De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding De Fantra VMBO II

Verwante presentaties


Presentatie over: "Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding De Fantra VMBO II"— Transcript van de presentatie:

1 Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding De Fantra VMBO II
Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding De Fantra VMBO II Auteur: Wout Heijne Versie: 1.2 sept. 2006

2 De Fantra VMBO II De romp

3 De romp Stap 1 Benodigdheden: Mal 1.1 Figuurzaag Potlood
Plaatje triplex Omschrijving: Teken met behulp van mal 1.1 het middenstuk op het stuk 4mm triplex af. Zaag deze met een figuurzaag uit. Let goed op de grootte van de loodkamer.

4 De romp Stap 2 Benodigdheden: Het gezaagde triplex deel van de romp
Grenen stuk hout van LXBXH 400mmX4mmX7mm Omschrijving: Plaats de 400mm lange grenen stok in het achterste deel van de romp. De grenen stok zit op een bepaalde hoek in de romp. Wanneer de hoek niet klopt zal het modelvliegtuig een afwijkend vliegkarakter hebben.

5 De romp Stap 3 Omschrijving:
Benodigdheden: Twee stukken 5 mm Balsa Mes Omschrijving: Snij twee rompdelen uit de twee stukken 5mm balsa. Deze dienen als de linker en rechterzijde van de romp. Snij ze iets groter uit dan mal 1.1. Het overige schuren we bij een van de volgende stappen glad.

6 De romp Stap 4 Omschrijving:
Benodigdheden: Houtlijm Knijpers Omschrijving: Plak met behulp van houtlijm de delen van de romp aan elkaar. Laat het geheel twee uur drogen.

7 Het hoogteroer Stap 5 Benodigdheden: Mal 1.2 Hoogteroer Mes Liniaal
Strip balsa 2mm Omschrijving: Snij met behulp van mal 1.2 het hoogteroer uit de plank Balsa. Geef met een liniaal het midden aan met een potlood.

8 Het richtingsroer Stap 6
Benodigdheden: Mal 1.3 Mes Liniaal Plaatje Balsa 2mm Omschrijving: Snij met behulp van mal 1.3 en een mes het richtingsroer uit. Let bij het richtingsroer erop dat de lijnen (nerven) in het hout gelijk zijn aan de langste zijde. Dit in verband met de stevigheid. Snij, zoals afgebeeld, een stuk van 58mm x 15mm uit het richtingsroer.

9 Het richtingsroer Stap 7
Benodigdheden: Mes Schaar Frisdrankblikje UHU-hard Omschrijving: Knip van een frisdrankblikje twee scharnieren (10mm x 5mm). Snij met een mes twee inkepingen boven en onder in het richtingsroer én de daarbij behorende vleugel. Plaats de twee stukjes van het frisdrankblikje met een druppel UHU-hard tussen het richtingsroer en de vleugel.

10 De romp Stap 8 Benodigdheden: Schuurpapier Davidschaaf Omschrijving:
Schuur de romp met de davidschaaf en schuurpapier in een mooi glad model, met uitzondering van de bovenzijde waar de vleugel op komt te rusten. Maak deze zo breed en zo vlak mogelijk. De bovenzijde is de zijde waar het gat in de romp zit.

11 De romp Stap 9 Benodigdheden: Kolomboormachine Boor 5mm Omschrijving:
Boor het gat naar de loodkamer op tot 5mm.

12 De vleugelsteun Stap 10 Benodigdheden: Vleugelsteun Houtlijm/UHU-hard
Liniaal Potlood Omschrijving: Lijm de vleugelsteun op de romp met UHU hard en breng na het eerste drogen extra lijm aan op de naad. Zet in het midden van de vleugelsteun, aan beide zijkanten, een streepje want dit is namelijk het zwaartepunt van het vliegtuig. Dit is belangrijk voor een latere stap, het uitbalanceren.

13 De romp Stap 11 Benodigdheden: Mal 1.1 Figuurzaag Plaatje triplex
Omschrijving: Boor een gat van 6mm net voor de vleugelsteun aan de kant van de neus. Plaats hier een 35 mm lang stuk rondhout. Deze dient voor de bevestiging van de vleugel met een elastiek. .

14 De romp Stap 12 Benodigdheden: Starthaak Omschrijving:
Draai de starthaak 1cm voor het zwaartepunt, vanaf de neus gezien, onder in de romp. Zie foto.

15 Het hoogteroer Stap 13 Benodigdheden: Hoogteroer Wasknijper Speld
UHU hard Omschrijving: Lijm met UHU hard het hoogteroer vast. Gebruik een speld en een wasknijper om het hoogteroer op zijn plaats te houden tijdens het drogen.

16 Het richtingsroer Stap 14
Benodigdheden: Richtingsroer 2 Wasknijpers UHU hard Bankschroef Omschrijving: Lijm het richtingsroer net voor het hoogteroer, en wel haaks op de stok ten opzichte van de vleugel. Laat de romp drogen in bijvoorbeeld een bankschroef.

