De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014."— Transcript van de presentatie:

1 VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014

2 Roman roman Een lang verhaal in een boek, waarin verschillende personen en verschillende gebeurtenissen voorkomen. Kan worden gelezen door volwassenen en jeugd. (bron:

3 Proza Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie.

4 Proza is het soort tekst dat men kan vinden in een krant, een encyclopedie, een roman of novelle, een film, een essay, een wetenschappelijk artikel, een brief. Het kan kort zijn, zoals een stukje in de krant, of zo lang als een complete meerdelige roman.

5 Fictie en non-fictie Fictie ( fantasieverhalen)is een verhaal of tekst, dat niet op de werkelijkheid is gebaseerd. Het wordt geschreven vanuit de fantasie van de schrijver. Non-fictie (realistische verhalen) is een verhaal of tekst, die wel op de werkelijkheid gebaseerd zouden kunnen zijn.

6 Het tegenovergestelde van fictie is non-fictie
Het tegenovergestelde van fictie is non-fictie. Hierbij is het verhaal wel (grotendeels) op feiten gebaseerd. Er zijn veel verschillende soorten fictie. Realistische fictie slaat op verhalen die in het echte leven ook kunnen gebeuren. Daarnaast kunnen bepaalde personages en plaatsen uit het verhaal echt bestaan. Niet-realistische fictie omvat verhalen over gebeurtenissen of mensen die niet waar kunnen zijn.

7 Sprookjes zijn niet-realistische fictie, net als het boek 'Alice in Wonderland' van Lewis Caroll. Semi- fictie is voor een groot deel non-fictie, maar is een fictief verhaal dat gebaseerd is op iets dat waargebeurd is. Romans worden vaak gezien als fictie. Het woord fictie komt van het Latijnse woord 'fictio', dat 'vorming' betekent.

8 Huiswerk Leer de instructies van bladzijde 37 hoofdstuk 1
Maken opdracht 1-2 en 4 LET OP!!! DEZE OPDRACHTEN BEWAAR JE IN JE FICTIEDOSSIER!!!!


Download ppt "VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google