De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kostenclassificatie Algemene richtlijnen voor de indeling van kosten en de bepaling van de kostprijs van een product.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kostenclassificatie Algemene richtlijnen voor de indeling van kosten en de bepaling van de kostprijs van een product."— Transcript van de presentatie:

1 Kostenclassificatie Algemene richtlijnen voor de indeling van kosten en de bepaling van de kostprijs van een product.

2 Een eerste fundamentele onderscheid:
kosten die te maken hebben met het maken/produceren van een product kosten die te maken hebben met het verkopen van het product. Meeste ondernemingen hebben productie en verkoop in eigen bedrijf, doch wel in verschillende divisies/afdelingen. Kosten die te maken hebben met de verkoop: Reclamekosten, Marketingkosten, Transportkosten naar afnemers

3 Te activeren kosten zijn o.a.:
Kostenindeling voor financiele verslag-legging (balans.resultatenrekening) Periodekosten, toegerekend aan 1 periode Geactiveerde kosten, op de balans Criterium: matchingbeginsel d.w.z. kosten die samenhangen met gerealiseerde opbrengsten. Of toerekening naar de relevante periode. Te activeren kosten zijn o.a.: Kosten voor opbouwen voorraden Kosten voor onderzoek & ontwikkeling (R&D) Aanschaf kapitaalgoederen

4 Gemengde kosten verkoop/productie
Kosten administratieve verrichtingen Consumentenservice Debiteurenadministratie Productiekosten: Hoofdindeling: Arbeidskosten Grondstoffen, onderdelen, hulpmiddelen Machinekosten Overheadkosten Gemengde kosten verkoop/productie Schoonmaak, huur, directiesalarissen, etc.

5 Kostprijsvergelijking
Kostprijsvergelijking van dezelfde producten tussen concurrenten is alleen verantwoord, indien in de kostprijs dezelfde kostenposten worden meegenomen!! In de regel dienen alleen de productiekosten te worden meegewogen Zeker, indien de productielocaties van twee bedrijven in verschillende landen liggen en er relatief veel transpostkosten zijn.

6 Eindvoorraad onderhanden werk
Beginvoorraad gereed product In periode te starten productie Beginvoorraad onderhanden werk Eindvoorraad gereed product

7 Kosten geproduceerde goederen:
Onderscheid tussen: Kosten van geproduceerde geoderen Kosten van verkochte goederen Beiden hebben betrekking op productiekosten!!! Kosten geproduceerde goederen: Productiekosten lopende periode + begin-voorraad onderhande werk - eindvoorraad onderhande werk Kosten verkochte goederen: Kosten geproduceerde goederen + begin-voorraad gereed product - eindvoorraad

8 Laatste indeling: Winstberekening: Directe versus indirecte kosten
Variabele versus vaste kosten Winstberekening: Opbrengsten Kosten van verkochte goederen (-/_) = Bruto winst (marge) periode- en verkoopkosten (-/_) = Bedrijfsresultaat (operational income)


Download ppt "Kostenclassificatie Algemene richtlijnen voor de indeling van kosten en de bepaling van de kostprijs van een product."

Verwante presentaties


Ads door Google