17 De Fantra Pilot VMBO II De vleugel

18 De vleugels Stap 1 Benodigdheden: 2mm stuk Balsa 5mm stuk Balsa
Potlood IJzeren Liniaal Mes Omschrijving: Snij twee stukken van 2mm Balsa (achterste gedeelte vleugel) én twee stukken van 5mm Balsa (voorste gedeelte vleugel) in de maat 375x45mm. Het liefst de beide delen naast elkaar uitsnijden (eventueel samenwerken met je buurman) en niet boven elkaar. Het gewicht is (vanwege de doorlopende houtnerf) namelijk van grote invloed bij het vliegen. Bewaar de overgebleven 2 mm en 5mm gedeeltes voor een volgende stap.

19 De vleugels Stap 2 Benodigdheden: 5mm Balsa delen voorzijde vleugel
Davidschaaf Schuurpapier Omschrijving: Maak de voorste delen van de vleugel (5mm) aan de voorzijde rond met een Davidschaaf. Dit om zoveel mogelijk materiaal stofvrij te verwijderen. De andere zijde van het 5mm deel Balsa werk je ook rond af, maar er moet wel een vlakke zijde over blijven van 2mm om het achterdeel van de vleugel aan vaste te plakken.

20 De vleugels Stap 3 Benodigdheden: Mal 2.1 en 2.2
2mm en 5mm vleugeldelen Spelden Platbektang Overgebleven Balsa strips 5mm Joiner Omschrijving: Plaats de 2 mm vleugeldelen met behulp van spelden en een platbektang op de mallen 2.1 en 2.2. Houdt rekening met de plaatsing van de 2 mm Balsa strips op de mallen voor links 2.1 en rechts 2.2. Plaats de 5 mm (voorste gedeeltes vleugels) met de 2 mm zijde tegen de 2 mm Balsa strip op de mal. De hoek tussen achterzijde (2mm) en voorzijde (5mm) van de vleugel bepaal je aan de hand van de hoek op de joiner. Je kunt de 5mm voorzijde in de hoek houden door het restant van de 5mm Balsa strip eronder te leggen.

21 De vleugels Stap 4 Benodigdheden: Overgebleven 2mm Balsa strips
IJzeren Liniaal Potlood Mes Omschrijving: Zet op de onderzijde van de overgebleven 2 mm strips om de 90mm een potloodstreep. Op de bovenzijde starten we bij 45 mm en zetten we ook om de 90 mm een aantekening met het potlood. Snij nu met behulp van een mes, zoals op de afbeelding 8, vleugelribben uit de 2 mm Balsa. Schuur eventueel de ribben glad aan de hand van de afmetingen van de hoek van de joiner.

22 De vleugels Stap 5 Benodigdheden: Vleugeldelen Ribben Houtlijm
Platbektang Spelden Omschrijving: We kunnen nu het voorste en het achterste vleugeldeel, zoals in stap 3, aan elkaar lijmen met houtlijm. Gebruik de spelden om er voor te zorgen dat niks verschuift . Lijm nu ook de 8 ribben aan de binnenzijde van de vleugels met houtlijm. De plaatsing van de ribben staan aangegeven op de mallen 2.1 en 2.2. Ook nu gebruik maken van spelden om de ribben op hun plek te houden. Denk aan de linker- en rechterzijde! Laat de vleugeldelen 2 uur drogen.

23 De vleugels Stap 6 Benodigdheden: IJzeren Liniaal Potlood Mes
Omschrijving: Snij aan beide zijden van de vleugel, van het 2 mm (achterdeel) twee hoeken af. Doe dit door aan de buitenzijde van het 2 mm deel 20 mm af te tekenen, zie afbeelding. Snij met de liniaal, vanaf de eerste rib een hoekje van de vleugel af.

24 De vleugels Stap 7 Benodigdheden: 2 Vleugeldelen Joiner UHU-hard
Omschrijving: Schuur de binnenzijden van de vleugels zo dat de twee vleugeldelen strak tegen elkaar passen zonder naad Plak met UHU-hard de twee vleugeldelen op de joiner en tegen alkaar, en zet ze vast met 4 wasknijpers en laat de lijm goed drogen.

25 De Fantra Pilot VMBO II Uitbalanceren

26 Monteren van de vleugel Stap 1
Benodigdheden: Romp Vleugel Elastiek (kleiner formaat postbode-elastiek) Omschrijving: Haal de romp door de elastiek Plaats de vleugel met de joiner op het vleugelbed. Let er op dat de 5mm delen voor zitten. Haal het elastiek van de achterkant vanaf de romp naar de voorkant en bind het elastiek om het ronde stuk hout.

27 Balanceren van de romp Stap 2
Benodigdheden: Mal 3.1 Loodkorrels Schilderstape Omschrijving: Plaats de romp op mal 3.1. Het punt waar de romp de mal raakt is het punt van het vleugelbed waar de aantekening staat. Plaats loodkorrels in het gat in de romp totdat de romp recht hangt. De romp is nu in balans. Doe er twee extra kogeltjes bij en plak een stuk tape over het gat om af te dichten.

28 Balanceren van de vleugel Stap 3
Benodigdheden: Touw Loodkorrels UHU-hard Omschrijving: Hang het modelvliegtuig met de starthaak aan een touw. Je ziet dat het vliegtuig naar links of rechts hangt. Leg loodkorrels, tegen de laatste rib, in de vleugel die omhoog wijst. Wanneer de vleugel horizontaal hangt laat je UHU-hard over de loodkorrels lopen. Laat de lijm even drogen.

29 Vliegen maar! Stap 4


Download ppt "Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding De Fantra VMBO II"

Verwante presentaties


Ads door Google