingen tijdens het verrichten van het gebed als het buigen voor de ´roekoe´ en het neerzinken in sadjdah´is het echter, vanuit verstandelijk en psychologisch oogpunt praktischer in aparte gedeeltes te bidden, ook al is dit geen godsdienstige noodzaak. De wasruimte Tevens bevindt er zich in de moskee een abtesthane´een wasruimte. De naam komt van het woord ´abtest´. Dit is het benaming van het speciaal wasritueel voor het bidden. Iemand die het verplichte gebed wil verrichten, moet zich daarvoor eerst op een speciale manier reinigen. Nadat hij zijn handen brandschoon heeft gewassen, moet hij zijn gezicht en armen wassen; vervolgens moet hij zijn hoof met natte handen schoonwrijven en dan zijn voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en

7 Hoofdstuk 6 Wat is een moskee.Een moskee is een gebedshuis voor de moslims. Moslims gaan daar naar toe om te bidden en dichter bij God te zijn en bij hun profeet Mohamed.

8 Hoofdstuk 8 Hoe ziet een moskee er uit
Een moskee is heel groot en heel mooi en is een heilige plaats en is een huis van god

9 Hoofdstuk 9 De Moskee De moskee is in eerste instantie de gebedsruimte van moslims, die net als de kerk voor Christenen midden in de gemeenschap der gelovigen staat. Meer en meer vervult de moskee naast zijn godsdienstige taak ook een sociale taak. Elke moskee wordt gezien als een schakel in de keten die begint met de eerste moskee, de Kuba, die door de Profeet Mohammed (v.z.m.h.) werd gesticht na zijn vlucht uit Mekka naar Medina, de zogenaamde hizjra, in het jaar 622. De hizjra geldt als het begin van de islamitische jaartelling. De kernfiguren uit de moskee zijn de voorganger (imam of hodja genaamd) en het bestuur. Deze besturen woorden democratisch gekozen en zij vervullen op hun beurt een werkgeverschap voor de imam. Behalve de gebedsruimte heeft de moskee nog andere ruimten als een ontmoetingscentrum, leslokalen en een bibliotheek. Hier komen mensen van verschillende leeftijd en achtergrond bij elkaar, ook buiten de gebedsdiensten om. Dus de moskee heeft naast de religieuze functie ook een sociale functie voor de gemeenschap.

10 Hoofdstuk 10 Op de Kop van Zuid in Rotterdam is in oktober 2003 met de bouw gestart van de Essalam Moskee welke de grootste moskee van Nederland en van Europa wordt. Het gebouw aan de Colosseumweg krijgt een oppervlakte van 2600 m2 verdeelt over de begane grond en drie verdiepingen.  De Moskee wordt multifunctioneel en krijgt niet alleen een gebedsruimte voor 1500 mannen en vrouwen maar ook ruimte voor vele sociale en culturele voorzieningen. De stijl van het ontwerp bouwt voort op de traditie van 15e Euwe Mamlukse architectuur uit Cairo, maar ook de moderne Jumeira moskee in Dubai is een belangrijke inspiratie bron. De Essalam moskee bestaat uit drie aan elkaar geschoven ruimte. Het prominente entreeportaal aan de westkant (bebouwing wijk Feyenoord), de hoofdruimte in het midden en de halfronde mihrab aan de zuid-oostzijde (stadionweg). Boven het midden gedeelte komt een grote centrale koepel van 25 meter hoog. De twee minaretten worden 50 meter hoog. De Essalam Moskee wordt gebouwd in opdracht van de Stichting Essalam Moskee,die handelt namens het internationale Al-Maktoum Islamiet Centre.

11 Hoofdstuk 11 Kaba is het huis van god alle moslims gaan als ze genoeg geld hebben er naar toegaan bidden en er zeven keer rond gaan lopen god beschermt zijn huis heel goed .

12 De kaba De kaba is het huis van alha het huis van allha is vaak geproobeert om kapot te maken maar de moslims in mekka hebben hun leven er voor gegeven en de man die het huis kapot wou maken met zen leger en een olifant maar allha heeft de grote olifant laten bidden met zijn kracht

13 Ik Hoop Dat Jullie Het Leuk Vonden
Van Alper en Rifki


Download ppt "De moskee Door Alper en Rifki Can."

Verwante presentaties


Ads door Google